sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 99

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 




.

.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 99

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Türkiye Dışındaki Çağdaş Türk Şiiri: Türkiye dışındaki çağdaş Türk şiiri; ortak duygu, düşünce ve estetik kaygıya sahiptir. Çünkü bu edebiyat, aynı kültür kaynaklarından beslenmiştir. Konu farklılıkları; yaşanan bölgelerin tarihinin, sosyal olaylarının farklılığındandır. Verilen edebî ürünler de her bölgenin kendi şivesi ve lehçesiyle oluşturulmuştur. Türkiye dışındaki çağdaş Türk şiirinde genel olarak ana dil, millî bilinç ve hürriyet temaları ele alınmıştır. Türkiye dışındaki çağdaş Türk şiirinin bazı önemli şairleri şunlardır: Bahtiyar Vahapzade (Azerbaycan), Şehriyar (İran), Özker Yaşın, Osman Türkay (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Recep Küpçü (Bulgaristan), Mağcan Cumabayulı (Kazakistan), Aybek (Özbekistan).

Azerbaycan halkının Sovyetler Birliği esareti altında yaşadığı sıkıntılar ve halkın ana dilini kullanamaması, Bahtiyar Vahapzade’yi dilini, öz kültürünü korumaya yönlendirmiştir. Okuduğunuz “Menim Anam” şiirinde de şairin ana dilini, öz kültürünü koruma hissinin etkisi açıkça görülür. Şair, şiirinde her şeyi annesinden öğrendiğini vurgulamakta ve dil kavramı üzerinde durmaktadır. Bu şekilde anne ve dil sevgisinin önemini anlatmaktadır. Şaire göre insan önce kendi millî değerlerini öğrenmelidir. Azerbaycan Türkçesi ile yazılan şiirde Türkiye Türkçesi ile ses farklılıkları görülmektedir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Menim Anam” şiirinde anlamı verilen kelimelerin dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

vacip: yapılması, yerine getirilmesi gereken.

nağme: güzel ve uyumlu ses.

2. Şiirin temasını belirleyerek noktalı alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Anne sevgisi

3. Şiirde söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap:  Azerbaycan edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. Hem kullandığı dil hem de şiirlerinde işlemiş olduğu temalarla ana dil sevgisini ve lirik duyguları çok başarılı şekilde işlemeyi başarmıştır

4. Şiirde yer alan millî, manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz.

  • Cevap: Vahapzade ana dil bilinciyle büyümüş, halkının acılarını sevinçlerini kendi dilinin zenginliği ve güzelliği ile işlemiş Azerbaycan edebiyatının en usta şairlerinden biridir. Bu şiirinde de sade dil ve yalın ifadeler dikkat çeker.

5. Şiirdeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Şairin annesinin onu nasıl yetiştirdiği.

Örtük ileti: Şairin annesine duyduğu sevgi

6. Okuduğunuz şiir ve Bahtiyar Vahapzade hakkında verilen bilgilerden hareketle şiir ve şair arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Şair bu şiirinde annesine olan hayranlığını, sevgisini ve minnet duygularını anlatmıştır. Özellikle şiirin sonunda yer alan kitap kitap sözlerimin müellifi menim anamdır diyerek sahip olduğu her şeyin aslında annesi sayesinde olduğunu söylemektedir.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 99 


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk