sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 246 ANKA YAYINLARI

          12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ.

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen--LİNK--paylaşınız.. 

 ..12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 246


.

.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 246 Cevapları Anka Yayınevi

Tonyukuk Abidesi, 724-726 yılları arasında dikilmiştir. Bu abideyi diktiren ve üzerindeki yazıları yazdıran Bilge Kağan’ın veziri Tonyukuk’tur. Bilge Tonyukuk, ilk Türk tarihçisi ve aynı zamanda edebiyatımızda hatıra türünün ilk temsilcisidir. Kül Tigin Abidesi, 732’de dikilmiştir, abidede Bilge Kağan konuşmaktadır. Bilge Kağan Abidesi, 735’te dikilmiştir. Abidede Bilge Kağan’ın ağzından devletin nasıl büyüdüğü anlatılmıştır.

Kök Türk Kitabeleri, Türkçenin yazılı en eski kaynağıdır. Bu kitabeler, Türk tarihine ışık tutan önemli belgelerdir. Türk tarihinin ilk belgeleridir. Söylev türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Türk dilinin kaynağı, Türk yazı dili tarihinin çok daha eskilere dayandığının kanıtıdır. İçinde “Türk” kelimesinin geçtiği ilk metindir.
Kitabeler, günümüzde Moğolistan sınırları içerisindedir. Kök Türk Kitabelerindeki yazılar 1893 yılında Wilhelm Thomsen (Vilhelm Tomsın) ve Radloff (Radlof) tarafından okunmuştur.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Kül Tigin Abidesi’nde anlatılanlardan yola çıkarak metnin konusunu, ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap:

2. Bilge Kağan Türk milletini hangi konularda uyarmaktadır? Bu uyarılar bugün için de geçerli midir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

3. Kül Tigin Abidesinde hangi tarihsel değerler üzerinde durulmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap:

4. Metinden yola çıkarak Bilge Kağan’ın nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap:

5. a) Metin, hangi bakımlardan söylev özelliği göstermektedir?

  • Cevap:

b) Kök Türk Kitabeleri söylev dışında hangi edebî türün özelliğini göstermektedir?

  • Cevap:

6. Metinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangileri kullanılmıştır? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

Öyküleyici ➢
Betimleyici ➢
Açıklayıcı ➢
Tartışmacı ➢

7. Aşağıda Kül Tigin Abidesinden alınmış orijinal metinler günümüz Türkçesiyle verilmiştir. Bunlardan hareketle Kül Tigin Abidesinin dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz. Sonuçları defterinize yazınız.

1] Tengri teg tengride bolmış Türk Bilge Kağan bu ödke olurtum. Sabimin tüketi eşidgil. Ulayu ini yigü- nüm oğlanım biriki oğuşum budunum biriye şadpıt begler yırıya tarkat buyruk begler Otuz [Tatar … ]
[1] Tanrı gibi gökte olmuş Türk Bilge Kağanı, bu zamanda oturdum. Sözümü tamamiyle işit. Bilhassa küçük kardeş yeğenim, oğlum, bütün soyum, milletim, güneydeki şadpıt beyleri, kuzeydeki tarkat, buyruk beyleri, Otuz Tatar.
[2] Tokuz Oğuz begleri budunı bu sabimin edgüti eşid katığdı tıngla: İlgerü kün toğsık[k]a birigerü kün ortusıngaru kurığaru kün batsıkınga yırığaru tün ortusıngaru anda içreki budun [kop] m[ang]a k[örür]. [Bunç]a budun
[2] Dokuz Oğuz beyleri, milleti! Bu sözümü iyice işit, adamakıllı dinle: Doğuda gün doğusuna, güneyde gün ortasına, batıda gün batısına, kuzeyde gece ortasına kadar, onun içindeki millet hep bana tâbidir.

  • Cevap:

8. Göktürk alfabesinin nitelikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Soruyu 244 ve 245’teki görsellerden yararlanarak cevaplayınız.

  • Cevap:





DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 



12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI



DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk