sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. SINIF EDEBİYAT 1. DÖNEM 1. YAZILI MEB SENARYOLARINA UYGUN YENİ

 12.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, 12. SINIF EDEBİYAT 1. DÖNEM 1. YAZILI MEB SENARYOLARINA UYGUN YENİ, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI,12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YAZILI SORULARI, MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEKLERİ,12.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, 


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI üzerine bir paylaşım yapacağız. 


İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

.  ....... EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI  DERSKONUM.COM ANADOLU LİSESİ 12.SINIFLAR  TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI DERSİ

1.DÖNEM 1.YAZILI SINAVI

 

1) Felsefe, psikoloji ve psikiyatri gibi bilimlerle edebiyatın ortak özellikleri ne olabilir?  Edebi eserlere felsefe, psikoloji ve psikiyatri bilimleri nasıl yansır, edebiyat bu bilimlerden nasıl yararlanır?  En az bir paragraf şeklinde yorumlayınız.

       CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

 

 

2) "...Artık oyun oynamak lüzumunu da hissetmiyordum. Uğurlamaya geldiğim bir yakınım olmadığı belliydi. Bu sebepten, kimsenin dikkatini çekmiyordum. Suratımı asmış oturuyordum: Nazlı gitmişti. Gidenler sevinçliydi. Geride bıraktıklarına karşı ayıp olmasın diye üzgün görünüyorlardı. Gene de, hakikaten üzülen bir iki samimi yolcu vardı. Ben kimse bilmemekle beraber, kötü bir roldeydim: Bütün gidenlerin, tıpkı Nazlı gibi, bir daha dönmeyeceği esası üzerine kurmuştum maceramı. İçimden, her kalkan trene "Ölüm Katarı" gibi, "Karanlıklar Treni" gibi isimler takıyordum. 
Toplu bir cenaze törenine gelmiş gibi hissediyordum kendimi. Fazla masraf olmasın diye, bir tren dolusu ölüye tek tören yapılıyordu. Tabut ve taşıma masrafını azaltmak için, bütün ölüler, daha tam ölmeden, daha hareket güçlerini tam kaybetmeden, kendi ayaklarıyla törene geliyorlardı. Nazlı, bir tren önce gitmişti; ben de, onu uğurladıktan sonra, hazır gelmişken, diğer törenlere de katılıyordum. Hayalleri kuvvetli bazı insanlar, sevdikleri ölülerin uzun bir yolculuğa çıktıklarını düşünmüşlerdir; bense, bütün yolculuğa çıkanların ölmüş olduğunu düşünüyordum. Ne büyük bir günah, değil mi ? "

Yukarıdaki metin 1960 sonrası Türk hikayesine bir örnektir. Bu metin hangi hikaye türüne örnek olarak gösterilebilir?(2p)

 

  

3) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda istenilenleri cevaplayınız. (5x2=10 puan)

     * Metnin teması:  

     * Metnin anlatıcı bakış açısı:  

     * Metnin anlatım biçimi:

     * Metnin anlatım teknikleri:

     * Bu hikaye türüne dünya ve Türk edebiyatından bir temsilci:  

        CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

 

4) Türkçenin tarih içindeki önemli sözlüklerinden beş tanesini yazınız.

 

 

 

 

 

 

 

5)  Küçürek hikaye türünün özelliklerinden beş adet yazınız.

        CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

  

 

 

6)  Özelliklerini dikkate alarak herhangi bir konuda  küçürek (minimal) hikaye yazınız.

 

        CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

 

 

 

7) 1960 sonrası hikayemizde görülen eğilimleri /anlayışları yazarak sanatçılara ikişer örnek veriniz.

 

 


 

8)  ..........Ahşap değirmenin           balkonunda çay içerken kasabamın modern yüzünü seyrediyorum ( )  kahkahalar atarak yürüyen üniversiteli gençler ( ) şelalenin önünde öz çekim yapan çiftler ( ) yan masada küçük kızına masal kitabı okuyan anne ( ) Kitabın kapağında yazarın adını görünce gülümsüyorum. “Ah (  ) ” diyorum.

Bu parçada ayraçlarla (  ) belirtilen yerlere sırasıyla uygun noktalama işaretlerini koyunuz. (5x2=10p)



 

9Aşağıdaki metni inceleyip tabloya örnekler yazınız.
Hava soğuk... Ellerim ceplerimde... Gözler hüzün dolu... Tren gardan ayrıldı. Ben kuyt bir köşede dona kaldım. Soğuktan mı ? Yoksa gidecek olanın geri dönmeyeceğini bilmekten mi? En son babamı uğurlamıştım. O da yine hüzünlü bir kış günüydü. Omuzlar üstündeydi. Gözlerimden akan acı damlalar yanaklarıma inerken sessizce ağlıyordum. Yıllar sonra yine aynı haldeyim. İki kişi var ben gibi . El sallamadan garipçe uğurlayan. "Güle güle"

 

Temel anlam  :

 

Mecaz anlam:

 

Nicel anlam:

 

Somut anlam:

 

Soyut anlam:

 

Duyular arası aktarım:

 

Deyim :

 

 

        CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

10) Aşağıda verilen metinde yazımı yanlış olan kelimelerin altını çiziniz.

29 ekim 1923'de gerçekleşen oturumda Mustafa Kemal'in hazırladığı ana yasa deyişikliği teklifinin kabuledilmesiyle devletin yeni yönetim şekili cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bu gün  yüz yaşında olan cumhuriyet sonsuza dek varolacaktır.  Atatürkün de ifade ettiği gibi " Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır                                                                                                                     ---Başarılar dileriz-- TED Zümresi 


       CEVAPLAR AŞAĞIDAKİ VİDEODA

12. SINIF EDEBİYAT 1. DÖNEM 1. YAZILI MEB SENARYOLARINA UYGUN YENİ


 12.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, 12. SINIF EDEBİYAT 1. DÖNEM 1. YAZILI MEB SENARYOLARINA UYGUN YENİ, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI,12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YAZILI SORULARI, MEB 1. DÖNEM 1. YAZILI ÖRNEKLERİ,12.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk