sponsorlu reklam Admatic -sponsor

MEB 10.Sınıf Edebiyat 1.Dönem 1.Yazılı Örneği 2023-2024

 MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEK SORU KİTAPÇIKLARI, MEB 10.Sınıf Edebiyat 1.Dönem 1.Yazılı Örneği, YAZILI SORULARI, 10.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEKLERİ, MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEK ORTAOKUL, MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEK LİSE,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için MEB 10.Sınıf Edebiyat 1.Dönem 1.Yazılı Örneği  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

MEB 10.Sınıf Edebiyat 1.Dönem 1.Yazılı Örneği

MEB yazılı örneği yayınlarken örnek senaryo-1 örnek senaryo-2 şeklinde yayınlamıştır. Burada da örnek soru adedi 4-5 'tir. Biz aşağıda örnek yazılıları paylaşalım

ÖRNEK SENARYO-1👇

.
1. Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasında kullanılan ölçütlerden üçünü yazınız. 

. 2. “Alfabeler” konulu bir paragraf yazınız. Yazdığınız metnin yazım ve noktalama kurallarına uygunluğu, değerlendirmeye dâhil edilecektir.


. Az gittiler, uz gittiler, dere tepe düz gittiler; günlerin birinde yüce bir dağın eteğine vardılar. Baktılar ki bu dağın tepesi karlı, etekleri çayır çimen, bağ bahçe. Kerem dedi: – Sofu kardeş, bu dağın adına Sultan Dağı derler. Bu dağın başından duman, sis eksik olmaz. Bunun tipisi, boranı çok yolcunun, bezirgânın canını almıştır. Tez vakitte bundan uzaklaşalım. Tam dağın gediğini aşmak üzereyken bunların üzerini sis, duman bürüdü; yollarını kaybettiler, ne yana gideceklerini bilemediler.
 Bu parçanın konusunu yazınız. 



 4. Azıcık ferahladı. Sezdiğini düşünmeye başladı. Bu; tabiatın, ilmin, irfanın ötesinde bir hakikatti. Evet, işte “Kızılelma!” … Ne olduğunu sanki biliyor fakat söyleyemiyordu. Hâlbuki vezirler, kazaskerler, beylerbeyi… Hayır, hiçbir şey sezmiyorlardı. Birisinin lafı ötekininkine uymuyordu. Kimi Çin, kimi Hint, kimi Sint, kimi Viyana, kimi Roma, diyordu. Kızılelma bunlardan hiçbiri değildi! İçinden: — Belki hepsinden daha kıymetli bir yer, dedi. Bu parçanın anlatıcısı ve bakış açısını yazınız. Bu bakış açısının parçadaki işleviyle ilgili görüşlerinizi açıklayınız.


 5. Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım. Çok keskin, çok sivriydi. Biraz köreltmek için duvarın taşlarına sürtmeye başladım. Dişleri bozulunca tekrar tecrübe ettim. Gene atların hiçbiri durmuyordu. Kızdım. Öfkemi sanki kaşağıdan çıkarmak istedim. On adım ilerideki çeşmeye koştum. 
Aşağıdaki fiilimsi türlerine parçada geçen birer örnek yazınız.
 İsim-fiil: …………………………………… 
Sıfat-fiil: …………………………………… 
Zarf-fiil: …………………………………….
.




ÖRNEK SENARYO-2👇


.
.
1. Türk edebiyatının ana dönemlerini yazınız.


2. Bay Büre ile Bay Bîcan Beyler ağır düğün dernek kurmuşlar. İç Oğuzları, dış Oğuzları bir araya getirmişler. Attan aygır, deveden buğra, koyundan koç kestirmişler. Lezzetli yemekler yaptırmışlar. Soğuk içecekler hazırlatmışlar, gümüş sürahiler dizdirmişler. Kırk gün, kırk gece düğün dernek eylemişler.
 Bu parçanın konusunu yazınız.



3. Azıcık ferahladı. Sezdiğini düşünmeye başladı. Bu; tabiatın, ilmin, irfanın ötesinde bir hakikatti. Evet, işte “Kızılelma.” … Ne olduğunu sanki biliyor fakat söyleyemiyordu. Hâlbuki vezirler, kazaskerler, beylerbeyi… Hayır, hiçbir şey sezmiyorlardı. Birisinin lafı ötekininkine uymuyordu. Kimi Çin, kimi Hint, kimi Sint, kimi Viyana, kimi Roma, diyordu. Kızılelma bunlardan hiçbiri değildi! İçinden: — Belki hepsinden daha kıymetli bir yer, dedi.
 Bu parçanın anlatıcısı ve bakış açısını yazınız. 


4. Aşağıdaki eserlerin yazarlarını karşılarına yazınız. 
Leyla vü Mecnun: ……………………… 
Letaif-i Rivâyât : ………………………

5. Hikâyelerinde Türk tarihinin önemli dönüm noktalarını, millî kültürü işleyen yazar; Osmanlı Devleti’nin temelini oluşturan millî ve manevi değerleri anlatmaya özen gösterdi. Modern Türk hikâyeciliğinin kurulmasında öncü rol üstlenen yazarın çocukluk hatıralarından hareketle yazdığı Ant, Falaka, İlk Namaz, Kaşağı gibi kolay okunan hikâyelerinden dolayı çocuk hikâyecisi olduğu şeklinde bir kanaat oluştu. Farklı edebî türlerde de eserler veren yazarın Yeni Lisan adlı makalesi, Türkçenin sadeleştirilmesi açısından oldukça önemlidir. 
Bu parçada sözü edilen yazar kimdir? 


 6. Hava henüz ağarırken Pervin’i uyandırdım. Kalktık. Ben içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum... Sofada çiftlik imamıyla Dadaruh’u ağlarken gördük. Babamın dışarı çıkmasını bekliyorlardı. 
Bu parçadaki altı çizili fiilimsilerin türlerini karşılarına yazınız. 
ağarırken : ………………………
 çıkmasını : ………………………





MEB 10.Sınıf Edebiyat 1.Dönem 1.Yazılı Örneği


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk