sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI

9 EDEBİYAT 1.DÖNEM 1.YAZILI, 9.SINIF EDEBİYAT YAZILILARI, 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI, 9.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI


MUSTAFAKEMALPAŞA ANADOLU LİSESİ 2017/2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9.SINIFLAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YAZILI SINAV SORULARIDIR.
Sınıfı:                Numarası:                                                                            


Adı soyadı:             
DERTLİ BİR GÜNDEN
   ………..Karşımda çırpınıp duran deniz ,sanki içimdeki bu çalkantıyı hissetmişti. Kül gibi grileşmiş gökyüzünde güneşten bir parça cık bile kalmamıştı. Garip bir rüzgar geziniyordu havada. Sanki o da anlamıştı huzursuzluğumu. İçimdeki acı gibi feryat ederek geçti bir martı. Ne o benim derdimden ne ben onun der dinden haberdardım. Hava ılıktı. Kaldırımda küçük bir kedi geziniyor du. Beni görünce koşarak gelip bacaklarıma sürtünmeye başla dı. Sanki ben kendisinden iyi durumdaymışım gibi kendini acındırdı bana.
     Köşeden gelen simitçiye seslenip durdurdum. Bir simit verdi :soğumuş ,bayatlamış ... Pek önemli değildi ama. Simidi parçalayıp köşeye bir yığın oluşturdum. Siyah kedi bana sürtün  meyi bırakıp koştu . Arkamı dönüp gittim. Anlaşılan bugün de bir huzur yoktu.
AND
Küçük hocanın ağır tokadı, büyük hocanın uzun sopası ki, rast geldiği kafayı mutlaka şişirirdi. Ben, hiç dayak yememiştim. Belki iltimas ediyorlardı. Bahçedeki abdest fıçısının, musluğu koparılmıştı. Büyük hoca, bu kabahati yapanı iki gündür arıyordu. Bu, mavi cepkenli, kırmızı kuşaklı, hasta ve zayıf bir çocuktu.
Haber verdim, falakaya konacaktı. İnkâr etti. Sonra diğer bir çocuk çıktı. Kendi kopardığını, onun kabahatli olmadığını söyledi ve yere yattı.Bağıra bağıra sopa yedi. O vakit büyük hoca: "-Niçin yalan söylüyorsun, bu zavallıya iftira ediyorsun?" diye kulağıma yapıştı; yüzünü buruşturarak darıldı.Ağladım, ağladım; çünkü yalan söylemiyordum. Evet, musluğu koparırken gözümle görmüştüm. Akşam azadından da dayağı yiyen çocu ğu tuttum:
—Niçin beni yalancı çıkardın, dedim. Musluğu sen koparmamıştın.
—Ben koparmıştım.
—Hayır, sen koparmamıştın. Öbür çocuğun kopardığını ben gözümle gördüm.
Israr etmedi, yüzüme baktı, bir an durdu ve eğer hocaya söylemeyeceği me yemin edersem saklamayacaktı, anlatacaktı. Ben hemen yemin ettim, merak ediyordum:
—Musluğu Ali koparmıştı, dedi, ben de biliyordum; ama o çok zayıf ve hastadır. Görüyorsun, falakaya dayanamaz. Belki ölür; daha yataktan yeni kalktı.
—Ama sen niçin onun yerine dayak yedin?
—Niçin olacak, onunla ant içtik; o bugün hasta, ben iyi ve kuvvetliyim. Onu kurtardım işte! …


(2+2+2+2+2=10p)
1.Yukarıda iki hikaye örneği verilmiştir, bu hikayelerin türlerini yazıp iki hikaye türünü  4  madde de karşılaştırınız .

1.HİKAYE TÜRÜ:                                                                                                          
1.

2.

3.

4.
2.HİKAYE TÜRÜ:
1.

2.

3.

4.

2.Birinci hikayedeki bakış açısını açıklayarak yazınız(.5p)




3.İkinci hikayede kullanılan anlatım tekniğini ve anlatım türünü yazınız.(5+5p)




4. İkinci hikayeyi yapısına göre inceleyiniz.(olay örgüsü,kişiler,zaman,mekan)(2+2+2+2=8p)







5. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümledeki bilgi doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. (2+2+2+2+2=10 P)
a) (...) Kurmaca metinlerde, gündelik metinlerin tersine, soyut anlam boyutu öne çıkar.
b) (...) Heykel edebiyatla ilgili bir sanat dalıdır.
c) (...)Aynı dili konuşan insanlar ortak kültür değerlerini paylaşmazlar..
d) (...) Edebî metinler, dilin şiirsellik işlevine dayanmaz.
e) (...)Anlatmaya bağlı metin çeşitleri  iki grupta incelenir:Coşku ve heyecanı dile getiren metinler (şiir), olay çevresinde oluşan metinler (roman, hikâye, masal…)


6.Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerdeki boşlukları doğru şekilde doldurunuz. (2+2+2+2+2+2=12 P)
Bir dilden ayrılmış ve zaman içinde ayrı dil olarak kullanılmaya başlanmış ama birbirinden çok uzaklaşmamış kollarına ………. denir.
Her ülkede farklı meslek gruplarının kendi aralarında nispeten farklı bir dil kullanmalarına …………….…..denir.
Semaver ,Sarnıç ,  Şahmerdan , Mahalle Kahvesi, Havada Bulut ………………………………..adlı hikayecimize aittir.
Dünyadaki ilk ilk hikaye örneği ……………………..’nun…………………………adlı hikayesidir.
İletişimin gerçekleşmesi için ……………………………………’ün gerçekleşmesi gerekir.

1. Metin: “Uluslararası Diyabet Federasyonu (UDF), 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yayımladığı raporda, dünyada 200 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğunu, her dakika 6 kişinin diyabet nedeniyle öldüğünü açıkladı. UDF Başkanı Profesör Pierre Lefevre, her yıl diyabet hastası sayısının 7 milyon kişi arttığını ve müdahale edilmezse bu hastalığın 350 milyondan fazla insanı vurabileceğini belirtti.” diyabet: Şeker hastalığı.
2. Metin: “Ahırın avlusunda oynarken aşağıda, gümüş söğütler altında görünmeyen derenin hazin şırıltısını işitirdik. Evimiz iç çitin büyük kestane ağaçları arkasında kaybolmuş gibiydi. Annem İstanbul’a gittiği için benden bir yaş küçük olan kardeşim Hasan’la artık Dadaruh’un yanından hiç ayrılmıyorduk…”
7.Yukarıdaki metinlerin (yazılış amaçlarını göz önünde bulundurarak)türlerini yazıp,karşılaştırarak açıklayınız. (5+5P).


                                                                                                                            




“Bir ağaç altına oturdum ve hasta dizimin zaviyesini her vakit ki itina ile ayarlayarak bacağımı uzattım. Bu zavallı uzvumun talihine ait hiçbir şey düşünmek istemiyordum, şuurumun hastalığım üstüne boşaltılacağı aydınlıktan kaçmak için ruhumun daha karanlık ve izbe hatlarına kendimi atıyor, daha korkunç ve karışık hayallere dalıyordum.”
zaviye: Açı. uzuv: Organ. izbe: Basık, boş ve nemli, kuytu yer.
8. Yukarıdaki edebî metinde………………………….. biliminden yararlanılmıştır. (5 P)






9. Aşağıdaki cümlelerde dilin işlevlerini yazınız.(4p)
*A,kız öyle kapı çaldığın yoktu!........................................ 
*Şiir,darası alınmış sözdür.     …………………………………  
*Öğretmenin verdiği ödev yapıldı mı?..........................................
*Yüklem ,bir cümlenin en önemli ögesidir………………………

Bunların hepsi benim çocuklarım gibi gönlümde yer tutmuşdu. Asıl sevinilecek tarafı şuki: Bunların hepsi temiz, çevik, yaramaz çocuklardı. İnsan bunlarla ne kadar memnunoluyor. Bir bayramki o zaman fatih  de  oturuyorduk. Cami avlusununun ortasında bir baba, oğul görmüştüm, böyle günlerde daima aklıma gelen odur. Babası kara sakallı, otuzbeş-kırk yaşlarında idi, bir memura benziyordu. Koltuğuna şemsiyesini sıkıştırmış,şaşgın şaşgın bakıyordu, şu şemsiyeden başka ayağında ki  potin kundura, herşey  yeni idi. Burnu akmış, fesi kulaklarına kadar geçmiş,  beş, altı yaşlarında bir çocuğun elinden tutuyordu
(10. 11.sorubu metne göre cevaplanacak)

10- Yukarıdaki cümlelerde geçen yazım yanlışlarını- varsa- bularak  düzeltiniz.(10p)









11. Yandaki metinde altı çizili  isim tamlamalarının  çeşitlerini yazınız. (6P)








18(  )11( )2007 bizim için çok önemli bir gündü (  ) çünkü o gün yetenek yarışmasının sonuçları açıklanacaktı(  )Nurcan(  ) (  ) Ben okula gidip notlarımıza bakmaya karar verdim(  ) (  )dedi(  ). de Nurcan(  )la birlikte gitmeyi istiyordum.
12..Yukarıdaki cümlenin noktalama işaretlerini yerleştiniz.(10p)


 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk