sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 47

   10.Sınıf Edebiyat Biryay Yayınları Kitap Cevapları Sayfa 47


10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları,2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları,Kitap Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları SAYFA 47  bir paylaşım yazacağız. 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen paylaşınız





.

.1.        Okuduğunuz halk hikâyesinin aşağıdaki özellikleri sağlayıp sağlamadığını değerlendiriniz.

 Hikayede bu özelliklerin hepsi görülüyor

Hikâye manzum - mensur karışık yazılmıştır.

 👌

Konuları genellikle aşk ve kahramanlıktır.

 👌

Kahramanlarda olağanüstü özellikler vardır.

 👌

Kahraman saz çalıp şiir söyler.

 👌

Aşık olma; rüyada görme, aynı ortamda büyüme, resmine bakarak veya ilk bakışta ger- çekleşir.

 👌

 Hikayede bu özelliklerin hepsi görülüyor



2.        Aşağıda Âşık Garip hikâyesinin özeti verilmiştir. Okuduğunuz “Aslı ile Kerem” ile “Âşık Garip” hikâyesini karşılaştırınız. Bulduğunuz benzerlikleri ve farklılıkları aşağıya yazınız.


Tebrizli
Hoca Maksud’un oğlu olan Resul, babasının vefatından sonra onun servetini etrafında- ki aylak arkadaşlarıyla birlikte kısa zamanda tüketir.
Parasız kalan Resul, iş aramaya başlar.


Resul, ailesini de alarak Tiflis’e gelir. Burada Canım Hoca onu misafir eder. Deli Mehmet’in kahvesinde şiir söyleyen Resul, kısa zamanda Tiflis’te tanınır. Ancak yabancı olduğundan herkes onu “Garip” diye tanır. Garip’in dinleyicileri arasında bulunan ve onun sesini çok beğenen Şah Senem’in babası Hoca Sinan, Garip’e kendi yanında çalışmasını teklif eder.


Hoca Sinan’ın yanında çalışmaya başlayan Garip, artık Şah Senem ile daha sık görüşmektedir. Bir süre sonra Şah Senem Garip’e kendisini babasından istemesini söyler. Hoca Sinan başlık parası olarak kırk kese altın karşılığında kızını vermeye razı olur. Bu kadar altını olmayan Garip, başlık parasını temin etmek üzere gurbete çıkmaya karar verir.


Şah Senem ise Garip’i çok özlemiş ve merak etmiştir. Yazdığı mektubu Garip’e ulaştırması için Şah Veled adlı birine verir. Şah Veled, Şah Senem’e âşıktır. Mektubu Garip’e vermez ve Garip’in öldüğünü söyler.



Şah Veled Şah Senem’i babasından ister. Babası da artık yapılacak bir şey olmadığı için kızı Şah Veled’e verir. Şah Senem Garip’in öldüğüne inanmaz. Âşık Garip Şah Senem’in evleneceğini duyar. Hz. Hızır’ın yardımıyla Tiflis’e yetişir. Âşık kıyafeti giyerek düğün evine gider, saz çalıp türkü söyler. Ardından kendisini tanıtır ve sevdiği kızı Şah Veled’den alır. Bunun üzerine Âşık Garip ile Şah Senem’e kırk gün kırk gece düğün yapılır, sevgililer muradlarına ererler.




.
ORTAK YÖNLER:
olağanüstülükler vardır.
Aşk temalıdır.
Aşıkların kavuşmasına engel durumlar vardır.

Farklı yönler:
Pek farklılık yok. Hikayelerde genelde aşıklar kavuşamaz burada ise sonunun mutlu biçimde bitmesi farklılık diyebilirz..





2020 2021 10.Sınıf Türk  Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Kitap Cevapları

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk