sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Toplumcu gerçekçi roman anlayışı nedir?

Toplumcu gerçekçi roman anlayışı nedir?, Toplumcu gerçekçi anlayış ne demek?, Sadri Ertem toplumcu gerçekçi anlayışla eser vermiş midir?, Toplumcu gerçekçi bakış açısı nedir?, Toplumcu gerçekçi roman hangi akımdan etkilendi?, Toplumcu gerçekçi roman da ele alınan başlıca temalar nelerdir?

derskonum.com  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Toplumcu gerçekçi roman anlayışı nedir?, Toplumcu gerçekçi anlayış ne demek?, üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


Toplumcu gerçekçi roman anlayışı nedir?, 

 

 Toplumcu gerçekçi anlayış ne demek?


Değerli takipçilerimiz bu konuya açıklık getirirken bir kere okuyup da sonrasında hiç unutmayacağınız şekilde ifadeler kullanacağız.

Öncelikle başlığa dikkat edelim. Başlıkta iki kelime var: Toplum ve gerçek. Burada toplum derken içinde yaşadığımız ve her kesimi ile her olgusu ile bir bütünü ifade etmektedir. Gerçekçilik ise toplumda yaşanılanların tüm çıplaklığı ile ifade edilmesidir. Toplum=Sosyal , Gerçeklik = realite, Bu yüzden bu anlayışın diğer adı sosyal realizm' dir. 

 Toplumcu gerçekçi anlayış ne demek?: Bu anlayış kısaca toplumda olup biten sınıfsal çatışmaların tüm çıplaklığı ile derin bir gözlem ve gerçekçi bir üslupla ifade edilmesidir. 
Bu anlayış edebiyatımızda cumhuriyet döneminde başlar. Şiir, hikaye, roman ve tiyatro türlerinde kendisini gösterir. Nazım Hikmet şiirde, Sabahattin Ali Romanda, Samim Kocagöz hikayede bu anlayışın öncüleridir.
 
Peki bu anlayışın edebi felsefesi nasıldır ? Temeli neye dayanır ? Toplumcu gerçekçilerin sanat anlayışı nedir ? 
Bu sorulara madde madde açıklık getirelim.
  • Toplumcu gerçekçi anlayış sanatı araç olarak görür ve amaç toplumu eğitmektir.
  • Toplumcu gerçekçi anlayış gerçekleri ele alacağı için sanatçının iyi bir gözlemci olmasını ister.
  • Toplumcu gerçekçi anlayışa göre dil sade ve herkesin anlayacağı şekilde açık olmalı. Yazılan yörenin yerel dil ifadeleri ile eser verilmelidir.
  • Toplumcu gerçekçi anlayış sınıfsal çatışmaları eserlerinde işler. Bunlar : ağa-köylü, öğretmen-imam, zengin-fakir, işçi-patron, köylü-şehirli, aydın-cahil, yönetici-halk vs.
  • Toplumcu gerçekçi anlayış edebi akımlardan realizm ve natüralizm gibi gerçekleri ifade eden akımların etkisindedir.
  • Toplumcu gerçekçi anlayış felsefi alt yapısını komünizm, sosyalizm. marksizmden alır.
  • Toplumcu gerçekçi anlayıştaki sanatçılar topluma kendi düşüncelerini empoze etmek isterler ve böylece toplumu kendi düşünceleri doğrultusunda yönlendirmeyi arzularlar.
  • Toplumcu gerçekçi anlayıştaki isimlerin sanatı araç olarak gördükleri için ürünlerinde tekniksel kusurlar vardır. Yani edebi ürünlerin estetik yönleri kusurludur.
  • Toplumcu gerçekçi anlayışa sahip isimler şunlardır:
  •  Kemal Bilbaşar,
    · Orhan Kemal,
    · Kemal Tahir,
    · Yaşar Kemal,
    · Sabahattin Ali,
    · Sadri Ertem,
    · Samim Kocagöz,
    · Fakir Baykurt,
    · Aziz Nesin,
    · Rıfat Ilgaz.
    · Abbas Sayar
    · Aziz Nesin
    · Talip Apaydın

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk