sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Halk ve divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri

Halk ve divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri, Halk edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri, Divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri,

 derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  Halk ve divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri üzerine bir paylaşım yapacağız. 


İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


Halk ve divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri

Soru : Halk ve divan edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türlerini araştırınız

Ödev cevabı kısaca : Halk edebiyatında ölüm temasını işleyen nazım türleri arasında "ağıt" ve "ölüm manileri" bulunurken, Divan edebiyatında ise "mersiye," "terkib-i bend," "hüsn-ü aşk şiirleri," ve "tezkireler" öne çıkar. Bu nazım türleri ölümü farklı açılardan ele alır ve ölüm temasını derinlemesine işler.

Sorunun detaylı açıklamasına geçelim:

Değerli takipçilerimiz, Önce halk edebiyatı ile başlayalım. Halk edebiyatı nazım türlerinden KOŞMA'nın konularına göre türleri vardır. Bunlar: taşlama, koçaklama, güzelleme ve ağıt. Aynı zamanda SEMAİ türünün de bu şekilde konularına göre nazım türleri vardır Bu yüzden halk edebiyatında ölüm temasını işleyen türler şu şekilde sıralanmalıdır:

1- Koşma ( konusuna göre ağıt türü)

2-Semai ( konusuna göre ağıt türü)

3- Ağıt - direkt olarak ölüm konusu işlenir

4- Maniler ( ölen kişiler ardından mani de söylenir.)


 Divan edebiyatında ise 
1-"mersiye," 
2- "terkib-i bend,"
3- "hüsn-ü aşk şiirleri,"

Bu konuda özellikle mersiyeler ön plana çıkar. Bakî tarafından yazılan "KANUNİ MERSİYESİ" muhteşem bir örnektir. Kanuni Sultan Süleyman'ın ardından yazılmıştır.

Kolay gelsin :)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk