sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Ümit Yaşar Oğuzcan Bestelenen Şiirleri

Ümit Yaşar Oğuzcan Bestelenen Şiirleri

Ümit Yaşar Oğuzcan
Sanat eserinde aradığın temel niteliklerden biri nedir deseler bir çırpıda “basitlikte derinliktir” deyiveririm. Gerçi, sanatçılardan büyük büyük laflar, metafizik derinliklerden gelen damıtılmış cümleler beklenmiştir, beklenecektir de… Aynı zamanda bu beklenti edebiyatımızın geleneğinde de vardır ama bir gerçek var ki o da halkın gönlünde yaşayan ve yüzyıllara meydan okuyup çağımıza sıçrayan sözler, hep sanatçının hiç tornadan geçmemiş gibi duran doğal söyleyişlerinde bulunur. Yunus da öyledir,  Nedim de öyle, Nazım da keza...
Hayatın akışı içinde duygular, kimi şairlerin egolarının baskısı altında açığa çıkamazlar. Çıksalar bile böyle zamanlarda duyguların sesleri kısıktır, utangaçtır; oysa bastırılmış arzular, özlemler, yakarışlar ancak bir meydan okumayla dile gelebilir, imgelerin arkasına gizlenerek değil elbette.
Ümit Yaşar Oğuzcan’ın şiiri ise, imgelerin demir parmaklıkları arkasında değildir, saklanmaz. Öncelikle okuyucuyla şiirde duygudaşlık arar, konuşma dilinin imkanları içindeki deyişler, basit ama çarpıcıdır. Onun şiirinde kalp ağrıları, yalnızlıklar, küskünlükler sıradan insanın dağarcığındaki sözcüklerle dile gelir; bu da şairin okuyucu ile arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bestekarların onun şiirlerinden yararlanmaları boşuna değildir. Aslında şiirleri serbest nazımla yazıldığı için bestelenmeye elverişli değilmiş gibi görünür. Ancak şarkılar için aranan basitlik, doğallık ve korunaksız deyişler onun şiirinin temelini oluşturduğu için birçok şiiri bestelenmiştir.
“Ayrılanlar İçin” şiiri bunlardan biridir. Timur Selçuk’un bestelediği şiiri hem kendi sesinden hem de Nilüfer’in yorumundan dinlediğimizde şiir bir kat daha değer kazanır.
“İspanyol Meyhanesi” şiiri yine Timur Selçuk bestesiyle efsaneleşir. İntihar eden oğlu için yazdığı “Beni Köy Kuyularda Merdivensiz Bıraktın.” şiiri bir ağıttır ve Timur Selçuk’un kürdilihicazkâr makamındaki bestesiyle ölümsüzleşmiştir. Başta Timur Selçuk olmak üzere Emel Sayın, Edip Akbayram gibi sanatçılar tarafından seslendirilmiştir.  “O Benim İşte” adlı şiirini Avni Anıl nihavent makamında bestelemiş,  özellikle Müzeyyen Senar’ın yorumuyla şiir bambaşka mecralara taşınmıştır. “Dost Bildiklerim”adlı şiiri Muzaffer Özpınar ‘ın bestesiyle Zeki Müren’in klasikleri arasında girmiştir.
Bunların dışında “Bir gün”, “Sevdiğim Dünyalar Kadar” şiirleri ile “Beyaz Güvercin ”, “Bu Kadar İçten Çağırma Beni”, “İçimde Türlü Keder” , “Uzuyor Yıllar Gibi, Dakikalar, Sen Yoksan” şiirleri de bestelenmiş şiirlerdir.  

Ayrılanlar İçin

Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın

Beyaz Güvercin

Bir Ateşim Yanarım

Bir Gece Ansızın Gelebilirim

Birgün

Dost Bildiklerim

İspanyol Meyhanesi

O Benim İşte

Sevdiğim Dünyalar Kadar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk