sponsorlu reklam Admatic -sponsor

GÜNLÜK TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE ANI TÜRÜNDEN FARKLARI

GÜNLÜK TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE ANI TÜRÜNDEN FARKLARI, GÜNLÜK TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ, GÜNLÜĞÜN ÖZELLİKLERİ, GÜNLÜK ÖZELLİKLER, ANI GÜNLÜK FARKI, GÜNLÜK ANI FARKI, GÜNLÜK ANI KARŞILAŞTIRMA, 


Günlük türünün özellikleri ve anı türünden farkları

GÜNLÜĞÜN ÖZELLİKLERİ
-Günlüklerde, olaylar ve düşünceler günü gününe yazılır; yaşanan ve görülenle yazıda dile getirilen arasında herhangi bir zaman farkı olmaz. Yani günlükler, yazıldığı günün tarihini taşır.
-Yazar, günlükleri kendisi için yazar; günlükler, kişisel ve özeldir. Bu nedenle günlüklerde yazarlar, gördükleri ve yaşadıklarıyla ilgili duygu ve düşüncelerini içtenlikle ifade ederler.
-Günlükler, yazarların kendi kendileriyle konuşma, dertleşme ihtiyacından doğmuştur. Bu durumda günlüklerde okuyucu düşünülmez; yani yazar, “İleride bu yazıları yayımlarım.” endişesi taşımaz. Bu şekilde yazılması, günlüklerin samimi (içten)ve inandırıcı bir nitelik taşımasını sağlar. İleride yayımlamayı düşünerek günlük tutan yazarlar da vardır. Bu yazarların tuttukları günlükler genelde düşünce yazılarından oluşan edebiyat günlükleridir. Bu tür günlükler, özel günlükler kadar samimi ve inandırıcı bulunmaz.
-Günlüklerde konu sınırlaması yoktur. Tarihli gün içindeki herhangi bir olay, günlüğün konusu olabilir.
-Günlüklerde gözlem ve kişisel dikkat çok önemlidir. Gözlem, çevredeki her şeyi dikkatli bir şekilde incelemektir. Günlük yazarı sadece fiziksel gözlemden yararlanmaz, kişisel dikkatine bağlı olarak izlenimlerinden de yararlanır.
-Günlükler hatıra (anı), gezi yazısı, roman gibi metin türlerinde kullanılabilir.
-Tanık olunan olayların anlatıldığı özel günlüklerde genelde öyküleyici, betimleyici ve açıklayıcı anlatım türleri kullanılır. Edebî nitelik taşıyan, düşünce ağırlıklı günlüklerde ise kanıtlayıcı, açıklayıcı ve tartışmacı anlatım türlerine başvurulur.
-Günlüklerde dil genelde göndergesel ve heyecana bağlı işlevlerde kullanılır.
-Edebî nitelik taşımayan günlüklerde genelde içten, akıcı, Duru ve yalın bir anlatıma başvurulur.

Günlük ve anı arasındaki benzerlik ve farklılıklar: 
1. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür. 
2. Günlük yaşanırken anı ise yaşandıktan sonra yazılır. 
3. Anılar, yazarların yaşlılık çağlarında yazdıkları ve yaşamları boyunca karşılaştıkları olayları nesnel bir şekilde ortaya koyan yazılardır Günlükler ise daha öznel, derin, içten ve ruhun derinliklerinden kopup gelen Anlık duygu ve düşünceler hakimdir. 
4. anı yazılarının anlatım açısından kurgusal niteliklere sahip olduğunu da söyleyebiliriz Günlükler ise kurgudan uzak yoğun düşüncelerin toplamıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk