sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 16

11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,

derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 16

 


.Metni Anlama ve Çözümleme

1. a) Okuduğunuz “Çalıkuşu” metninde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

beyhude: Boş çaba.

cılız: zayıf.

mahzen: Kullanılmayan eşyaların kaldırıldığı depo.

Sör Aleksi’nin hiç dilinden düşürmediği bir söz vardı: “Kızlarım, ümitsiz hastalıkların, mukadder felaketlerin son bir ilacı vardır: Tahammül ve tevekkül. Elemlerde bir gizli şefkat var gibidir. Şikâyet etmeyenlere, kendilerini güler yüzle karşılayanlara karşı daha az zalim olurlar.”
b) Metinden alınan yukarıdaki parçada geçen “tahammül” ve “tevekkül” kavramlarını araştırarak bunların önemini açıklayınız. Bu sözcüklerin “sabır” kavramı ile ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: İnsan yaşamı içinde iyi ve kötü olaylarla karşılaşabiliyor. Önemli olan şey insanın yaşam karşısında yaşadığı her türden zorluğu sabır ile bu zor zamanların da gelip geçici olduğu inancıyla karşılamasıdır. Çünkü sabır bizlere en büyük dayanaktır. Tahammül edip sakin kalıp aydınlık yarınları düşlemeliyiz.

2. Okuduğunuz metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Ana düşünce olarak Anadolu’da bir kasabada öğretmenliğinin ilk günlerini yaşayan kadın bir hocanın yaşadıkları anlatılmıştır. Yardımcı düşünceler olarak hocanın köy hakkında, okulda kız erkek aynı sınıfı paylaşmaları üzerine ve okuldaki ilk gününe ait olan izlenimlerinin anlatıldığı kısımları sayabiliriz.

3. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde yazar hocanım gibi yerel dilin kelimelerinin kullanıldığı görülür. Bunun yanında yazarın insanı tebessüm ettiren bir dilinin olduğu görülür. Aynı zamanda yazıldığı dönemin dil özelliklerini taşıdığı için de metnin içinde bugüne göre ağır denilebilecek kelimelerin de varlığı görülür.

4.a) Okuduğunuz metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Metin yazıldığı dönemin gerçekliğini taşır. Örneğin savaşlardan dolayı fakirleşmiş halkın yaşantısı, okuldaki çocukları ayaklarındaki yıpranmış ayakkabılardan, yırtık çoraplardan belli olmaktadır. Bence metin o dönem Anadolu köylerinin yaşadığı sefalet çok açık bir şekilde ortaya koyar.

b) Metinde içeriğin doğal, toplumsal ve bireysel gerçeklikle ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Doğal gerçekler Anadolu’nun zorlu yaşam koşulları, toplumsal gerçekler halkın hala eski usul eğitimden yana olması bireysel gerçeklikler ise öğretmenin idealist bir yapıda çevresine ışık olma isteği olarak karşımıza çıkar.

5. Okuduğunuz metin ve Reşat Nuri Güntekin hakkında verilen bilgilerden hareketle metin ile yazar arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

Cevap: Metinde Anadolu’yu bilen bir yazarın doğru gözlemleri sonucu kaleme alınan bir anlatı olduğu görülür. Çünkü Reşat Nuri eğitim dünyamızın çarpıklıklarını düzeltmek insanlara örnek metin teşkil etmek için yazmıştır bu romanını.


CEVAP:

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 

11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-sayfa


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk