sponsorlu reklam Admatic -sponsor

CUMHURİYET EDEBİYATI AÇIK UÇLU SORULAR LYS EDEBİYAT BÖLÜM 9

LYS EDEBİYAT AÇIK UÇLU SORULAR CUMHURİYET EDEBİYATI , LYS EDEBİYAT AÇIK UÇLU SORULAR,  CUMHURİYET EDEBİYATI,  CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI, AÇIK UÇLU SORU,

DEĞERLİ ZİYARETÇİLERİMİZ DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİNE UYGUN ŞEKİLDE SİTEMİZDE AÇIK UÇLU SORULAR YAYINLAYACAĞIZ.. TAKİP ETMENİZ LYS Yİ KAZANMANIZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ...

LÜTFEN KOPYALAMA YAPMAYINIZ !!! LİNK VERİNİZ

EDEBİYATLA ALAKALI TÜM AÇIK UÇLU SORULAR İÇİN TIKLAAAA


HAZIRLAYAN::derskonum.com

BÖLÜM -9


25. ----, İkinci Yeni'nin en sadık üyesidir. Galile Denizi, Çivi Yazısı, Otağ ve Mısırkalyoniğne adlı şiir kitaplarıyla İkinci Yeni tarzında ciddi şiirler yazmış, şiir dilinde aşırı ve beklenmedik denemelere girişmiştir. Sürrealist şiir anlayışından alınan "otomat yazı" anlayışını başarılı bir biçimde uygulayarak imgeye ve çağrışıma dayalı bir şiir dili kurmuştur.
Bu parçada boş bırakılan yere kim getirilmelidir?


26. Yazar, Osmanlının devlet yapısı ve sosyal hayatı üzerinde durmuş; romanlarının çoğunu bu konu üzerinde yoğunlaştırmıştır. Bu yönüyle o, tezli roman geleneğinin sürdürücüsüdür. Döneminin eleştirmenleri bu tür romanın geçmişte kaldığını, romanı düşünce için araç yapmanın doğru olmadığını öne sürerek onu şiddetle eleştirmişlerdir. "Yorgun Savaşçı, Devlet Ana, Yediçınar Yaylası, Esir Şehrin İnsanları" yapıtlarından bazılarıdır.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?



27.  Psikolojik roman türünün başarılı örneklerindendir. Basit bir olay üzerine kurulmuştur. Adı belirtilmeyen roman kahramanının yüz yüze kaldığı hastalık, romanın özünü oluşturmaktadır. Anı biçiminde yazılan romanda hasta bir insanın duyguları ayrıntılı olarak irdelenmiştir.
Bu parçada sözü edilen roman hangisidir?



28. ----, şiirin sözcüklerle yazıldığına inanmış bir dil ustasıdır. Bu dil günlük konuşmadan, folklardan ve argodan alınmıştır. Söz oyunculuğuna ve şairaneliğe karşı bir tepkidir. Ona göre teşbih–istiare ve bütün mecaz sanatları şiir için zararlıdır.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?



29. Hem hece ölçüsüyle hem serbest ölçüyle yazan şairlerdendir. Gösterişe kaçmayan, şiir geleneklerini gözeten bir çizgisi vardır. Şiirlerinde kendi evini, sokağını, mahallesini anlatarak toplum yaşamımızdan kesitler sunmuştur. İlk şiirleri açık, sonraki şiirleri kapalıdır. Şiirleri dışında incelemeleri ve radyo oyunlar› önemlidir. “Kapalı Çarşı, Evler, Eski Toprak, İsimler Sözlüğü” yapıtlarından bazılarıdır.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?




30. Aşık Veysel'i keşfederek onun çağdaş şiirimize halktan bir ses olarak katılmasını sağlayan sanatçımız, hangisidir?



31. Günümüz romancıları arasında en tanınmışlardandır. Romanları "post-modern roman" grubuna girer. Romanlarından Doğu-Batı sorununu kültürel ve felsefi açıdan ele almıştır. Bazı eserlerinde tarihi irdelemelere gidilmiştir. 2006 yılında "Nobel Edebiyat Ödülü"nü almıştır. Cevdet Bey ve Oğulları, Benim Adım Kırmızı, Masumiyet Müzesi önemli romanlarındandır.
Bu parçada tanıtılan sanatçı hangisidir?



32. Ankara'da İbrahim Efendi adında biri, dokuz odalı bir apartman dairesini oda oda kiraya vermektedir. Odalarda kadın, erkek, genç, ihtiyar, evli, bekar çeşitli insanlar oturmaktadır. Bekar bir banka memuru; eski bir çiftlik sahibi olan yaşlı Hasan Bey; eski konsoloslardan Şefik Bey; Faika ile kocası Haki Bey; bunlardan başka ikide bir değişen hizmetçiler, gelip giden misafirler... Romanda bu insanların ayrı ayrı maceraları ve birbirleriyle olan ilişkileri anlatılmaktadır. Roman anı biçiminde yazılmıştır.
Bu parçada tanıtılan romanın adı nedir ?



33. Şiirleri önce Büyük Mecmua'da daha sonra "Dergah, Oluş ve Varlık" dergilerinde yayımlanmıştır. Şiirde Faruk Nafiz'in izinden giden ----, gurbet şairi olarak tanınmıştır. Memleket edebiyatının önde gelen şairlerindendir. Halk şiiri geleneğinden ustalıkla yararlanmıştır. Şiirlerinde "aşk, savaş, vatan sevgisi, gurbet" konularını işlemiştir. Bingöl Çobanları adlı ünlü şiiri Türk edebiyatının en önemli pastoral şiir örneklerindendir.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?





34. ----, eserlerinde bireyin yalnızlığını, kuşak çatışmasını, modernliği, gelenek gibi konuları işlemiştir. Gül Yetiştiren Adam roman; Denize Açılan Kapı öykü türündeki eserleridir.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?



35. Makale, deneme, inceleme ve araştırma ile tanınan bir yazardır. Yapıtlarında Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntılarına yer vermiştir. Balzac, Victor Hugo gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirmiştir. Bu ülke, Kırk Ambar, Dünyanın Eşiğinde deneme, inceleme ve araştırma türündeki eserleridir.
Parçada tanıtılan sanatçı kimdir ?



36. Genellikle hece ölçüsüyle yazan ----,Yedi Meşaleciler içinde şiirden hiç kopmayan tek sanatçıdır. Sonraları serbest şiiri deneyen şairin öyküleri de vardır. Çocukluk özlemi, anılara düşkünlük, küçük mutluluklarla yetinme gibi konuları işlemiştir. Sebil ve Güvercinler sanatçının en önemli yapıtıdır.
 Bu parçada boş bırakılan yere kim getirilmelidir?


CEVAPLAR

25. İlhan Berk
26. Kemal Tahir
27. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
28. Orhan Veli Kanık
29. Behçet Necatigil
30. Ahmet Kutsi Tecer
31. Orhan Pamuk
32. Ayyaşlı ve Kiracıları
33. Kemalettin Kamu
34. Rasim Özdenören
35. Cemil Meriç
36. Ziya Osman Saba

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk