Sponsorlu Bağlantı

TYT TÜRKÇE SIFATLAR TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR

..........sponsorlu bağlantılar......... .........sponsorlu bağlantılar.......

  TYT TÜRKÇE SIFATLAR TESTİ PDF,


SIFATLAR, SIFATLAR TEST PDF İNDİR, ÖNADLAR TEST ONLİNE ÇÖZ, SIFATLAR TESTİ,  SIFATLAR TEST PDF, TESTLER,  SIFATLAR TESTİ ÇÖZ, TYT TÜRKÇE TESTLERİ,  


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için TYT TÜRKÇE SIFATLAR / ÖNADLAR TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız


Hazırlayan: derskonum.com




TYT TÜRKÇE SIFATLAR / ÖNADLAR TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR

TEST-1
.
.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bu" sözcüğü diğerlerinden ayrı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Bu genel konuyu araştırmak, incelemek yıllar alır.

B) Bu, bilimsel araştırma için sakıncalı bir durumdur.

C) Bu konu, bir sınırlı konu çalışmasıyla yapılmalıdır.

D) Belki de bu zamana, araştırıcının ömrü yetmez.

E) Bu tür nedenlerle, hikâye gibi konu, çok genel olur.

 

(I)Ilık liman kokularıyla (II)süslü bir akşamüstü

Kendimle yalnız kalmışken anladım

(III)Ürkek(IV)cılız(V)korkak hayal de benmişim

2. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sıfatlardan hangisi "yapıca" diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

(I)Körleşmiş yıllar, (II)sönmüş yıldızlar, (III)silik hatıralar, (IV)durgun bir gök ve (V)berrak sular kuşatmıştı çevremi.

3. Yukarıdaki cümlede numaralanmış sıfatlardan hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir ad birden fazla sıfatla nitelenmiştir?

A) Gözlerime ince, altın levhalar örteceksin.

B) Bir tek tasvirini görebilsem diyordum.

C) Geldiğin kapının büyük hayalinden çık, git.

D) Mor matem elbiselerini giymişti bütün halk

E) Yollar, küçük hayallerle aşılırmış daima

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir ad hem niteleme, hem belirtme sıfatı almıştır?

A) Her şey zamanında güzeldi, aşk da

B) Işık onu her an büyük bir ağaç yapıyordu

C) Sonra bir güle döndü, mehtap oldu kız

D) Biz kaybolduk mavi, derin sularda

E) Feneri taşıyan küçük dallara dadandı pervaneler

 

I. Savaş yerine dönen bir dünyada mıyız?

II. Sözün mü hükmü azaldı artık?

III. Günler ve yıllar niçin inanılmaz ölçüde kısa?

IV. Kaç yaşındayım, hangi rüyadayım?

V. Dönmez olsa dünya bir an, yine de akar mı kan?

6. Numaralanmış cümlelerin hangisinde soru anlamı, soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kurallı birleşik sıfata yer verilmiştir?

A) Sizleri göreceğim geldi iyi insanlar

B) Sizler ve çocuk kalbim ne kadar iyiydiniz.

C) Toprak altındakiler, nur yüzlü büyükbabam

D) Hür gemiciler geçer akşamlan Boğaz'dan

E) İhtiyar gemiler salınır mavi sularında denizin


 

8. Eğiliyorsun bir (I)lâlenin içine(II)çiçek tozları(III)keskin bir koku, bulutlar (IV)bildik yüzleriyle geçiyor.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış bölümlerden hangi ikisi sıfat tamlamasıdır?

A) I. ve II.   B) I. ve III.   C) II. ve IV.   D) III. ve IV.   E) II. ve III. 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük tür ve görev bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Gerçekleri sıradan cümleler söyler bize.

B) O büyük cümleler de bize yalanları söyler.

C) Bu tek cümleyle kuşun kırık kanatları değer size

D) Çehov, Martı piyesinde ünlü bir yazara âşık olan genç kızı anlatır.

E) Taşralı öğretmen için bu sene kış erken gelmiştir.

 

10. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilden türemiş bir sıfattır?

A) Uysal bir sarı kedi gibi sokuluyor

B) Sarı samur saçlarını geriye atar

C) Hayali bir aşkın hayali parlar gözlerinde

D) Altın nakışlı Kubbealtı'na gömülür Cem.

E) Büründüm korkuyla telli ipek kaftana

 

11. (I)Simsiyah duvar, çeperli (II)kapkaranlık mağara. (III)Masmavi bir ışık süzülüyor, (IV)karmakarışık içimden geçiyor, (V)kaskatı toprağa ulaşıyor.

Pekiştirme sıfatları, sıfatın birinci ünlüsünden sonra m, p, r, s seslerinden uygun olanının getirilmesiyle oluşur.

Yukarıdaki parçada numaralanmış pekiştirme sıfatlarından hangisi bu kurala aykırı oluşmuştur?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

12. (I) Gece, rutubetli toprak kokuyor. (II) Düşünceme sinen bu koku beni başka dünyalara götürüyor. (III) Birçok dünya var şimdi. (IV) Ve ben o dünyalarla söyleşmekteyim. (V) Ona son ülke de senin olsun diyorum.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde hem işaret sıfatı, hem belgisiz sıfat kullanılmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

13. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili bölüm diğerlerinden farklı türde bir tamlamadır?

A) Sınırsız bir iklimde yol alır sevgin

B) Nice uykusuz gece geçirdim akşamdan öte

C) Gök ekinler sarardı mevsimi gelmeden

D) Ölü denizlere sensin can veren bu bahar

E) Kaplıca yoluna uğrardı Mevlâna Pir

 

14. Bir sıfat tamlamasının sonuna -lı eki getirilir ve meydana getirilen birlik bir adın sıfatı yapılır. Buna kurallı birleşik sıfat denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala örnek bir kullanım vardır?

A) Adamın son derece güçlü ve sağlıklı bir görünümü vardı.

B) Kot giymişti ve başında sarı bir kovboy şapkası vardı.

C) Bu, uzun boylu, kırk yaşlarında esmer bir Kızılderili'ydi

D) Kendisinin en eski dostu olduğunu söylemişti bana.

E) Evli erkeklerin arasında gençlerin bulunması yanlıştır.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük tür ve görev yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) Böyle ele alınınca antolojinin kapsamı daha iyi beliriyor.

B) Kitabın asıl önemli yönü seçilen şiirlerin çok seviyeli olmasıdır.

C) Bu ozanlardan bir kısmı kitaba yeni şiirleriyle girmişti.

D) Şiirin belirli bir anlamı olmasını da istemiyorlardı.

E) Zaman zaman kolaya kaçsa bile yoğun bir şiir yükü var şiirlerinde

 

16. (I)Çok (II)uzun bir süre (III)sessizce oturduk. (IV)Sabırsızlıkla konuşmaya başlamasını bekledim; ama başladığında (V)şaşkınlıktan donakaldım.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V. 

 

17. Çocuk, babasının koluna (I)sımsıkı sarılmıştı. Adam bir eliyle araba kullanıyor, bir eliyle de çocuğun (II)simsiyah saçlarını okşuyordu. Geçtikleri kasabalarda, köylerde bütün evler (III)bembeyazdı. Geceleyin (IV)ıpıssız köy yollarında ya da (V)güpegündüz yol kenarında mola veriyorlardı.

Pekiştirmelerde sözcüğün birinci ünlüsünden sonra m, p, r, s, seslerinden uygun olanı getirilir ve oluşan hece sözcüğün başına eklenir.

Yukarıdaki pekiştirmelerden hangisi bu kuralın dışında oluşmuştur?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

18. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) Hangi düş, hangi dua unutturabilir mezarları?

B) Tazeyken yanık et kokusu çarpar mı insanı?

C) Vahşet niçin vahşetle açıklanmalı hep?

D) İnmedi mi beklediğin, son kara trenden?

E) Kimdi sana el sallayan geçen akşam?

 

19. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "ne" sözcüğü tür ve görev bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Ne yana baksam uyuklayan bir göl görüyorum.

B) Gök ne zaman iki kere güzel görünür?

C) Ne zaman kalbimizde başkent Ankara

D) Ne yanar söner uzaklarda bir fener?

E) Ne gün kavuşacağım İstanbul bakışlı gözlerine?

 

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat tamlaması diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Bizden uzaklarda kocaman güneşler batıyor

B) Mavi kelebekler yuva kuruyor saçlarımda

C) Seni küçük bir pınarda bekliyordu kaderin

D) Yorgun çınarlar sallanıyor kentin sokaklarında

E) Küçük gövdesi önce yaylandı, sonra düştü suya

 

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Ne yalan söyleyeyim çok iyiliğini gördük.

B) Fukara bir köylü şehirde ne iş yapar?

C) Kafasını kaldırıp gözlüklerinin üstünden şöyle bir baktı.

D) Yine çıplak tepelere doğru koşar adım gidiyordu.

E) Alnı akıtmalı bir doru kısrak vardı.

 

22. (I)Geçmiş zamanın mirası, onlara dayanak oluyordu ama (II)o zaman gençtiler. Hayat (III)bazı bakımlardan daha zordu. Adam (IV)uzak bir kentten geliyordu. Babası (V)yeni ölmüştü.

Numaralanmış sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

23. Pantolonları yamalıklıyırtık ayakkabılıkirli yakalı çocuklar okula koşuyorlardı.

Bu cümlede altı çizili bölümlerin ortak yönü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Üçü de kurallı birleşik sıfattır.

B) Üçü de iyelik eki almıştır.

C) Üçü de basit sözcüklerden oluşmuştur.

D) Üçü de ad tamlamasıdır.

E) Üçü de hal eki almıştır.

 

24. (I)Beyaz kelebekler uçuşuyor, (II)ağustos böcekleri durmaksızın ötüyor, (III)yedi renkli gökkuşağı (IV)kızıl ufuklarda gözüküyor, (V)genç kızlar yine de geleceğe ait güzel düşler kuruyorlardı.

Numaralanmış bölümlerden hangisi kurallı birleşik sıfattır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 




TEST-2


1. Niteleme sıfatları çekim eki aldığında adlaşmış sıfat olur ve adlaşmış sıfatlar da ad gibi tamlama kurabilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat, bir ad tamlamasında tamlayan görevinde kullanılmıştır?

A) Sesimiz bize hayatın güzelliklerini anlatmalı.

B) Biri, yaşayabilmek için dövüşmek gerektiğini anlatmalı.

C) Vakti saçlarından yakalayıp, günü gözlerinden öpmeli.

D) İnsan, önünde durup uzun uzun çiçeklere bakmalı.

E) Yabancıların sesini duymadığımız vakitlerde yaşıyoruz.

 

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat tamlaması nesne görevinde kullanılmıştır?

A) Vahşi hayvanları dünya dışına saldım

B) Güneş, ıslak tütünlere vurur baharda

C) Dallarını umut ve çürük kiraz basmış

D) Deli rüzgârlar sürükler bahçelerde otları

E) Pembe erguvanlar dökülür kaldırım taşlarına

 

3. Bir sıfat takımının sonuna -lı (-li, -lu, -lü) takısı getirilerek kurallı birleşik sıfat yapılır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu yolla oluşmuş bir kurallı birleşik sıfat kullanılmıştır?

A) Bizim yaşadığımız topraklar büyük dağların eteklerindeydi.

B) Damları sazlarla kaplı, yuvarlak kulübelerde yaşardık.

C) Kulübelerimizin çevresinde kocaman gövdeli ağaçlar bulunurdu.

D) Çiziklerin amacı bütün vücudu güzelleştirmektir.

E) Mavili gözleri ve duygusal bakışlarıyla çevresinde kendini sevdirmiştir.

 

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük, bir tamlayanın sıfatı görevinde kullanılmıştır?

A) Çağıldar enderun mermerlerinde ayaklarına su

B) Mercan bağırlarda bir insafa değer kâbusu

C) Kabarmış ırmağın sedeflerine düşer, yorgun

D) Ve bembeyaz gömülür suya ardışık taşlar

E) Dindirilmez kuşlar gibi tiz, haykırır yeniden.

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) Hangi ayrıntıya ayıracağım şimdi kalan günlerimi?

B) Niçin bir an bile ne olduğunu anlamadan geçti ömür?

C) Verdiklerimizden başka neden bir şey istemediniz?

D) Bir son şarkı gibi mi çalardı yalnızlığım?

E) Şimdi bahar temizliği yapan mı var ruhunda?

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut bir sıfat soyut bir adı nitelemiştir?

A) Üzgün gönüllerle şöyle haykırıyorlardı göklere.

B) Özgürlüğün tadını dev dalgalar arasında arıyor.

C) Bu gönül evinden hiç çıkmadı dışarıya.

D) Coşkun bir denizdi rüyalarda gördüğü yer.

E) Sonra, aşk sahiline vurmuştu gönül gemisi.

 

7. Kimi sıfat tamlamalarının sonuna -lı eki eklenir ve meydana gelen birlik bir adın sıfatı yapılır. Buna "kurallı birleşik sıfat" denir.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala göre oluşmuş bir kurallı birleşik sıfat vardır?

A) Coşkulu insanlar geçerdi daracık sokaklardan.

B) Kiremit damlı evlerde geçti bütün çocukluğum.

C) Kareli gömlekler dikerdi annem kendi dokuduğu kumaşlardan

D) Çiçekli basmalar giyerdi kızlar, Nazilli'den getirilmiş.

E) Çardaklı evlerde ninni söylerdi yaşlı kadınlar.

 

Sanki (I)birkaç kapı vardı aralık bıraktığımız

(II)Şimdisiz menekşeler gibi apansız açılan

(III)Yalnız ve (IV)cesur yolcular bile

(V)Korkuyla duraksardı önlerinde

8. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi, diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.  D) IV.   E) V. 

 

9. Bir sıfat tamlamasında adla sıfat yer değiştirir, ismin sonuna -i (-si) getirilir ve meydana gelen birlik bir adın sıfatı olarak kullanılır. Buna da kurallı birleşik sıfat denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala göre oluşturulmuş bir kurallı birleşik sıfat vardır?

A) Çileli bir dönemin öyküsünü anlatmıştı son romanında.

B) Komşusu, beyaz sakallı, emekli bir bankacıydı.

C) Perdeleri açık pencereden büyük bir park görünüyordu.

D) Pencerenin aydınlık dikdörtgeninde, silik bir yazı dikkatini çekti.

E) Sabahın serinliğinde, kimsesiz sokaklarda ağır ağır yürüdü.

 

10. Sıfatlar çekim eki alırsa adlaşmış sıfat olur.

Aşağıdaki dizelerin/cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat kullanılmıştır?

A) İhtiyarlar birbirlerine gizlice "Böyle kış olmamıştı." diyorlardı.

B) Karacaoğlan kaynar coşar / Aşk dalgası boydan aşar.

C) Önümdeki küçük sarı vazoda kırmızı güller vardı.

D) Boyuna boşuna kurban olduğum / Çimenli bahçenin gülüne benzer.

E) Boy boy insan gövdeleri kımıldanır Güneşi içmiş karanlık kaldırımlarda

 

11. Yani, bir (I)nevi anonimlik. Geceleri, (II)tarihi Lantin harabelerinde (III)onların hayalleri görülür, (IV)adeta kefenler (V)şuraya buraya takılır kalırdı.

Numaralanmış sözcükler türlerine göre eşleştirilirse hangisi bunun dışında kalır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

12. Ölümle hayatın (I)kesin ayrımı kaybolmuştu. Hayatta (II)olanlar ölü gibiydiler. (III)Ölüler de git git artmaktan, yakınlaşmaktan ötürü, (IV)dirilerden daha diri, (V)sağlardan daha sağdılar.

Numaralanmış sözcüklerden hangisi adlaşmış sıfat değildir?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

13. Böylece (I)ölen kişi unutuluyordu. Çünkü (II)yeni ölüler vardı. (III)Eskisine takılıp kalmak, (IV)yenilerle uğraşma çabasını (V)belki kırabilirdi.

Numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi adlaşmış sıfattır?

A) I. ve II.   B) II. ve III.   C) III. ve IV.   D) IV. ve V.  E) I. ve III.

 

14. Otuzunu aşmış birine (I)pek genç demez insanlar, (II)sessiz sedasız, (III)törensiz ve (IV)kutlamasız, (V)orta yaşlılar sınıfına geçiriverirler.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış öğelerden hangisi, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir "soru sıfatıyla" sağlanmıştır?

A) Nedir bu savaşın ardındaki büyük sır?

B) Hangi büyü bizi birbirimizle vuruşturuyor?

C) Her mutluluk bir acıdan mı süzülecek?

D) Kim bize yol gösterebilir böyle bir zamanda?

E) Hangisi akıl verebilir bize bu savaşta?


16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük diğerlerinden ayrı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) "Dünyada garip bir yolcu gibi ol" sözü yaşamını ne güzel özetliyordu.

B) Bulunduğu yere alın teri ve sanatının gücüyle gelmişti.

C) Kimi zaman da müthiş kıskançlıklar duyduğum olur.

D) Seyircinin karşısına makyajsız çıkmak, oyuncuyu daha sevimli yapıyor.

E) Bu durum, hem şaşırtıyor bizi hem de keyfimizi büsbütün kaçırıyor. 

 

17. Aşağıdaki dizelerin hangisinde, altı çizili sözcük diğerlerinden ayrı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Ölümü sıradan olur büyük sanatçıların.

B) Bu, bir trenin istasyondan çıkması gibi bir şeydi.

C) Gençlerin arasından bir hürriyet anıtı gibi geçti.

D) Sahibi dünyadan gitse bile, o hatıralar yaşayacak.

E) Meydanların rengârenk çılgınlıkları içinden geçti ve gitti.

 

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) Gömleğim kâğıttan, yanar mıydı?

B) Ateş içinde bana da yer var mıydı?

C) Kim bana benden daha yakın bu yerde?

D) Ölüm seni ve beni hangi yolda bekler?

E) Bana arayanın sen olmadığını mı söyleyecekler?

 

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir ad birden çok sıfatla nitelenmiştir?

A) Bu suskun, çekingen çocuk tiyatroya orada tutulmuştu.

B) Onu da yüksek bürokrat ve iyi bir hariciyeci yapmak istiyordu.

C) Gücünü önce bu büyük sevgide aramak gerekir.

D) O aynı zamanda bir inanç ve irade insanıdır.

E) Onursuz adamdan, onurlu iş çıkmaz, derlerdi.

 

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Billur gibi sulardan ne hoş aksediyordu hayat

B) Yaratılan ilk eser doğmuştu içinizden şimdi

C) Sedirlerin o narin yapısı çekiyordu insanı

D) Öğrendiniz bunları ahenkli bir şekilde

E) Varmak isterdi onun gücünden her biriyle

 

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ikileme" diğerlerinden ayrı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Dere, aşağılarda günün son ışıklarıyla pırıl pırıl yanıyordu.

B) Nemli toprağı koklayıp ağır ağır avuçlarımdan boşalttım.

C) Ardından, yeni aldığım iki araziyi döne döne dolaştım.

D) Âdemoğlu dayalı döşeli odalarda yaşamayı her zaman tercih etmiştir.

E) Yaşlı adam, muhtara bön bön bakarken birden sesini yükseltti.

 

22. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öznesi, diğerlerinden farklı türde bir tamlamadır?

A) Bu büyük aşk, onun yaşamının içeriğidir.

B) Bu verimli açlık, onu son dakikalarına kadar bırakmamıştır.

C) Sıcak ve konforlu ev ona dar gelmeye başlamıştı.

D) Büyük aşklar bir süre sonra saman alevi gibi sönebilir.

E) Sahnelerin devi de artık aramızdan ayrıldı.

 

(I)En (II)güzel örneğiyim (III)böyle bir mucizenin

Işığına (IV)sonsuz göçtür, (V)çıplak ayak, sonra nal

23. Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

24. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcük tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Yangını söndür de git, uzan yüksek dağlara

B) Diri, dolgun günaha daldır avuçlarını

C) Döndü derken tövbekâr gönlüm akıldan yana

D) Böyle sağlam bir mantık verilir mi şeytana?

E) Kızıl bir bulut gibi gönlüne yapıştı ölüm

 



TEST-3


TYT TÜRKÇE SIFATLAR TESTİ İNDİR


1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) Şimdi niye susar bu yaşlı dünya?

B) İşitmeyi dilediği ses ona ne gün ulaşmış?

C) Hayat, uğultularla kendisini niçin yok sayıyor?

D) Kimse anlatmadı mı ona yaşamın güzelliğini?

E) Ne kalacak benden gelecek zamanlara?

 

2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir ad, birden çok sıfatla nitelenmiştir?

A) Bozuk, kıvrımlı, çatalsı sözleri hatırlıyorum.

B) Bir ağaca bakarak geçirdim bütün günümü

C) Tutamadığım dünyayı seyrediyorum bir köşeden

D) Tutmayı hayal bile edemem o güzel dünyayı

E) Sonra beyaz kumaşı da yırttım, sarı örtüyü de

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) Bir kuş mu var köşede, kendisine bakan?

B) Masanın olmadığı bir odada nasıl çalışabilirdi?

C) Yabancı bir mekâna yerleştirilmiş eşyalarına tek tek niçin baktı?

D) Nasıl akşamda söndürülmüş karşı evin ışığı?

E) Müzisyen bir komşusunun olacağını söylemiş miydi?

 

4. Çok (I)ince, çok (II)duygulu bir insan olan şair, (III)kızgın bir anında, (IV)olmadık bir gaf yapmış ye bu gaf da (V)ona hayli pahalıya mal olmuştu.

Yukarıdaki cümlede alt çizili sözcüklerden hangisi, tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı bir soru sıfatıyla sağlanmıştır?

A) N'oldu bunca hukukumuz ellerim?

B) Hangi sulara girip çıktınız ellerim?

C) Nasıl kullanayım ellerim sizi?

D) Benim İstanbul bakışlım sazdan mı geliyorsun?

E) Felek bitmedi mi işlediğin nakışlar?

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bir ad tamlamasının sıfatıdır?

A) Tuhaf bir yaz gecesi dolaşıyor dışarıda bu akşam.

B) Bulutların arasından kanlı bir orak gibi görünüyor hilal.

C) Hiçbir şey yerli yerinde değildi o akşam.

D) Geceye toz gibi dağılan sessiz bir yağmur yağıyordu.

E) Doğan günden beklediğim bir şeyler vardı bugün.

 

7. (I)Öyle (II)geniş (III)kapsamlı bir hukuk kavrayışı ve (IV)büyük sentez yeteneği ki, (V)bütün olayları hep yukarıdan el atarak değerlendirmiş, onları tarih içindeki yerine oturtmayı adet edinmişti.

Yukarıdaki cümlede, numaralanmış sözcüklerden hangisi, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.  C) III.   D) IV.   E) V.


8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde sıfat tamlaması özne görevinde kullanılmıştır?

A) Sen, bahçelerin güneşli kapılarından geçtin

B) İnce bir ruh, kötülük önünde direnirdi

C) Yüce güneşin tahtına sığınır ölümler

D) Merhametli insanları unutmaz toplum

E) Engin denizlerde çırpınır kuşlar, balıklar

 

Güzel adamdı babam

Hafif kemerli kibar bir burun, geniş bir alın

İnce, kumral bıyıklı hoş bir ağız

9. Yukarıdaki dizelerde "bir" sözcüklerinin dışında kaç adet sıfat kullanılmıştır?

A) 5   B) 6   C) 7   D) 8   E) 9 

 

10. Onun bir başka belirgin yanı da, (I)genç yetenekleri geliştiren (II)iyi bir hoca oluşuydu. (III)Birçok genç, ilk olarak sahneye (IV)onun yanında adım attılar. Onlara (V)tatlı dille çok şeyler öğretti.

Yukarıdaki parçada numaralanmış bölümlerden hangisi diğerlerinden farklı türde bir tamlamadır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden ayrı türde kullanılmıştır?

A) İstanbul’da bir sonbahar masalı gibi sürünüyor gece.

B) Gecikmiş kuşların kanatları, karanlığı bir bıçak gibi yarar.

C) İnce yağmurlara kapılıp dağlara doğru yürümelisin.

D) Sonbaharın tüm olumsuz çağrışımlarını unutuyorsun.

E) Yeni bir güne başlar gibi bir mevsime daha giriyorsun.

 

12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikileme diğerlerinden ayrı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) Araya araya bulsam senin güzel izini

B) Torunların dört yana, kol kol gitsin

C) Güzel senin türlü türlü derdin var.

D) Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak

E) Burcu burcu kokar bu yaz akşamları

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme sıfatına yer verilmiştir?

A) Simsiyah, ince bir tel vardı çocukların ellerinde

B) Sonra kahvede sıcak bir şey içmiştim.

C) Bir yatırın türbesinin yanında duraklamıştım.

D) Kitapların içinde kurutulmuş menekşe yapraklan vardı.

E) Bir kadın ve yanında iki çocuk pencerenin önünden geçmişlerdi.

 

14. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) Dışarıda bir rüzgâr esiyor.

B) Esinti kimi zaman uğultuya dönüşüyor.

C) Uyuyan toprağı kim uyandırdı?

D) Kefeni yırtılan bir ölü müydü?

E) Karanlık odada oturmak en iyisi.

 

15. Toprak (I)bir kez uyanırsa, (II)bütün (III)bu önlemler, (IV)kâğıttan şatolar (V)gibi devrilmeyecek mi?

Numaralanmış sözcüklerden hangisi tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

16. Böylece, (I)oluşturulan park, sade (II)coğrafi bir park olarak kalmaz, ayrıca (III)güzel bir (IV)huzur ve (V)vefa parkı da olur.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi, sözcük türü bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I. ve II.   B) II. ve III.   C) III. ve IV.   D) I. ve IV.   E) IV. ve V.

 

17. Teklif kabul görürse, (I)elbet (II)uzman ve (III)bilgili heyetlerce (IV)daha (V)ayrıntılı bir şekilde düşünülür.

Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi türce özdeştir?

A) I. ve II.   B) III. ve IV.   C) IV. ve V.   D) I. ve IV.   E) I. ve III 

 

18. Adını (I)titizce saklayan bir sokak buldum. (II)Şimdi söyleyemem (III)hangi alanın arkasında, oradan (IV)geçerken (V)hep seni düşünüyorum.

Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi, tür ve görev bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

19. Küçük kafatasımda (I)gümbür gümbür atıyor (II)geniş hafızam; (III)o yazların karanfil (IV)sesli sıcaklığı sürüyor; (V)göçebe bulutlar beyaz turnalar peşindedir.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, tür ve görev bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde diğerlerinden farklı türde bir tamlama kullanılmıştır?

A) Kalbe saplıyorum şu lanetli dili

B) Sıcaklık duygusu vermişti bana yıllarca

C) Bitirmelisin uzaklaşan arkadaşlıkları

D) Kalmazdı defterimde tek bir isim

E) Uğurlu tülbentler sallardı yoldan geçenlere



21. Kendi çocukluğundan da (I)sevimli bir çocukluk bağışlanmış, (II)gür saçlı, (III)temiz tırnaklı, konuşmasını tamamlayan güzellikte (IV)dişli bir çocuktu.

Sıfat tamlamasının sonuna -lı eki getirilir ve meydana gelen birlik bir ismin sıfatı yapılır. Bu yolla oluşmuş birliklere "kurallı birleşik sıfat" denir.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış söz öbeklerinden hangi ikisi, bu kurala göre oluşmuş bir kurallı birleşik sıfattır?

A) I. ve II.   B) II. ve III.   C) III. ve IV.   D) II. ve IV.   E) I. ve III.

 

22. Seçilebilmesini sağlayan, siyah (I)çizgileriydi. Bir de mavi gözleri. Ölümünden (II)önceki son görüntüsüymüş. (III)Yakın bir (IV)gelecekte (V)benzerleri de yok olacakmış.

Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisi adlaşmış sıfat görevindedir?

A) I. ve II.   B) II. ve III.   C) III. ve IV.   D) IV. ve V.   E) III. ve V.

 

23. (I)İyi güldestelerde (II)iyi seçilmemiş şiirler de olabilir. Fakat genel olarak (III)iyi şiirlerden kurulur, (IV)iyi şiirlerin yanında yazarın (V)iyi bir esprisi de yer alır.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi diğerlerinden farklı bir tür ve görevde kullanılmıştır?

A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

 

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, adlaşmış sıfat değildir?

A) Sesi çıkması gereken birçok insan sesini kaybetti.

B) Korkaklar, kendi korkularını bulaşıcı hastalık gibi taşır.

C) Alçaklar, hayatın karanlığından beslenmek ister.

D) Çocukların başlarını okşamalı, gençlere gülümsemeli

E) Biri zalimlere "hayır" diye haykırmalı bir gün.

 

25. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) adlaşmış sıfatı göstermek amacıyla kullanılmıştır?

A) Öyküsünün oluşma serüvenini, nasıl öykü yazdığını anlatır.

B) Edebiyat heveslisi genç, yazara çeşitli sorular sorar.

C) Âmâ adam, birine bağırırken yazar da adamı düşünmeye başlar.

D) Acaba kör etrafını havasından, gürültüsünden mi anlıyor?

E) Sait Faik hiçbir okula, görüşe, inanca bağlı değildir.

 

CEVAP ANAHTARI



test-1


1-B 2-D 3-E 4-A 5-B 6-D 7-C 8-D 9-E 10-A 11-D 12-B 13-E 14-C 15-A 16-B 17-E 18-A 19-D 20-C 21-C 22-E 23-A 24-C



test-2

1-E 2-A 3-C 4-C 5-A 6-A 7-B 8-E 9-C 10-A 11-D 12-A 13-C 14-E 15-B 16-C 17-A 18-D 19-A 20-A 21-D 22-E 23-A 24-D



test-3


1-B 2-A 3-D 4-E 5-B 6-A 7-A 8-B 9-E 10-D 11-A 12-C 13-A 14-C 15-E 16-E 17-D 18-C 19-A 20-B 21-B 22-D 23-B 24-A 25-B


.........sponsorlu bağlantılar....... ..........sponsorlu bağlantılar........

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "TYT TÜRKÇE SIFATLAR TESTİ İNDİR ONLİNE ÇÖZ, SLAYT, PDF İNDİR"

Back To Top -->