sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Bir tiyatro oyununda kostümün önemi


Bir tiyatro oyununda kostümün önemini kısaca açıklayınız
Bir tiyatro oyununda kostümün önemi



Tiyatro için tasarlanan kostümler uzun zaman gerektirir. Oyunun özelliğine göre yıkanabilir ve dayanıklı olmaları gerekir. Tiyatro kostümlerinin tasarımı, sahne ışıkları altında iyi bir görünüme sahip olmalı ve gerektiğinde aktör veya aktrislerin, kostümleri hızla değiştirmesine uygun olmalıdır. Çünkü hangi dönem anlatılırsa anlatılsın uygun kostümler olmazsa oyun eksik kalacaktır.


Kostüm, oyuncunun karakteri oluşturmasında tamamlayıcı faktördür. 

Oyuncu, kostümle karaktere bürünür. Kostüm oyuncuya tavrı getirir. O dönemin insanına ulaşmak için kafamızda henüz daha oturmamış, bize bilmece ya da bilinmez olan şeylerin yavaş yavaş çözülmesine yol açar. Rol dediğimiz aslında çıplak olan şeyin, kostüm, aksesuarla yavaş yavaş giydirilmesini sağlar. 6 Oyuncular, her rol ıçın giydikleri sahne kostümlerine kendi karakterlerinden oyun karakterine geçişte bir kurtuluş, rollerinin bir parçası olarak bakarlar. Oyunun tamamlayıcısı olan kostüm o rolün içerisine giriş gibi adeta kılıf görevi görüyor. Rolü artık yakaladığımızı, karakteri bulduğumuzu, sahne üzerindeki duruşunu belirledikten sonra olay bunu bezemeye geliyor. Benim rolümün giydiği kostümün nasıl olduğunu önceden görürsem ka/amın içinde o kostümü giymiş gibi oynarım.


 Kostümün bir rolün çıkışındaki önem sırasında ilk başlarda yer aldığını ve oyuncu için anlamını bir başka sanatçı da şöyle açıklıyor:
Kostüm, bir oyuncunun çıkarmak istediği tipe, karaktere birinci derecede yardımcıdır. Bu yüzden kostüm tasarlayan kişinin provalarda mümkün olduğunca çok bulunması. oyuncunun karakteriyle ile bütünleşecek bir kostüm çıkarmasını sağlar. Bununla birlikte oyuncu. sahnede hem rahat hareket etmek ister hem de kostümünün zorluk çıkarmamasını ister. Tasarımeının hayal ettiği, yorumladığı ve ortaya çıkardığı kostüm oyuncuya kısıtlama getiriyorsa bu oyuncu için büyük bir rahatsızlıktır. Bunun dışında oyuncu, kostümünü sevmek ister. Çünkü kostümünü benimserse, ona sahne üstünde bir ayrıcalık kattığına, rolünü onunla geliştirdiğine de inanır. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk