Kitap Cevapları, Yazılı Soruları, YKS Konu Anlatımları, TYT Türkçe Konu Anlatımı ve Denemeleri, AYT Edebiyat Konu Anlatımı ve Denemeleri

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 237 Öğün Yayınları

sponsorlu bağlantı ->

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 237
.
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Öğün Yayınları

Günlükler, yazarının iç dünyasını kurgusuz bir şekilde yansıtan bir ayna gibi olmalarının yanı sıra yazıldıkları dönemle ilgili olayları aktaran tarihî bir belge olma özelliğine de sahiptirler. Gerçekler, yaşanılanlar değiştirilmeden, çarpıtılmadan anlatılır. Bu bağlamda iki tür günlükten söz etmek mümkündür:
İçe Dönük Günlükler: Bu tür günlüklerde yazar, olayların kendinin üzerinde bıraktığı etkiyi anlatır.
Dışa Dönük Günlükler: Bu tür günlüklerde ise yazar, dikkatini dönemin olaylarına, çevresine, siyasetçilere, sanatçılara ve edebiyatçılara verir. Günlüğe bunlarla ilgili duygu ve düşüncelerini yansıtır.
Günlüklerde gözlem önemli bir yer tutar. Yazar hem dış dünyayı hem de insanların ruh hâllerini, olayların onlar üzerindeki etkisini gözlemleyerek anlatacaklarını günlüğüne aktarır. Olayları, durumları birinci tekil şahıs ağzıyla anlatan yazar, günlüğünde konuşma diline yakın bir dil kullanır.
Bilindiği gibi anılar da günlükler gibi kişinin başından geçen ve onların yaşantısından kaynaklanan yazı türleridir. Ancak bu iki tür arasında belirli farklılıklar vardır. Günlükler günü gününe yazılırken anılar üzerinden belli bir zaman geçince yazılır. Olaylar sıcağı sıcağına anlatıldığı için günlüklerde unutma, hatırlayamama gibi sorunlar yaşanmaz. Fakat anılar yazılırken hafızamızdaki bazı bilgiler silinebilir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde “24 Nisan, Cuma” tarihli bölümün konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Sarımsak yiyenlerin toplu taşıma araçlarında seyahat ederken insanları koku ile rahatsız etmeleri.

2. Yazarın yolculuk yaparken gördükleri nelerdir? Gözlem yapmanın günlük yazmadaki önemini göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Gözlem yapma insana karşılaştırma yapma ve gördüklerini analiz etme yeteneği kazandırır. Bunun yanında gözlem yapma çevremizde olup bitenler hakkında duyarlı olma becerisi de kazandırır bize.

3. Okuduğunuz metinde yazar, İbrahim Minnetoğlu’nun şiirini ne yönden eleştiriyor? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü ona şiirlerini okutuyormuş, o da şiirler hakkında yorum yaparken mecburen yalan söylemek zorunda kalıyormuş. Bundan dolayı bu şiirleri eleştirmektedir. Bu şairler birtakım “şiir sözleri” bellemişler, onları diziverdiler mi, şiir yazdıklarını
    sanıyorlar diyerek şiirleri neden eleştirdiğini anlatmaktadır.

4. Sizce okuduğunuz bölümler içe dönük günlüklere mi yoksa dışa dönük günlüklere mi yakın durmaktadır? Nedeniyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Bence içe dönük günlüklerdir. Çünkü yazarın kendi kendisiyle dertleşmesi kendi kendine duygularını paylaşması gibi bir tarzı vardır bu günlüklerde.

5. Günlük türünün özelliklerinden yola çıkarak metni bu yönden değerlendiriniz.

  • Cevap: Günlükler günü gününe tutulur. Bu metinde bunun örneği vardır. Ayrıca sade, samimi bir dil vardır. Yazar duygu ve düşüncelerini rahatça kağıda dökebilmiştir. Bu yönlerden metin günlük türünün özelliklerini yansıtır.

6. Metinde kullanılan kelimelere ve cümlelere bakarak yazarın üslubu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar kendine has bir üslupla yazmaktadır. Özellikle mizahi bir dil ve eleştirel bir bakış açısının dil özelliği olarak karşımıza çıktığını görürüz.

7. Okuduğunuz metinde hangi anlatım türleri kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Okuduğumuz metinde örnekleme, açıklama, betimleme ve öyküleme gibi anlatım biçimi ve anlatım tekniklerinden faydalanıldığını söyleyebiliriz.

8. Okuduğunuz metnin konusunu ve amacını belirleyiniz. Metin ile hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi tespit ediniz.

  • Cevap: Metnin konusu yazarın şair bir arkadaşını eleştirmesi onun edebi kişiliği ile ilgili yorumlarda bulunmasıdır. Hedef kitle önce kendisi daha sonra yayımlandığından da bütün okurlardır.

9. Okuduğunuz metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Okuduğumuz metinde örnekleme, açıklama, betimleme ve öyküleme gibi anlatım biçimi ve anlatım tekniklerinden faydalanıldığını söyleyebiliriz.

10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek yazarın konuya yaklaşımını da dikkate alarak metni yorumlayınız.


  • Cevap:

Açık ileti: Yazarın şair arkadaşı hakkındaki düşünceleri, toplumun farklı kesimleri ile ilgili fikirleri

Örtük ileti: Kültürel anlamda cesur davranmazsak gelişme kaydedemeyeceğimiz.

11. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.

  • Cevap: Metinleri beğendim. Çünkü bazı sorunların bugün de devam ettiğini gördüm. Bu metinlerdeki dilde beni çok etkiledi.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

sponsorlu bağlantı ->

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 237 Öğün Yayınları"

Back To Top -->