11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 95 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 95
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
MİLLÎ EDEBİYAT DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ
1911 ’de Selânik’te yayın hayatına başlayan Genç Kalemler dergisi, millî bir edebiyatın gelişimini hızlandırmıştır. Bu dergi etrafında toplanan şairler kullandıkları dil, biçim özellikleri ve temalarla Millî Edebiyat’ın gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Türkçülük akımı da bu şiir anlayışına katkıda bulunmuştur. Millî Edebiyat Dönemi şairleri yerli kaynaklara yönelmişlerdir. Yalın bir dil tercih etmişler, hece ölçüsünü kullanmışlardır. Şiirlerde genellikle dörtlük nazım birimini tercih etmişlerdir. Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp, “Hecenin Beş Şairi” ya da “Beş Hececiler” diye adlandırılan Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel Millî Edebiyat Dönemi şairlerindendir. Sanatçılar eserlerinde Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın Anadolu’daki etkisini dile getirmişler; vatan sevgisi ve kahramanlık gibi temaların yanı sıra bireysel temaları da işlemişlerdir.
Mehmet Emin Yurdakul, Millî Edebiyat’ın oluşumunda yer alan ve gelişimini etkileyen bir şairdir. Ya Gazi Ol, Ya Şehit adlı şiirde yüreği vatan sevgisiyle dolu bir annenin oğlunu vatan, bayrak ve İslam için askere gönderişindeki kahramanca duruşunu ele almıştır. Bu şiirde şair millî konulara değinmiş, halk dilinin söyleyiş özelliklerinden yararlanmıştır.
Soru: 1) Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelime gruplarının anlamlarını yazınız. Halk diline özgü bu tür kelime gruplarının şiirde sıklıkla kullanılmasını şairin üslup özellikleri açısından değerlendiriniz.
- Cevap:
• Yaralı bağra kara taşlar çalmak: Zor durumda olduğu halde daha fazla zorluğa da dayanmak.
• Yedi iklim, dört bucak: Birbirinden farklı iklimlere, başka başka ülkeler.
• Ün salmak: adı duyulmak
• Yüreğini dağlamak: Duygularını bastırmak, acılarının üstüne yeni acılara katlanmak
Soru: 2) Şiirin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.
- Cevap: Şiirin teması vatan sevgisidir. Savaşa giden evladına bir annenin seslenişi şiirin konusudur. Şiirin iletisi ise zor şartlar altında insanlar ülkesi için her türlü fedakârlığı yapmalıdır.
Soru: 3) Şiirin söyleyicisini ve şairin şiirini ithaf ettiği kitleden söyleyicinin hitap ettiği kişi / kişileri tespit ediniz.
- Cevap: Şiirin söyleyicisi çocuğu savaşa giden bir annedir. Şiirin ithaf edildiği yurdumun dişi aslanlarına ifadesinden evlatlarını savaşa gönderen anneler kastedilmektedir. Hitap edilen kitle ise savaşa giden evlatlar, askerlerdir.
Soru: 4) Mehmet Emin Yurdakul, şiirlerinde ithafı bolca kullanmıştır. Şair, Türkçe Şiirler kitabını “Türk Karındaşlarınca çoban armağanı çam sakızı” ifadesiyle Türk halkına, Türk Sazı kitabını “Büyük Irkıma”, Ey Türk Uyan kitabını ‘Türk Yurdu’na” ifadeleriyle ithaf etmiştir. Sizce şairin şiirlerini bir insana ya da topluluğa hediye etmesinin nedenleri neler olabilir?
- Cevap: Şiirlerinin ithaf ettiği Türk milleti tarafından daha çok okunmasını istemektedir. Yazdıkları toplumsal şiirler olduğunun farkına varılmasını istemiş olabilir.
Soru: 5) Okuduğunuz şiirden yalın dil kullanımına örnekler gösteriniz.
- Cevap: Şiirde “Haydi yavrum! Ben seni bugün için doğurdum,” “Haydi oğlum, haydi git; / Ya gazi ol, ya şehit!…” “Git evlâdım, yıllarca ben oğulsuz kalayım;” gibi dizeler yalın dil kullanımına örnektir.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 95
.TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025 |
11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-95
KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,