sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 128

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 128

üçüncü ve son örnek “uğurlayıcı”. TS’nin onuncu baskısında (TDK 2005:2031) “uğurlayan kimse” anlamıyla yer alan bu sözcük, eserin son baskısından çıkarılmıştır. Daha evvel TS’de bulunan, bugün de Türkçenin kimi güncel sözlüklerinde (bk. Çağbayır 2007:4972, Püsküllüoğlu 2008:1751) görülen “uğurlayıcı”, bilinen ve günlük hayatta da karşılaşılan bir sözcük. Konya Tren Garı’nda bilet kontrol noktasına asılı tabeladaki “Bileti olmayanlar \/e uğurlayıcılar kontra! noktasından ileriye geçemez/’cûmlesl bunu tanıklıyor. Her gün trenle yolculuk eden, istasyona yolcusunu yahut gideni selametlemeye gelen kişilerin gözüne çarpan “uğurlayıcı”, TS’ye de göz kırpıyor.
Bir dildeki sözcük sayısı ne kadar çok olursa dilin ifade imkânları o kadar genişlemiş olur. Bu durum; dilin zenginliğine işaret eder, dilin kullanıcılarına da türlü olanaklar sağlar. “Erte”, “keler” ve “uğurlayıcının yenilenen sözlükte bulunmayışı, eser için kayıptır. Ümidimiz, bu yazının “erfe”sinde kaybın farkına varılacak olmasıdır. Yitik olanı nerede, ne zaman ve ne şekilde bulduğumuz önemli değildir. Mühim olan eksikliğinin farkına Hoş geldin ertel Hoş geldin keleri Hoş geldin uğurlayıcıl

1. Yukarıdaki metin bir makaleden alınmıştır. Metnin, makalenin hangi özelliklerini taşıdığını belirleyiniz. Ulaştığınız sonuçları noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Metin şu özellikleri barındırdığı için makale özelliğini taşır: Ciddi ve ağırbaşlı bir dil kullanılmış. Ele alınan konuyla ilgili terimlere yer verilmiş. Konu sınırlaması yok, ancak daha çok bilimsel, akademik ve kültürel konularda yazılmış. Uzunluğu ile ilgili bir sınırlama yok. Ayrıntıya inilmiş. Devrik cümlelerden mümkün olduğunca uzak durulmuş. Yazarının konusunda uzman olduğu söylenebilir.

2. Yukarıdaki metinde ağırlıklı olarak hangi anlatım biçimi kullanılmıştır? Metinden örnek vererek noktalı alana yazınız.

  • Cevap: Yukarıdaki metinde daha çok açıklama anlatım biçimi kullanılmış. Özellikle sözcüklerin kökenleri ile ilgili bilgi verilen kısımlarda bu durum hemen göze çarpar.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 128

.

.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.



KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk