sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa 155

 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,

10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık Sayfa


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları  üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa



..
..

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 155

İMLA VE NOKTALAMA

Aşağıdaki metinde geçen altı çizili sözlerden yazımı yanlış olanları tespit ediniz.

Kara hapishane Conciergerie (Konsierj)’de o gün idam edilecekler akibetlerini bekliyorlardı. Sayıları, bir yılın haftaları kadardı. Elli iki kişi, o gün öğleden sonra şehrin metcezirine kapılıp ebedî denize akacaklardı. Yerlerine gelecekler daha hücreleri boşalmadan belli olmuştu…
Elli iki kişinin isimleri okundu; içlerinde, onca malın mülkün kurtaramadığı yetmişlik vergi tahsildarından tutun, onca yoksulluğun ve adsız sansızlığın kurtaramadığı yirmilik terziye kadar pek çok insan vardı. Nasıl ki günahkar ve ihmalkâr yaşam tarzının sebep olduğu fiziksel hastalıklar her türden insanı vurursa tarifsiz acıların, katlanılmaz zulmün, acımasızca görmezden gelinişin sebep olduğu o korkunç ahlaki yozlaşmada ayrım gözetmeksizin herkesi kırıp geçiriyordu.
(…)
Uğruna yaşamımı fedâ ettiğim insanların, bir daha göremeyeceğim o İngilterede, huzurlu, üretken, refah içinde ve mutlu yaşadıklarını görüyorum. Kucağında benim adımı taşıyan çocuğuyla onu görüyorum. Yaşlanmış ve iki büklüm olmuş olsada hastalığını yenmiş ve muayenehanesinde huzurla hastalarına bakan babasını görüyorum. Kadim dostları olan, o iyi yürekli yaşlı adamın, bir onyıl daha tüm varlığıyla yaşamlarına güzellik kattıktan sonra, hakettiği huzura kavuşmak için bu dünyadan göçtüğünü görüyorum.

  • Cevap: akibet: akıbet / metcezir: med cezir / sansızlığı: şanssızlığı / İngileterede : İngiltere’de / onyıl: on yıl / hakettiği : hak ettiği

Aşağıda verilen metindeki kısa çizgi (-), uzun çizgi (—) ve ünlem (!) işaretinin işlevlerini söyleyiniz.

Aralarındaki uzaklık biraz uzanır uzanmaz bu üç kadının umursamaz ağırbaşlılığına birden bir bozulma geldi; ilk önce anne – kırk beş yılın daha yok etmeyi başaramadığı bir gençlik kuruntusuyla gezinti yerlerinde yana yöreye dağılan gülümsemeleri hep kendisi içinmiş gibi yorumlamak alışkanlığını izleyerek – dedi ki:
— Bu Adnan Bey de!.. Artık alışkanlık oldu, ne olursa olsun her çıkışta raslayacağız. Bugün Kalender ’de yoktu, değil mi Bihter?..
Annesinin, yakınma biçimi altında gizli bir memnunluğu yeterli ölçüde saklayamayan sözlerini Bihter karşılıksız bıraktı. Peyker, annesine doğrudan doğruya karşılık vermeyerek:
— Bugün çocukları da yanında değil… dedi; ne güzel çocuklar değil mi anne? Hele oğlan! Yumuk yumuk gözleriyle bir bakışı var ki…
Bihter, eğilmeyerek, dudaklarının ucuyla sordu:
— Annelerini tanır mıydınız anne? Kız annesine çekmiş olmalı…

  • Cevap:

Konuşma çizgisi: Özellikler tiyatro roman gibi türlerde karşılıklı konuşma ve diyaloglarda kullanılmıştır.
Ünlem: Bu metinde özellikle şaşırma ve heyecan ile ilgili kısımlarda kullanılmıştır.
Kısa çizgi– Ekleri ayırmak için kullanılmıştır.

Aşağıdaki metinde geçen yazım ve noktalama yanlışlarını bularak doğru biçimlerini noktalı yere yazınız.

Sabahleyin Süleymaniye’ye medreseye gidip, saat dörtte oradan çıktıktan sonra kaleme, sonra kalemde aldığı Fransızca dersini güçlendirmekle birlikte, bu sırada bir kat daha ileriye gitmek için Galata’da bir hekime giderek akşam saat birde evine gelen ve yemekten sonra Kazancılar mahalle – sinden Beyoğlu ’na çıkıp, yine Hâriciye kaleminde arkadaşı olan bir Ermeni’ye Türkçe okutmak ve bu hizmete karşılık bir çok Fransızca kitaplarını karıştırmakla vakit geçiren bir çocuğa paranın ne gereği kalır?

  • Cevap: Kazancılar Ma-hallesinden- Ermeniye, birçok, kalır.
.
.
.
Diğer tüm sayfalar için TIKLAAAA
10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023

10.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-dusler-yayincilik-sayfa-

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk