11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 106-107 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 106
Hazırlık
Soru: Aşağıdaki sözlerle ilgili kısa metinler yazınız. Metinlerinizi sınıfınızda okuyunuz.
• Türk milletinin dili, Türkçedir. Türk dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir. Mustafa Kemal Atatürk
• Türkçe giderse Türkiye gider. Oktay Sinanoğlu
• Bu dil, ağzımda annemin sütüdür. Yahya Kemal Beyatlı
• Türkçem, benim ses bayrağım. Fazıl Hüsnü Dağlarca
- Cevap:
Mustafa Kemal Atatürk: “Türk milletinin dili, Türkçedir. Türk dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir.”
Atatürk, Türkçeye verdiği önemi bu sözle vurgulamıştır. Türk dilini milletimizin temel taşlarından biri olarak görmüştür. Türkçenin güzelliği, zenginliği ve sade yapısı, bu dili konuşan her bireyin ortak paydasıdır. Bu yüzden Türkçeyi korumak ve geliştirmek, her Türk insanının görevidir.
Oktay Sinanoğlu: “Türkçe giderse Türkiye gider.”
Oktay Sinanoğlu, Türkçenin bir milletin varlığı için ne kadar önemli olduğunu bu kısa ama güçlü cümleyle dile getirmiştir. Eğer dilimizi kaybedersek, kültürümüzü, kimliğimizi ve hatta millet olarak varlığımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Bu yüzden, Türkçeyi yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak, çok önemlidir.
Yahya Kemal Beyatlı: “Bu dil, ağzımda annemin sütüdür.”
Yahya Kemal Beyatlı, Türkçeyi annesinin sütüne benzeterek, dilin insan yaşamındaki doğal ve temel yerini ifade etmiştir. Annenin sütü, bir bebeğin ilk gıdasıdır. Aynı şekilde Türkçe de bizim kültürel ve manevi gıdamızdır. Dilimiz, annemizden, atalarımızdan bize miras kalan en değerli hazinedir ve hayatımızın her anında bizimledir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca: “Türkçem, benim ses bayrağım.”
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türkçeyi bir bayrağa benzeterek, dilimizin milli kimliğimizi temsil ettiğini vurgulamıştır. Bayrak, bir milletin onurunu, özgürlüğünü ve bağımsızlığını simgeler. Aynı şekilde Türkçe de bizim ses bayrağımızdır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 106
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 107
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Şehriyar’ın dil bilincini yansıtan ve ana dili hassasiyetini ortaya koyan bir şiiridir. Şair, ana dilini değerli gördüğü nesnelere benzeterek somutlaştırmaya çalışmıştır. Bunu yaparken Türkçenin anlatım olanaklarının güzelliklerini de ortaya koymuştur. Şehriyar, Türk dünyasında önemli bir yere sahip Heyder Baba’ya Selam adlı şiirinde de dil, vatan, millet bilincini tüm Türk dünyasına aşılamaya, yalın Türkçe söyleyişle aktarmaya çalışmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz şiirde teşbih (benzetme) sanatından yararlanılan dizeleri tespit ediniz. Şairin bu edebî sanattan niçin sık sık yararlandığını açıklayınız.
- Cevap: “Sözler de cevahir kimidir” “Bu Şehriyarın tebi kimi çimmeli çeşme” dizelerinde teşbih yapılmıştır. Benzetme ifadelerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Şair de bu yüzden sık sık teşbih kullanır.
Soru: 2) “Öz lefzini farsa, erebe qatmasa şair / Ş’erin ohuyanlar, eşidenler kesil olmaz” dizelerinde ortaya konan düşünceyi örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Şiirde Farsça ve Arapça kelimeler kullanan şair çok okunmaz. Halkın kendi dilini kullanan şairler daha çok okunur. Bugün dilini anlayamadığımız Divan şairlerini okumayız ama aynı yıllarda şiir yazmış Yunus Emre şiirlerini okuruz. Yine Aşık Veysel’in şiirleri dilden dile dolaşırken Servetifünun şairlerini ancak edebiyat kitaplarında görebiliriz.
TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025 |
11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-106-107
KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,