sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 221-222-223-224-225-226 Gizem Yayıncılık

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 221-222-223-224-225-226  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ



11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 221

Soru: B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.(duruluk, yapı unsurları, roman, toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, yalın)

  • Cevap:

1. Roman insanın veya çevrenin karakterlerini, göreneklerini inceleyen, serüvenlerini anlatan, duygu ve tutkularını çözümleyen, kurmaca veya gerçek olaylara dayanan uzun edebî türdür.
2. Anlatımın temel ilkelerinden olan duruluk cümlede gereksiz kelimeden uzak durulmasıyla sağlanır.
3. Olay, kişi, zaman ve mekân olarak karşımıza çıkan yapı unsurları bir romanın temel ögelerindendir.
4. Toplumcu gerçekçi eğilime bağlı bir yazar, içinde yaşadığı toplumun ekonomik, sosyal ve siyasi sıkıntılarını gerçekçi bir yaklaşımla eserine yansıtmayı ilke edinir.
5. Tarık Buğra, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi romancılarımızın eserlerinde görülen bireyin iç dünyasını esas alan eğilim, kişinin somut dünya karşısındaki yalnızlığını ve ruhsal sıkıntılarını dile getirmeyi amaçlar.

Soru: C) Aşağıdaki kavramları karşılayan ifadeleri ve eserlerin ait olduğu sanatçıları belirleyerek doğru eşleştirmeyi yapınız.

  • Cevap:
  • 1-f
  • 2-e,
  • 3-c
  • 4-a
  • 5-ç
  • 5-d

Soru: Ç) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (Y) Sevinç Çokum, Mustafa Necati Sepetçioğlu gibi yazarlar romanlarını modernist eğilimle yazmışlardır.
2. (D) Türk edebiyatında roman türünden önce mesnevi, destan, halk hikâyesi, efsane gibi edebî türler bir olayı, durumu uzun şekilde anlatma ihtiyacını karşılamaktaydı.
3. (Y) Bir anlatım tekniği olan geriye dönüşte anlatıcı, sadece mekânın detaylı anlatılmasını kolaylaştırır.
4. (D) Yanlış anlamda ve yerde kullanılan kelimeler, anlatımın akıcılık ve açıklık ilkesini zedeleyen anlatım bozukluklarına yol açar.
5. (D) Yay ayraç, cümle içinde geçen bir sözü metin dışı tutmak için o sözün başına ve sonuna getirilen noktalama işaretidir.


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 222

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Soru: 1) (I) Türkçe dilinde “tenkit” ve “eleştiri” olarak kullanılan bir kelime, kitap ve makale sözcükleriyle birlikte “makale eleştirisi” ya da “kitap eleştirisi” olarak kullanıldığında bazen ürkütücü olabilmektedir. (II) Ülkemizde bir eleştiri kültürü gelişemediği için eleştiri yapma, çatışmaya (ileri düzeyde de kavgaya) ortam hazırlayan bir girişim olarak algılanabilmektedir. (III) Çoğu zaman bu ifadelerden olumsuz anlamlar çıkarılmaktadır. (IV) Böylesi bir işe girişmek, biraz cesaret ve risk üstlenmeyi gerektiren davranış olarak görülmektedir. (V) Hâlbuki eğitimin, bilimin ve bilimsel araştırma sürecinin temel amacı, kişilerin eleştirel bir tutuma sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatımın duruluk ilkesine uymamaktan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • CevapA

Soru: 2) Edebiyat ile sinema yüz yıllardır etkileşim içindedir ve bu ilişki daha çok edebî eserlerin sinemaya uyarlanması şeklindedir. Romandan filime uyarlama üç şekilde gerçekleşir: Romanın sinema yararına bir seneryo ham maddesi olarak kullanılması, romanın sinemaya egemen kılınması, romandaki nitelikleriyle yaratıcılığın sinema dilinde gerçekleştirilmeye çalışılması. Romanı sinema dilinde yeniden üretmenin en başarılı uyarlama şekili olduğu düşünülür. Bu tip uyarlamalar romanı bir malzeme olmaktan çıkarır, romanın sinema estetiğine göre yeniden yorumlanmasını sağlar. Burada hedef, romanın konusunu almanın ötesinde ruhunu, anlatım tekniklerini ve yapısını sinemaya aktarmaktır. Bu parçada numaralanmış kelimelerden hangisinin yazımı doğrudur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • CevapD

Soru: 3) Köy enstitülü yazarların oluşturduğu “köy edebiyatı” için köyde yetişmiş, köy sorunlarını bilen; halkının aydınlanmasını, köyün geri kalmışlığının giderilmesini, köylünün çağdaş uygarlık düzeyini yakalamasını isteyen; bunun için güç sahiplerine karşı savaşım veren iyi niyetli, inançlı, cumhuriyetçi “köy çocuklarının” oluşturduğu bir edebiyat olduğu söylenebilir. Aşağıdaki yazarlardan hangisi parçada sözü edilen oluşuma dâhil edilemez?

A) Aka Gündüz
B) Dursun Akçam
C) Fakir Baykurt
D) Mahmut Makal
E) Talip Apaydın

  • CevapA

Soru: 4) Onun için Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en sevilen, en çok okunan, eserleri en fazla basılan sanatçısıdır demek yanlış bir tespit olmaz. Yaprak Dökümü’nün yazarı, yazdığı hemen her eserle Türk halkının hafızasında yer etmiş ve onların sevgisini kazanmayı bilmiştir. Bunda en büyük pay, yazdığı eserleri ile Türk halkına yine Türk halkının kendisini sunmasıdır. O, yabancı etkilerden uzak, tamamen yerli bir edebiyat ortaya koymuştur. Eserlerindeki karakterler ile Türk halkının yaşadığı hayata ışık tutmuştur. Onun anlattıkları halkın sevgisi, halkın nefreti, halkın sorunlarıdır. O, tüm bunları anlatırken yine halkın dilini kullanır ve bu yolla halka daha çok yaklaşır. Aşağıdakilerden hangisi parçada sözü edilen yazara ait bir eser değildir?

A) Anadolu Notları

B) Harabelerin Çiçeği
C) Tanrıdağı Ziyafeti
D) Uçtaki Adam
E) Yeşil Gece

  • CevapD

...

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 223

Soru: 5) Aşağıdaki zaman çizelgesinde verilen romanlardan hangilerinin yeri değiştirilirse sıralama kronolojik bakımdan doğru olur?

A) I ve II
B) I ve V
C) II ve III
D) III ve IV
E) IV ve V

  • CevapE

Soru: 6) Jack London’ın eserlerinin varoluş karşısındaki tavrı ve hayatı sıklıkla “tarih öncesi çağlara ait” diye nitelendirilir. İlk gençlik çağından hayatının sonuna kadar yoğun sürdürdüğü kendini yetiştirme sürecinde hep “vahşi doğası’yla gurur duymuş ve kendini kurtla özdeşleştirmiştir. KaliforniyalI şair dostu George Sterling (Corç Siterlin) ona kurt biçiminde hitap etmiş, Sonoma Vadisi’ndeki malikânesine Kurt Köşkü ismini koymuştur. Bu parçada tırnak işaretinin (“ ”) kullanılma gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cümledeki anlamı tamamlayan ve cümlenin dışında kalan ek bilgileri vermek
B) Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözleri belirtmek
C) Özel olarak bir sözü vurgulamak
D) Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak
E) Virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak

  • CevapC

Soru: 7) Yukarıda verilen romanlardan hangileri 1950-1980 Dönemi’nde yazılan eserlerden değildir?

A) I ve IX
B) II ve X
C) III ve V
D) IV ve VII
E) VI ve VIII

  • CevapD

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 224

Soru: 8) Yaşar Kemal’in İnce Memed adlı eserinin çizgi romanından alınan yukarıdaki bölümden hareketle romanın yapı unsurlarından hangisine doğrudan ulaşılamaz?

A) Çatışma
B) Kişi
C) Mekân
D) Olay
E) Zaman

  • CevapE

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 225

Soru: 9) Aşağıdaki kutucuklarda 1950 sonrası Türk romanında ele alınan bazı temalar / konular verilmiştir. Aşağıda verilen yazarlar benimsedikleri roman eğilimleri ve eserlerinde değindikleri içerikler yönünden ikişerli şekilde bu kutucuklara dağıtılırsa hangi iki sanatçı dışarıda kalır?

A) I ve IV
B) II ve IX
C) III ve V
D) VI ve VII
E) VIII ve X

  • CevapB

Soru: 10) Bu cümlede kelimeler arasındaki anlamsal ilişki ve dil bilgisi ilişkisi numaralı oklarla gösterilmiştir. Numaralanmış oklardan hangisinin belirttiği yerde anlatım bozukluğu vardır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

  • Cevap: C

.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 226

Soru: E) Aşağıda bu ünitede okuduğunuz roman metinlerinin bazı kahramanları ve mekânları verilmiştir. Bunları bulmacadaki anahtar harflerden yararlanarak bulmacaya yerleştiriniz. Mavi kutucuklardaki harfleri numaralarına göre şifre bölümüne yerleştiriniz ve ortaya çıkan atasözünü yorumlayınız.

Kahramanlar ve mekânlar:

→ Alaska
→ Ali Bey
→ Anadolu
→ Ankara
→ Arif
→ Beyaz Diş
→ Hakkı Bey
→ İstanbul
→ Köse Kadı
→ Mürşit Efendi
→ Nazif Bey
→ Neşet Sabit

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025


11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-221-222-223-224-225-226

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk