10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 105 BEŞGEN Yayıncılık 2024 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 105
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz şiir, Kaygusuz Abdal’ın bağlı olduğu tarikatın şeyhi Sultan Abdal Musa’ya duyduğu sevgi ve saygının konu edildiği bir nefestir.
Nefes, Bektaşi şairlerin yazdıkları tasavvufi şiirlere denir. Nefes, ilahinin karşılığıdır ve özel bir makamla okunur. Allah sevgisini coşkuyla dile getiren nefeslerde genellikle vahdetivücut kavramı, tarikat kuralları, Alevi-Bektaşi kültürü, ilahi aşk, Allah’a ulaşma yolları ve bu yolda çekilen acılar, mürşide duyulan hayranlık, müritliğin adabı, Hz. Muhammed ve Hz. Ali konu edilir.
Soru: 1) Okuduğunuz şiirin temasını belirleyiniz.
- Cevap: Şiirin teması, manevi bağlılık ve pir sevgisidir.
Soru: 2) Şiirin ölçüsünü ve durağını bulunuz. Şairin bu ölçüyü ve durağı kullanmasının nedenlerini açıklayınız.
- Cevap: Kaygusuz Abdal’ın bu şiirinin ölçüsü 11’li hece ölçüsüdür. Şiirin dizeleri 11 heceden oluşur ve genel olarak duraklar 6+5 şeklindedir. Şairin bu ölçüyü kullanmasının nedeni, halkın kolayca ezberleyip tekrar edebileceği, akılda kalıcı bir şiir yazmaktır. Bu ölçü, dinleyicilere duygusal bir etki bırakır ve ilahilerin, nefeslerin veya dini içerikli şiirlerin daha etkili bir şekilde yayılmasını sağlar.
Soru: 3) İkinci dörtlükteki tezat ve tenasüp sanatlarına örnek gösteriniz.
- Cevap: “Hasteler de gelür dermân isteyü / Sağlar gelür Sultân Abdâl Mûsâ’ya” dizelerinde tezat sanatı vardır. “Hasta” ve “sağ” kelimeleri birbirine zıt anlamlıdır. “Abdâlları semâ döner dost diyü / Geydükleri nemed ile post diyü” dizelerinde tenasüp sanatı görülür. “Semâ”, “dost”, “nemed” ve “post” kelimeleri tasavvufi terimlerdir ve birbirleriyle anlamca uygunluk içindedir.
Soru: 4) Bu şiirde söyleyici kimin adına konuşmaktadır? Söyleyicinin, şiirin okunma tarzına ve anlamına etkisini değerlendiriniz.
- Cevap: Bu şiirde söyleyici, Kaygusuz Abdal olarak Sultân Abdâl Mûsâ’ya duyduğu derin bağlılık ve sevgiyi dile getirir. Söyleyici, pirine derin bir saygı ve sevgi besleyen bir derviş olarak konuştuğu için şiirin manevi derinliğini artırır ve okuyucunun şiiri daha fazla hissederek, tasavvufi bir yolculuğa çıkmış gibi hissetmesine neden olur.
Soru: 5) Okuduğunuz şiirde hangi dinî kavramlar kullanılmıştır? Niçin?
- Cevap: Şiir Alevi-Bektaşi inanışını konu aldığı için bu inanışa uygun olarak pîr, post, abdal, niyaz, Hak, lokma gibi dinî kavramlar kullanılmıştır.
Soru: 6) Şiirden yola çıkarak Abdal Musa’nın özellikleri hakkında bilgi veriniz.
- Cevap: Abdâl Mûsâ, Alevî-Bektaşî geleneğinde bir önder, pir olarak kabul edilir. O, insanlara manevi rehberlik eden, şifa dağıtan, yardımlaşmayı ve dayanışmayı teşvik eden, Allah’a aşkla bağlı bir derviştir. Onun kişiliği, hem manevi derinliği hem de halkla olan güçlü bağıyla öne çıkar.
Soru: 7) Kaygusuz Abdal’ın Abdal Musa’ya sevgisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Kaygusuz Abdal’ın Abdal Musa’ya olan sevgisi derin bir bağlılık ve saygı üzerine kurulu. Şiirde, Kaygusuz Abdal, Abdal Musa’yı “pir” olarak kabul ediyor ve ona manevi bir rehber görüyor. Abdal Musa’ya duyduğu sevgi, sadece bir insan sevgisi değil, aynı zamanda Allah’a olan aşkı ve manevî olgunluğa erişme arzusuyla da ilgilidir.
Soru: 8) Okuduğunuz şiirden aşağıda belirtilenlerle ilgili tespitler yapınız.
• Cömertlik
• Misafirperverlik
• Paylaşmak
• Sadık olmak
• Vefalı olmak
- Cevap:
• Cömertlik: “Lokması çekilür açlar toyulur” ifadesi, Sultan Abdâl Mûsâ’nın cömertliğini vurgular. İnsanları doyurması, maddi ve manevi açıdan cömert olduğunu gösterir.
• Misafirperverlik: “Begler gelür Sultân Abdâl Mûsâ’ya” dizeleri, Abdâl Mûsâ’nın misafirlerini kabul ettiğini, onları ağırladığını ve herkese kapısının açık olduğunu gösterir.
• Paylaşmak: Şiirde lokma paylaşımından bahsedilmesi, Abdâl Mûsâ’nın topluluk içinde yardımlaşmayı teşvik ettiğini ve elindekileri başkalarıyla paylaştığını ifade eder.
• Sadık olmak: Kaygusuz Abdal, pirine olan bağlılığını dile getirir. “Kul Kaygusuz ayru düşmüş pîrînden” ifadesi, ona olan sadakatini ve bağlılığını yansıtır.
• Vefalı olmak: Kaygusuz Abdal, pirinden uzak kalmasına rağmen ona duyduğu özlemi ve vefasını sürdürmektedir
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 105
.
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık |
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-105-besgen-yayincilik
10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik