sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.SINIF DİL VE ANLATIM 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI 2017-2018

12.SINIF DİL VE ANLATIM 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI 12.SINIF DİL VE ANLATIM 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI, 12.SINIF DİL VE ANLATIM 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI, DİL VE ANLATIM YAZILI SORULARI,


12.SINIF DİL VE ANLATIM 1.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI 2017-2018

AD

SOYAD

NO

PUAN


BBC tarafından 1970 yılında hazırlanan "Atatürk: Türklerin Babası" belgeseli, BBC Arşivlerinde Türkiye programı kapsamında ilk kez Türkiye'de izleyicilerle buluşuyor

1-a) Bu cümle nesnel bir cümledir, nesnel cümleyi açıklayın    5p
“Fabl”sözcüğünün  kökeni,  Latince  “hikâye”anlamına gelen “fabula”dır. Bu  tür hikâyelerin  kahramanları genellikle  hayvanlardır. “fabl”  bu  özelliği  nedeniyle  masalımsı eserler arasında yer alır.      Fabllerde öğretici   (didaktik)   bir   amaç   güdülür;   gündelik   hayatla  ilgili  dersler  verilir.  Fabllerde insanların kusurlu ve  gülünç  yönleri  de  doğrudan  doğruya  bir  eleştiri  konusu  yapılır.     Çoğu manzum olan fabllerin başlıca amacı, belli bir ana fikri bir birkaç  olayın  yardımıyla  en  kısa  yoldan  açıklamaktır. Fablin   sonunda   kıssadan   hisse   alınabilecek   bir   dersin   verilmesi onu masaldan ayıran özelliklerin başında gelir.  
   
b)Fabllerin masala yaklaşan yönü nedir?                5p



c)Masalı hikayeye yaklaştıran özelliği nedir?          5p


Hacamat, 5000 yıllık geçmişi olan, dermis tabakasındaki lenfatik kapiller, interstisyel sıvı, extraselüler alan, arteriovenöz bileşkeler, hücresel aktivasyon ve kutaneoviseral reflex üzerinden etkisini gösteren geleneksel bir detoks terapi yöntemidir                                                                                                                         2- yukarıdaki cümlede geçen iyelik eki almış kelimeleri aşağıya yazınız.

İngiltere'de her yıl 152.000 kişi inme geçirmektedir. İngiltere'de dördüncü en büyük ölüm nedenidir ve tüm inmeden kurtulanların yarısının bir sakatlığı vardır. İnme sırasında ve sonrasında beynin bir bölümüne kan akışı azalarak oksijen eksikliği meydana gelir.
3- Altı çizili tamlamaları aşağıya yazıp ne tamlaması olduğunu yazıp  ve unsurlarını gösterin.(örnek: yeşil yol: sıfat t.    Yeşil: sıfat  yol:isim)


Hastalarla iletişim hekimlik mesleğinin en önemli klinik becerilerindendir. İyi iletişim becerilerine sahip hekimler, hastalarının tedaviye uyum ve memnuniyetini artırmakta, böylelikle hem mesleki memnuniyet artışını hem de iş stresinin azalmasını sağlamaktadır. bunların iletişimi hasta, hekim ve sağlık sisteminin karşılıklı etkileşimi içinde olan birçok sebepten etkilenmektedir.
4- Altı çizili kelimelerin türünü üzerlerine yazınız.(10 tane)


 Yaşlanma; kişinin fiziksel, zihinsel fonksiyonlarında azalmanın meydana geldiği, birden fazla patolojinin ve bu patolojilere ait belirti ve bulguların oluştuğu evrensel bir süreç olarak tanımlanabilir. Dünyada yaşlı nüfus giderek artmaktadır.
 5- Bu metinde geçen ses olaylarını bulunuz.(lütfen kök ve ekleri ayrı ayrı görünüz)  5p

6- “ki” dilimizde sıfat ve zamir yapar ; bağlaç olarak kullanılır. Bu üç duruma uygun örnek cümle yazınız.

7. soru
Yandaki kelimeleri sıfat olarak kullanabilir miyiz cevabınız evet ise örneğinizi yazın
Yandaki kelimeleri zamir  olarak kullanabilir miyiz cevabınız evet ise örneğinizi yazın
Kimi
Birçok
Şey
Kimse
bazı



8-Aşağıdaki boşlukları uygun anlatım özellikleriyle dlddurunuz.(20p)

a)“İzinsiz inşaata girilmez. “
"İzinsiz" sözcüğünün yeri anlam belirsizliğine yol açmıştır. Bu da ………….. ilkesine aykırı bir ifade tarzıdır

b)“Ekranlar, tekrar tekrar ölen kişileri gösteriyordu. “
Cümleden aynı insanın defalarca öldüğü anlamı çıkmaktadır. Oysa "görüntü"nün tekrar tekrar oluştuğu kastedilmektedir. Öyleyse cümlede …………. Özelliği  söz konusu değildir
**
c)“Kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı” ve  “Türkçede, Arapça ve Farsça dillerinden gelmiş sözcükler var.” Cümleleri …………….özelliğine aykırıdır.
**

d)Seni içinden trenler geçen uykusuz şehirler kadar seviyorum.
Yukarıdaki cümleyi ………… olmaktan çıkaran  sanatçının , edebi sanatlarla  süslü anlatımıdır. **



9-Bu resme bakarak  aşağıdaki seçeneklere uygun örnekler veriniz.
seçeneklerden biri yanlış,  onu işaretleyiniz.
a)İsimden kökünden türemiş iki kelime vardır:…….

b)İşaret zamiri vardır:…..
c) kökte ses değişimine uğramış zamirler vardır: …………

d)Dönüşlülk zamiri vardır:………….


e) Metinde 6 adet   hal eki vardır:……………..                                                           BAŞARILAR

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk