sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 242 ANKA YAYINLARI

          12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ.

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen--LİNK--paylaşınız.. 

 ..12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 242


.

.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları Anka Yayınevi

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1925 yılında kaleme alınan Darülfünûn’u Ziyaret adlı söylev, Hamdullah Suphi Tanrıöver’in Dağ Yolu
adlı kitabında yer almaktadır.

Söylevin başlıca türleri şunlardır: siyasi söylev, dinî söylev, hukuksal söylev, akademik söylev.
a. Siyasi söylev: Siyasal amaçla söylenen söylevdir. Bu türlü söylevler, genellikle parlamentolarda, diplomat toplantılarında, mitinglerde söylenir.
b. Askerî söylev: Büyük komutanların askerlerini coşturmak, onlara cesaret vermek amacıyla yaptıkları konuşmalara askerî söylev denir. Fatih’in, Napolyon’un ve Atatürk’ün savaş sırasında söyledikleri sözler gibi.
c. Dinî söylev: Din adamlarının inanç üzerine konuşmalarını içeren söylevlerdir. Türk-İslam toplumunda bu yoldaki söylevlere hutbe denir.
ç. Hukuksal söylev: Mahkemelerde hak, hukuk konusunda yapılan konuşmalardır. Savcıların iddianameleri ile sanık ya da avukatların savunmaları bunun başlıca örnekleridir.
d. Akademik söylev: Akademilerde, bilim toplantılarında söylenen hitabetlerdir. Bir kimsenin akademiye kabulü dolayısıyla söylediği giriş söylevi, üniversitelerin veya bilim kongrelerinin açılış törenlerinde söylenen açılış söylevi, bir kimseye bilim ya da sanat ödülü verilmesi sırasında vb. söylenen söylevler bu türün başlıca örnekleridir.
Söylev (nutuk), aslında bir sözlü kompozisyon ürünüdür. Yalnız nutuk, yazıya geçmişse ve kitabi özelliği varsa aynı zamanda yazılı kompozisyon ürünü olarak da kabul görür. Türk edebiyatının en güçlü söylev (nutuk, hitabet) örneği Atatürk’ ün Büyük Nutuk adlı eseridir.
Kimi filozof ve yazarlar, felsefe ve toplumla ilgili görüşlerini açıkladıkları kitaplarına da bu görüşleri bir topluluk önünde sözlü olarak öne sürmedikleri hâlde söylev demişlerdir. Descartes’ın Metot Üzerine Söylev, Rousseau’nun (Ruso) Bilimler ve Sanatlar Üzerine Söylev gibi eserleri buna örnektir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. a) Darülfünûn’u Ziyâret adlı metin ne amaçla yazılmıştır, metnin konusu nedir?

  • Cevap:

b) Metnin hedef kitlesi kimlerden oluşmaktadır? Hedef kitlesi ile metnin yazılış amacı arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap:

2. Hamdullah Suphi Tanrıöver, söylevinde, üniversitenin (darülfünun) işlevini hangi sözlerle ifade ediyor? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Yazara göre yeni Türkiye nerede doğmuştur? Yazar, neden böyle düşünmektedir? Sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

4. “Müesseseler kalplerin içinde ne vakit yıkılırsa, o zaman tamamı yıkılmıştır.” sözünden ne anlıyorsunuz? Sözlü olarak açıklayınız.

  • Cevap:

5. “Ruhlarınızda daha büyük gayretler için muhtaç olduğunuz şevk meknuzdur.” sözü, size hangi sözü hatırlatıyor? Söyleyiniz.

  • Cevap:

6. Okuduğunuz metin, hangi tür söylev içinde değerlendirilebilir? Açıklayınız.

  • Cevap:

7. Darülfünûn’u Ziyâret adlı metinde hangi anlatım biçimleri kullanılmıştır?

  • Cevap:

8. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

9. Okuduğunuz metin 1925 yılında, yani Cumhuriyet’in kuruluş döneminde oluşturulmuştur. Metinde dönemin sosyal, siyasi ve kültürel şartlarının etkileri ne şekilde görülmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap:





DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 



12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI



DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk