sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 56

      12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 56 

 

.

1. Beyaz Mantolu Adam hikâyesinde kahramanın çevredeki insanlarla yani toplumla yaşadığı çatışmaların sebebi nedir? Bu çatışmaların temayla ilişkisi var mıdır? Açıklayınız.

Kahraman toplumdan soyutlanmış yalnız bir karakterdir. Toplumdaki bozulmalar ve insanların davranışlarındaki yanlışlıktan dolayı toplumla çatışır ve kendi dünyasına çekilir. Temayla ilişkisi vardır. bu çatışma zaten temayı oluşturan ana etkendir.

HİKAYENİN TAHLİLİ İÇİN TIKLA


2. Vapur rıhtımdan kalkıp ta Marmara’ya doğru uzaklaşmaya başlayınca yolcuyu geçirmeye gelenler, üzerlerinden ağır bir yük kalkmış gibi ferahladılar:

“Çocukcağız Arabistan’da rahat eder.” dediler, hayırlı bir iş yaptıklarına herkesi inandırmış olanların uydurma neşesiyle, fakat gönülleri isli, evlerine döndüler.

Zaten babadan yetim kalan küçük Hasan, anası da ölünce uzak akrabaları ve konu komşunun yardımıyla halasının yanına, Filistin’in ücra bir kasabasına gönderiliyordu.

Hasan vapurda eğlendi; gırıl gırıl işleyen vinçlere, üstleri yazılı cankurtaran simitlerine, kurutulacak çamaşırlar gibi iplere asılı sandallara, vardiya değiştirilirken çalınan kampanaya bakarak çok eğlendi. Beş yaşında idi; peltek, şirin konuşmalarıyla de güverte yolcularını epeyce eğlendirmişti. Fakat vapur, şuraya buraya uğrayıp bir sürü yolcu bıraktıktan sonra sıcak memleketlere yaklaşınca kendisini bir durgunluk aldı: Kalanlar bilmediği bir dilden konuşuyorlardı ve ona İstanbul’daki gibi:

“Hasan gel!”

“Hasan git!” demiyorlardı; ismi değişir gibi olmuştu.

Hassen şekline girmişti: (...)

Yukarıda Refik Halit Karay’ın Eskici hikâyesinden alınan bir bölüm verilmiştir. Modern hikâye örneği Beyaz Mantolu Adam hikâyesinin olay örgüsüyle gerçekçi hikâye örneği olan Eskici hikâyesinden alınan bölümün olay örgüsünü karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini belirleyiniz.

Öncelikle Eskici hikayesinde olaylar akış sırasına göre verilmiş ve olayların üzerinde durulmuştur. Beyaz Mantolu Adam hikâyesinde ise olaylardan daha çok kahramanların ruh halleri anlatılmıştır. 


3. Metinde kahramanın ruh hâli ile mekân arasındaki ilişkinin, olayların gelişimindeki işlevini belirleyiniz.

mekan temayı aktarmadaki önemli bir unsurdur. Mekan olayların yaşandığı yer olarak hem olaylar hem de kahramanlar üzerinde etkilidir. Burada değişik mekanlar seçilmiş ve kahraman her mekanda da yalnız kalmış dışlanmış anlaşılmamış ve diğer bireylerle çatışmıştır.


4. Hikâyede anlatıcının bakış açısı nedir? Bu bakış açısıyla yazar, aşağıdaki amaçlardan hangisini hedeflemiştir?

a) Yönlendirme yapmayı

b) Olayları yorumlamayı

c) Yazarın düşünce veya kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olmayı

ç) Düşüncelerini anlatıcı yoluyla benimsetmeyi



5. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirtiniz.

kısa cümleler kurma

tasvire ağırlık verme

devrik ve kesik cümle kurma

şiirsel anlatım

alegorik bir anlatım

HİKAYENİN TAHLİLİ İÇİN TIKLA

6. Beyaz Mantolu Adam hikâyesi, günümüz gerçekliğini ne ölçüde yansıtmaktadır? Tartışınız.

Birebir örtüşmektedir. Günümüzde de toplumla çatışan yalnız ve içine kapanmış binlerce insan vardır.  Burada toplumdaki art niyetli çıkarcı kişiler ile sessiz sakin bireylerin çatışmasını görmekteyiz.


7. Beyaz Mantolu Adam hikâyesindeki kahramanın olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özelliklerini belirleyiniz.

Beyaz mantolu adam:
Hayattan bir beklentisi, temennisi, çıkarı olmayan adamcağız. Amaçsız, ayakları sargı içinde, fiziksel olarak yıpranmış dilenerek geçinen meçhul biridir. Hikâyenin başından sonuna de çıt çıkarmayan adam dışarıya, insanlara karşı olan tepkisini tepkisizlikle aktarmaya çalışıyor. Onunla konuşmak isteyen (bariz çıkar için dahi olsa), ondan yardım isteyen, onu iten, dışlayan, hakaretler saydıran türdeşlerine karşı sessiz ve çekingendir. Korkuları var bu adamın. Kalabalıktan, gürültüden, insanların laf ebeliğinden ürküyor ve sığınacak yer arama telaşında gözleri. Adamın adı yok. Nesnelerin konuşup insanlardan üstün görüldüğü aciz dünyada etiketlerimizin pek de önemi yoktur. 


8. Varoluşçuluk akımında insan, dünyaya atılmıştır ve dünyada tek başınadır. Yeryüzünde yalnız ve tek oluşu bireye çeşitli sorumluluklar yüklese de birey seçim yapabilmesi sayesinde özgür olacaktır.


.HİKAYENİN TAHLİLİ İÇİN TIKLA

.

.


DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 



12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI



DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

2 Yorumlar

  1. Beyaz mantolu adam hikayesinde kahraman çevredeki insanlarlayeni toplumlayasadığıçatısmalarınsebebinedir

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk