sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Fatih-Harbiye romanında İstanbul’un Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamları

Fatih-Harbiye romanında İstanbul’un Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamlarıFatih-Harbiye romanında İstanbul’un Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamları,

Peyami Safa’nın Fatih-Harbiye romanında İstanbul’un Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamları nelerdir? Açıklayınız. 

Fatih-Harbiye, bir milletin mekâna yansıyan ruhunu ele alır ve mekânlar arasındaki farklılıklar bu ruhun hayatı alımlama estetiğine göre şekillenir. Mekânlar ve insanlar arasındaki uzaklıklar, bir taşınmanın bir kopuşun ardından ortaya çıkar. Bu yüzden Fatih-Harbiye adlı eser, insanın mekânda be nimsediği değerlerden koparak, yeni değerler dünyasına taşınması, yola çıkmasıdır.

Fatih, Doğu'ya özgü, geleneksel; 
Harbiye, Batı'ya özgü, modern yaşam tarzının mekânlarıdır.

Fatih-Harbiye adlı roman, simgesel değerler üzerinde kurulmuş bir eserdir. Bu tür eserler ne kadar simgesel yapıya sahipse içerik düzlemi o kadar zengindir. Simgelerin diliyle, evrensel ve geleneksel değerlerin bir araya toplandığı Fatih-Harbiye, Türk ruhu ve geleneklerinin yansıtıldığı bir ayna vazifesi görmektedir. Yazar, romandaki simgeler dünyasıyla insanı ve değerlerini algılama biçimini ortaya koyar. Neriman’ın tinsel olarak yaşadığı değişim ve dönüşümler, simgelerin ve çağrışımların diliyle, zamanın ve mekânın akışkanlığı içinde ele alınır. Böylece yazar, var olanın ve görünenin ötesinde aradığını, ifadenin kavramsal değerlerinde bulur ve görünen canlıyı ve nesneyi sembollerin diliyle tekrardan anlamlandırarak geleneksel semboller haline dönüştürür. bilig, Güz / 2010, Sayı 55 162 Neriman’ın tümkimliksel veri alanındaki değerler dünyasının dışa sızması, Türk milletinin tarihsel olarak kendini bulması anlamına gelir. Nitekim insan ve toplum, kendi yarattığı semboller evreninin merkezindedir. Yazarın Neriman merkezli kurduğu bu itibarî âlem, onun geleneksel değerleri ile girdiği çatışmaları ele alır.


KAYNAK :Veysel Şahin

Fatih-Harbiye romanında İstanbul’un Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamları, Fatih ve Harbiye semtlerinin sembolik anlamları,

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk