YAZILI SORULARI

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 166 Öğün Yayınları

 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 166
.Destek olmak için lütfen LİNK PAYLAŞINIZ. :)
.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Öğün Yayınları

Operet: Eğlenceli ve basit konular üzerine yazılıp bestelenmiş tiyatro eseri.
Pandomim: Sanatçının jest ve mimiklerini kullanarak sergilediği sözsüz oyun.
Perde: Tiyatro eserinin bölümlerinin her biri.
Replik: Sahnede, oyuncuların birbirlerine söyledikleri sözlerin her biri.
Rol: Sahne sanatlarında oyuncuların eser kişilerini sahnede canlandırması.
Sahne: 1. İzleyicilerin kolayca görebilmeleri için genellikle yerden belli bir ölçüde yüksek yapılan, oyun, müzik vb. gösteri yapmaya uygun yer, oyunluk. 2. Bir oyun veya filmin başlıca bölümlerinden her biri.
Skeç: Çoğunlukla güldürü türünde beş, altı dakikaya sığdırılan oyun.
Suflör: Tiyatroda, kuliste durarak oyunculara sözlerini fısıltıyla hatırlatan yardımcı kişi.
Tirat: Oyuncunun uzun ve kesintisiz konuşması.
Tuluat: Yazılı metne dayanmayan, sahnede doğaçlama olarak oynanan oyun.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz sözcükleri belirleyiniz. Bunların anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

sipahi
tahminim: eski bir asker bölüğü
sözlük anlamı: Osmanlı İmparatorluğu döneminde, tımar sahibi bir sınıf atlı asker.

Yeniçeri
tahminim: Osmanlı zamanındaki bir asker çeşidi
sözlük anlamı: Osmanlı İmparatorluğu döneminde, yeniçeri ocağında sürekli görev yapan ücretli yaya asker.

isyancı
tahminim: Var olan otoriteye karşı ayaklanan kişiler
sözlük anlamı: başkaldırı eylemini hazırlayan ve başlatan ya da ona katılan (kimse)

2. Genç Osman’ın devlet düzeniyle ilgili olarak yaptığı tespitler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Genç Osman, padişah olduktan sonra siyasi, sosyal ve askerî alanlarda değişiklikler yapmak ister. Yeniçeri ve sipahi ocaklarını kaldırarak yeni bir ordu kurmak, yozlaşan ilmiye sınıfının devlet üzerindeki etkilerini azaltmak, imparatorluğun başkentini İstanbul’dan Anadolu’ya taşımak, kılık kıyafette değişiklikler yapmak, saray geleneklerini değiştirerek padişahların devşirmeler yerine Türk kızları ile evlenmelerini sağlamak yapmak istediği değişikliklerden bazılarıdır.

3. Dilaver Paşa’nın kaygıları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Özellikle askerin durumundan kaygılıdır. Bu durumu şöyle anlatır Dilaver Paşa: “Ben artık kendimizden emin değilim. Asker
    büyük atalarınızın askeri değil artık. Avrupa’yla tekrar boy ölçüşebilmek için asker ocaklarını düzeltmek zorundayız.”

4. Metinden hareketle Davut Paşa’nın kişiliği ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Gerçekçi, yenilikçi, cesur, vatanına bağlı modern bir yönetici profili çizmektedir.

5. Yeniçeriler ve sipahilerin Genç Osman’ın kararları konusundaki tepkileri nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap: Elbette Genç Osman’ın yapmaya çalıştığı yeniliklere karşı çıkarlar. Herkesi silahlarıyla ortalığı kan gölüne çevirme tehditleriyle korkutmaya çalışırlar. Çünkü yeniliğin çıkarlarına ters düştüğünü bilirler.

6. Bu metinde trajedinin hangi özellikleri vardır? Bulunuz.

  • Cevap: Özellikle yüksek kesimden kahramanların olması, olay/zaman/mekanda birlik yani 3 birlik kuralının olması, kullanılan dilin içerisinde argo ya da kaba sözcüklerin olmaması gibi özelliklerini trajedi türünün özellikleriyle bağdaştırabiliriz.

7. Genç Osman metninin tema ve konusunu tespit ediniz.

8. Genç Osman’ın adalet anlayışı hakkında neler söyleyebilirsiniz? Metinden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Bağışlayıcıdır. İki kez ağır suç işleyen Davud Paşa’yı iki kez affetmiştir. Ancak onun da bir sabrı vardır. Ayrıca tahta haksız yere tahta oturan amcalarıyla mücadele etmiş ve hakkı olan tahtı geri almıştır.

9. Okuduğunuz metinle ilgili eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayandırarak metni yorumlayınız.

  • Cevap: Metni beğendim. Bana tarih hakkında sahip olmadığım bilgileri edebi bir yolla tiyatro metni aracılığı ile vermesini beğendim.

10. Okuduğunuz metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini dikkate alarak metni yorumlayınız.

  • Cevap: O dönemdeki devlet yönetimi, askeri düzen hakkında gayet güzel çıkarımlar yaptıran bir metindir. Devletin çöküş sebepleri ile kurtuluş reçetesi de yine bu metinde işlenmektedir.

11. Okuduğunuz metindeki sözlü ve yazılı kültürün, toplumsal değişimlerin ve etkileşimlerin etkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Metin sözlü kültürde yer alan anlaşma töresinin uygulandığı, yine bununla beraber devlet yönetiminde tek söz sahibi olan padişahın yaşamını ve karar alma mekanizmasını göstermesi bakımından da yazılı kültürün izlerini taşımaktadır.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI

PAYLAŞ BİZE DE KATKIN OLSUN :)

Facebook Twitter Google+
0 YORUM "9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 166 Öğün Yayınları"

Back To Top -->