sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 192

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 192

Bu, bir kuvvetli sinir buhranıydı. Muallimin gözlerindeki yaşlar kuruyor, yanaklarının etleri çekiliyor, sesi tıkanıyordu. Maamafîh, en bitkin göründüğü bir dakikada birden bîre toplanıyor, umulmaz bir cebrinefs ile kendine hâkini oluyordu.
Yavaş yavaş ayağa kalktı, bileklerini tekrar masaya dayadı, soğuk ve haşin bir sükûnetle:
— İstanbul’a gitmeyeceğim, dedi. Bu Mürşit Eşrifli’yi tanımıyorum… Tanımamakta da kendimi haklı görüyorum… Mademki öleceği varmış… Bir köşeye çekilip kendi kendine ölebilirdi. Velevki böyle bir dakika biz yüz yüze gelemeyiz.

1. Okuduğunuz metinden alman aşağıdaki parçada altı çizili kelimelere yönelik telaffuz çalışması yapınız.

“Zehra Hanım kâğıdı aldı… Odanın kâfi derecede aydınlık olmasına rağmen pencereye çevrildi, kelimeleri seçmekte, anlamakta güçlük çeker gibi bakıyor, tekrar tekrar okuyordu. Sonra ellerini yazıhanenin kenarına dayadı, pencereden uzaklara bakmaya başladı. Çehresi o kadar vakur ve sakindi ki Maarif Müdürü, böyle zamanlarda söylenmesi âdet olan beylik teselli sözlerine cesaret edemiyor, bekliyordu.
Odaya bir kâtip girdi. Maarif Müdürüne birtakım kâğıtlar getirdi.
Tevfik Bey, onları birer birer gözden geçirdi, imzaladı. Bir şey söylemeden iade etti. Tekrar yalnız kaldılar. Zehra Hanım, hâlâ o vaziyette duruyordu.”

  • Cevap: “Kâğıdı, kâfi, kâtip” kelimelerinde “k” harfi inceltilerek okunur zaten bundan dolayı “k” harfinden sonra gelen “a” harfinin üzerine düzeltme işareti konmuştur. “Hâlâ” kelimesi babanın kız kardeşi olan “hala” ile karışmaması için düzeltme işaretiyle yazılır ve “a” ünlüleri uzun okunur.

2. “Zehra Hanım, Tevfik Bey” kelime gruplarındaki ‘hanım, bey” kelimeleri unvan bildiren kelimelerdir. Unvan bildiren bu kelimelerin okuduğunuz metinde doğru yazılıp yazılmadığını belirleyiniz. Bu konuyla ilgili açıklamayı Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’ndaki ilgili bölümden bularak sınıfta okuyunuz.

  • Cevap:

“Zehra Hanım, Tevfik Bey” kelime gruplarındaki ‘hanım, bey” kelimeleri okuduğumuz metinde doğru yazılmıştır. Çünkü TDK Yazım Kılavuzu’nda bu konuyla ilgili şöyle bir açıklama vardır:

Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr. Hasan Eren; Mustafa Efendi, Zeynep Hanım, Bay Ali Çiçekçi; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.

3. Yukarıda okuduğunuz metinden alınan parçada anlatım bozukluğu olup olmadığını belirleyiniz. Anlatım bozukluğu bulduğunuz cümleleri düzelterek noktalı alana yazınız.

  • Cevap:

Anlatım bozukluğu olan bölüm: Zehra Hanım kâğıdı aldı… Odanın kâfi derecede aydınlık olmasına rağmen pencereye çevirdi, kelimeleri seçmekte, anlamakta güçlük çeker gibi bakıyor, tekrar tekrar okuyordu.

Cümlenin düzeltişmiş hali: Zehra Hanım kâğıdı aldı… Odan kâfi derecede aydınlık olmasına rağmen pencereye çevirdi, kâğıda kelimeleri seçmekte, anlamakta güçlük çeker gibi bakıyor, kâğıdı tekrar tekrar okuyordu.

4. Metindeki anlatım biçimlerini bularak bunların işlevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde öyküleyici anlatım kullanılmıştır. Öyküleyici anlatım ile olay anlatımı yapılmıştır. Kullanılan diğer bir anlatım biçimi de betimleyici anlatımdır. Betimleyici anlatım ile de varlıklar belirgin özellikleriyle anlatılarak okuyucunun zihninde canlandırılmıştır.

5. Metnin anlatıcısı ile bakış açısını belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin anlatıcısı 3. kişi, bakış açısı ise hâkim (ilahi) bakış açısıdır.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 192

.

.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.



KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk