10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 157-161-162 BEŞGEN Yayıncılık 2024 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 157
Soru: 1) Kahramanlık hikâyelerinin abartılı olmasının nedenleri sizce nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Kahramanlık hikâyeleri, toplumların kahramanlarını yüceltmek için abartılır. Bu abartılar, kahramanın güçlü, cesur ve ideal biri olarak görülmesini sağlar. Sözlü anlatımla zamanla hikâyelerdeki olay ve kişiler de olağanüstü özellikler kazanabilir.
Soru: 2) Destan dönemine yolculuk yapmak mümkün olsaydı en çok hangi destan kahramanını görmek isterdiniz? Niçin?
- Cevap: Oğuz Kağan’ı görmek isterdim çünkü Türk milletinin büyük bir lideri olarak cihan hâkimiyeti fikrini ortaya koymuş ve toplumuna rehberlik etmiştir.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 161
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin Battal Gazi isimli kahramanın din için yaptığı savaşları konu edinen bir destandan alınmıştır. Battal Gazi, Müslümanlara eziyet eden Bizans beyi Kayser ile mücadelesinde ideal bir insan tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Battalnâme VIII. yüzyılda Emevî-Bizans savaşlarında meşhur olmuş Battal Gazi’nin mücadelesini konu edinen bir destandır. Battal Gazi Destanı’na Battalnâme de denir. İslamiyet Etkisiyle ait bu destandaki olayların büyük bölümü Malatya çevresinde geçmektedir. Battal Gazi samimi inancı ve cesaretiyle ünlenmiş bir kişiliktir. Asıl adı Abdullah olan bu kişiye kahraman anlamına gelen Battal lakabı verilmiştir. Cihat ve gaza amaçlı savaşların kahramanı olan Battal Gazi, olağanüstü kahramanlıklarıyla asırlar boyu hem asker hem de halk tarafından sevilmiştir. Battal
Gazi İslam uğruna yalnız kâfirlerle değil, sihirbazlarla, devlerle, cadılarla da çarpışır. Onun Aşkar Devzâde adındaki atı da kendisi kadar kahramandır.
Battal Gazi Destanı millî dayanışmanın ve kahramanlıkların oluşumunda etkili olmuştur. Müslüman-Türk geleneklerine göre oluşturulan Battal Gazi Türk gazi tipinin örneğidir. nin XI ve XII. yüzyıllarda
yazıya geçirildiği tahmin edilmektedir. Türklerin İslamiyet Etkisiyle Oluşan Dönem’e ait bu destan gibi birçok doğal destanı vardır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Bu metinde halk diline özgü kelime ve kelime gruplarına örnekler gösteriniz.
- Cevap: “Hoş ola!” “Ya Cafer! Gece oldu, hele var, bu gece dinlen” “Hazır ol! Kendi bağının koruğu tatlı mı, ekşi mi sana göstereceğim.” gibi ifadeler halk diline özgü kelime ve kelime gruplarından bazılarıdır.
Soru: 2) Halk diline özgü kelime ve kelime grupları metinde niçin çok kullanılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Metin halkın dilinde söylenerek yayıldığı için halk diline ait söyleyişler metinde çokça yer bulmuştur. Halk diline özgü kelime ve kelime gruplarının kullanılması, metnin daha anlaşılır, akıcı ve halk tarafından benimsenebilir olmasını sağlar.
Soru: 3) Bu metinden abartılı anlatımlara örnekler gösteriniz. Bu durumun gerekçesini açıklayınız.
- Cevap: Battal Gazi’nin tek başına orduyu yenmesi gibi abartılı anlatımlar bu destanda sıkça görülür. Abartı, kahramanın gücünü ve yüceliğini göstermek amacıyla kullanılır.
Soru: 4) Battal Gazi’nin bu denli güçlü ve yenilmez oluşunun sebebini açıklayınız.
- Cevap: Battal Gazi’nin güçlü ve yenilmez oluşu onun İslam uğruna savaşan bir kahraman olmasıyla ilişkilendirilir. İslami destanlarda kahramanların güçlü ve yenilmez olması, onların Allah’ın yardımıyla hareket ettiği ve kutsal bir davayı savunduğu inancına dayanır.
Soru: 5) Bu metinde gazi tipinin yer almasını, metnin oluştuğu dönemde meydana gelen tarihî olayların etkisi açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Battalnâme’nin yazıldığı dönemde Müslümanların Bizans gibi Hristiyan devletlerle yaptıkları savaşlar vardı. Bu tarihî olaylar, gazilik kavramının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Gazi tipi, İslam’ın yayılması ve Müslüman toplumunun zaferlerini simgeleyen bir figür olarak destanda yer alır.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 157
Soru 6: Okuduğunuz metinden hareket ederek aşağıdaki tabloda istenenler doğrultusunda gerekli açıklamaları yapınız.
Tema | Kahramanlık ve gazilik |
---|---|
Konu | Battal Gazi’nin Müslümanlar için savaşması ve kahramanlıkları |
İleti | Dini inançlar uğruna verilen mücadelenin kutsallığı |
Çatışmalar | Battal Gazi ile Ahmer çatışması, Müslümanlar ve Bizans askerleri arasındaki savaş |
Karşılaşmalar | Battal Gazi ile Ahmer karşılaşması |
Karşıtlıklar | Müslümanlık ve Hristiyanlık, iyilik ve kötülük |
Olay örgüsü | Battal Gazi’nin savaşları, düşmanları alt etmesi |
Zaman | İslami fetihler dönemi |
Mekân | Anadolu ve çevresi |
Anlatıcı | 3. tekil şahıs anlatıcı |
Bakış açısı | İlahi (hakim) bakış açısı |
Anlatım biçimleri | Öyküleme, betimleme |
Düşünceyi geliştirme yolları | Abartma, karşılaştırma |
Soru 7: Battalnâme İslami alanda ortaya çıkan ilk destandır. Battal Gazi ve diğer İslami Dönem’in bazı destanlarında Hz. Muhammed Dönemi’ndeki olay ve menkıbelerden uyarlamalar bulunmaktadır. Örneğin Battal Gazi’ye Cafer ismi, Cafer-i Tayyar isimli kahramanlığıyla meşhur sahabeden etkilenilerek verilmiştir. Bu durumun nedenini açıklayınız.
Cevap: İslami destanlar, Hz. Muhammed ve sahabe döneminin kahramanlık ve fedakârlık temalarını yüceltir. Battal Gazi’ye Cafer isminin verilmesi, onu İslam’ın ilk dönemindeki kahramanlarla özdeşleştirerek dini ve kültürel bağlamda bir devamlılık oluşturur. Bu, İslam’ın zaferlerini ve inancın gücünü simgelemektedir.
Soru 8: Ahmer, Battal Gazi’ye niçin saygı duymaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Ahmer, Battal Gazi’nin cesareti, korkusuzluğu ve savaş meydanındaki başarılarından dolayı ona derin bir saygı duymaktadır.
Soru 9: Bu destanın oluşmasıyla sözlü kültür arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Battalnâme, halk arasında sözlü olarak aktarılmış, anlatıcıların eklemeleriyle zenginleşmiş bir eserdir. Sözlü kültür, destanın halkın hafızasında yer edinmesini ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamıştır.
Soru 10: Aşağıda belirtilenlere metinden örnekler bulunuz.
- Mecaz anlamda kullanılan kelimeler: “Bunlara korku düştü, nefes alamaz oldular.”
- Öznel ifadeler: “…ayın on dördüne benzer güzel bir kız…”
- Coşkulu anlatım: “Ya Ahmer! Sözünde duruyor musun, yoksa ölür müsün?”
- Duygusallık içeren cümleler: “Ey Allah’ım! Bu cenge ben sebep oldum, beni mahcup etme!”
.
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
![]() |
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık |
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-157-161-162-besgen-yayincilik
10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik