sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 115-116 Gizem Yayıncılık

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 115-116     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ



11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 115

Soru: Aşağıda verilen şiiri dil, imge kullanımı, edebî sanatları kullanma, kelimelerin çağrışım gücünden yararlanma ve ahenk unsurları bakımından inceleyiniz.

ÇOCUKLAR GİBİ

Bende hiç tükenmez bir hayat vardı,
Kırlara yayılan ilkbahar gibi.
Kalbim her dakika hızla çarpardı,
Göğsümün içinde ateş var gibi.
(…)
Hissedince sana vurulduğumu
Anladım ne kadar yorulduğumu,
Sakinleştiğimi durulduğumu
Denize dökülen bir pınar gibi.

Şimdi şiir bence senin yüzündür,
Şimdi benim tahtım senin dizindir,
Sevgilim, saadet ikimizı’ndir,
Göklerden gelen bir yadigâr gibi.


Sözün şiirlerin mükemmelidir,

Senden başkasını seven delidir,
Yüzün çiçeklerin en güzelidir.
Gözlerin bilinmez bir diyar gibi.
(…)
Sabahattin Ali

  • Cevap:

Dil Kullanımı: Şiirde dil oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde kullanılmıştır.

İmge Kullanımı: Şiirde güçlü imgeler bulunmaktadır. Örneğin, “Kırlara yayılan ilkbahar gibi” ifadesi, hayat dolu bir ruh halini ve tazeliği yansıtır. Ayrıca, “Göğsümün içinde ateş var gibi” benzetmesi, şairin yaşadığı yoğun duyguları ve tutkulu aşkı ifade eder.

Söz sanatları: “Bende hiç tükenmez bir hayat vardı, / Kırlara yayılan ilkbahar gibi.” dizelerinde hayat ilkbahara benzetilerek teşbih yapılmıştır. “Sevgilim, saadet ikimizindir. / Göklerden gelen bir yadigâr gibi.” dizelerinde de yaşadıkları mutluluk göklerden gelen bir yadigara benzetilmiştir.

Ahenk Unsurları: Şiirde ahenk, kafiye ve redif kullanımıyla sağlanmıştır. “Var gibi”, “pınar gibi”, “yadigâr gibi” ve “diyar gibi” gibi tekrar eden sesler, şiirin ritmini ve melodisini oluşturur. Bu tekrarlar, şiiri okurken kulağa hoş gelen bir uyum yaratır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 115

..



11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 116

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

• Temayı, konuyu ve amacınızı belirleyiniz. Tema, şiirinizde işleyeceğiniz temel düşünce veya duygudur. Konu temanın kişi, zaman ve mekâna göre sınırlandırılmasıdır. Amaç ise seslenilen kitlede oluşturulmak istenen duygulandırma, düşündürme gibi etkilerdir.
• Şiirle ilgili bu ünitede ve daha önce öğrendiklerinizi hatırlayınız. Bilgi eksikliğini gidermek için şiirin unsurlarıyla, tema ve konuyla ilgili araştırma yapınız.
• Şiirin biçimsel özelliklerini, yazacağınız şiirde dikkate alınız. Ölçü, nazım birimi, kafiye ve redif çeşitleri, kafiye düzeni, kelime ve ses tekrarı gibi yapı unsurlarını uygun biçimde kullanmaya çalışınız. Nazım biçiminin ölçü, kafiye düzeni, nazım birimi gibi yapı unsurlarına göre belirlendiğine dikkat ediniz. Nazım türünün de şiirin içerik özelliklerine (tema, konu, ileti) göre belirlendiğini unutmayınız.
• Şiirde kullanılan dilin günlük yaşamdakinden farklı olduğunu unutmayınız. Şiir dilinin oluşturulmasında imgeye yönelme, edebî sanatlardan ve kelimelerin çağrışım gücünden, ahenk unsurlarından yararlanma gibi ayrıntıların önemine dikkat ediniz.
• Taslak şiir metnini oluştururken önceden yaptığınız plana göre hareket ediniz. Bu plana uyarak şiirinizi yazınız.
• Yazdığınız metni düzeltiniz ve geliştiriniz. Bunu yaparken şiirinizde kullandığınız kelime ve kelime gruplarının birbirleriyle uyumlarına, ortaya koyduğunuz duygu ve düşüncelerin tutarlılığına dikkat ediniz. Anlatımınızın açık olduğundan, dili gereksiz yere süslemediğinizden, anlatımın akıcılığını engelleyecek dil pürüzlerinin olmadığından ve gereksiz kelime kullanmadığınızdan emin olunuz. Şiir dilinin oluşumunda dizelerdeki ses ve anlam ilişkisinin önemini göz ardı etmeyiniz. Şiirinizin yazım ve noktalama bakımından hatasız olmasına dikkat ediniz. Ayrıca şiirinizin sayfa düzenine uyması gerektiğini unutmayınız.
• Yazdığınız şiiri aile bireylerinize, arkadaşlarınıza ve öğretmeninize okuyunuz. Onların önerilerini dikkate alınız. Şiirinizi okul veya sınıf panolarında sergileyiniz. Genel ağ ortamındaki güvenilir sitelerde, bloglarda şiirinizi yayımlatabilirsiniz. Şiirinizle ülke çapında yapılan şiir yarışmalarına da katılabilirsiniz.

Soru: Bir yazı hem hukuki hem de etik açıdan yazıyı yayımlayanın sorumluluğundadır. Başkasına ait, büyük emeklerle oluşturulan bir yazıyı izin almadan, kaynak göstermeden kullanmak yasalara göre suçtur ve değerlerimiz açısından da doğru değildir. Bunları şiirinizi yazarken göz önünde bulundurunuz.

  • Cevap:

Doğa ve İnsan

Yeşilin göğsünde soluk alır toprak,
Gökyüzü mavisinde huzur saklar yaprak.
Rüzgar savurur dalları, fısıldar sırlarını,
İnsanoğlu duyar mı doğanın naralarını?

Yağmur dökülür sevgiyle toprağa,
Her damla umut olur, can verir yaprağa.
Ama ne zaman unuttu insan, bu aşkı,
Doğanın feryadı, yankılanır boş bir taşta.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-115-116

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk