Hikaye Haritası nedir örnekler, Hikaye Haritası Nedir, Hikaye Haritası Nasıl Yapılır,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Hikaye Haritası nedir örnekler, Hikaye Haritası Nedir, Hikaye Haritası Nasıl Yapılır, üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
Hikaye Haritası nedir örnekler, Hikaye Haritası Nedir, Hikaye Haritası Nasıl Yapılır,
1-Hikaye nedir ?
TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
2-Hikâyenin Öğeleri/Yapı Unsurları
a. Olay: Öykü kahramanının başından geçen olay ya da durumdur. Hikâyede temel öge veya durumdur.
b. Çevre/Mekan (yer): Olayın yaşandığı çevre.Öyküde sınırlı bir çevre vardır.Çok ayrıntılı anlatılmaz, kısa tasvir edilir.
c. Zaman: Hikâye kısa bir zaman diliminde geçer. Hikâyeler geçmiş zamana göre (-di) anlatılır. Konu, yazarın kendi ağzından veya kahramanın ağzından anlatılır.
d. Kişi: Hikâyede anlatılan olayları veya durumları yaşayan kahramanlardır.Hikâyede az kişi vardır. Bu kişiler "tip" olarak karşımıza çıkar ve ayrıntılı bir şekilde tanıtılmaz. Hikâyede kişiler sadece olayla ilgili "çalışkanlık, titizlik, korkaklık, tembellik" gibi tek yönleriyle anlatılır. Kişiler veya tipler, belli bir olay içinde gösterilir. Bu tiplerin de çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır.
Yardımcı unsurlar:
1- Tema:
Metinde üzerinde durulan kavram-duygudur. Soyut ve geneldir.
2-Konu:
Temanın somutlaştırılmış ve yapı unsurları gözetilerek kısıtlanmış halidir.
3-Çatışma:
Hikayede iki karşıt durum-duygu-kişinin anlaşmazlık hali
4-.Dil ve Anlatım -Anlatıcı
—Anlatım ise iki şekilde olur:
—Hikâye kahramanlarından birinin ağzından yapılan anlatım hikâyede "birinci kişili anlatım“
—Yazarın ağzından anlatılanlar (olaya dahil olmayan)hikâyede "üçüncü kişili anlatım"
5.Bakış açısı
I. Hâkim/İlahi/Tanrısal bakış açısı:Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır.
II. Kahraman Bakış Açısı:Kahramanlardan birisidir. Bu anlatıcı, aynı zamanda olay örgüsünün bütün yükünü üstlenen asıl kahraman olabileceği gibi, daha da geri planda yer almış kahramanlardan biri de olabilir.
III. Müşahit/Gözlemci Bakış Açısı
İtibarı dünyada olup bitenleri, sadece müşahede etmekle yetinir. İkinci aşamada da gözlemlerini adeta bir kamera tarafsızlığı ile okuyucuya nakleder.
Hikaye Haritası Nasıl Yapılır?
Hikaye haritası yukarıda bahsedilen hikayenin yapı unsurlarının belirlenmesi ve yardımcı ögelerin tespiti ile ortaya çıkarılır. Bunun şema şeklinde gösterimine de hikaye haritası denir.
Örnek hikaye haritası:
Hikaye Haritası nedir örnekler,Hikaye Haritası Nasıl Yapılır,Hikaye Haritası Nedir, |