sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Şiirle resim sanatı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Şiirle resim sanatı arasında nasıl bir ilişki söz konusu olabilir?, Şiirle resim sanatı arasındaki ilişki,

derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  Şiirle resim sanatı arasında nasıl bir ilişki söz konusu olabilir? üzerine bir paylaşım yapacağız. 


İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


Şiirle resim sanatı arasında nasıl bir ilişki söz konusu olabilir? 

KISACA

Soru: Şiirle resim sanatı arasında nasıl bir ilişki söz konusu olabilir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Resim ve şiir sanatının en temel ilişkisi her ikisinin de estetik zevk oluşturmayı amaçlamasıdır. Bu sebeple kübizm ve empresyonizm gibi birçok resim akımı, bir şiir akımına dönüşmeyi başarmıştır. Ayrıca resimden etkilenerek yazılan şiirlere pitoresk şiir denir. Ayrıca şiir bazen dış dünyanın yansıması olabilir. Yani sanatçılar dış dünyada gördüklerini, şiire aktarmak, şiir diliyle ifade etmek, estetik bir biçimde dile getirmek isterler. Parnasizm akımının edebiyattaki adı tam da budur. Kelimelerle resim yapma sanatı diyebiliriz.


DAHA DETAYLI 

Türk edebiyatında şiir ve resim sanatının ilişkisi

Bir resim ya da kartpostal esas alınarak yazılan şiirlerin en yaygın görüldüğü dönem Servetifünun‘dur. Bu dönemde özellikle Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin bu tarzın güzel örneklerini vermiştir.

Tevfik Fikret’in “Yağmur”, Cenap Şahabettin’in “Elhan-ı Şita” şiirleri pitoresk şiirin en başarılı örneklerinden kabul edilmektedir.

Aynı zamanda bir ressam olan Tevfik Fikret’in şiirlerindeki resimsel etkiyi Kübra Demir “Tevfik Fikret’in resmindeki şiir, şiirlerindeki resim” adlı tezinde şu şekilde açıklamaktadır:

Servet-i Fünûn şairi Tevfik Fikret’in de şiirlerinin birçoğunda ‘tablo gibi şiir yazma’ anlayışına rastlanmaktadır. Özellikle Romantizm akımından izler taşıyan manzara tablolarında şiirsel bir hava hissedilmektedir. Fikret’in gerek resim sanatıyla ilgili gerekse şiir metinlerinde görülen portrelerine bakıldığında, kalemini adeta bir fırça gibi kullandığı görülmektedir.

Kübra Demir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk