sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 102

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI CEM YAYINLARI 2023-2024, 11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI,


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları CEM Yayınları 2023-2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları Sayfa 


.11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-cem-yayinlari-

.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Cem Yayınları Sayfa 102

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

İlk 6 bendini okuduğunuz “Heyder Baba’ya Selam” şiiri, 125 bentten oluşmaktadır. Şiirde söz edilen Heyder Baba, şairin doğduğu yerin yakınlarındaki bir dağın adıdır. Azerbaycan ve bütün Türk dünyasında büyük bir etki yaratan şiir, şairin en önemli şiirlerindendir. Birçok şair tarafından bu şiire nazireler yazılmıştır. Şiirlerini Farsça yazan şair, annesinin Türkçe yazmasını istemesi üzerine bu şiiri kaleme almıştır. Böylece Azerbaycan Türkleri ve bütün Türk dünyasının tanınan şairlerinin arasına girmiştir. Sanatçı; şiirinde çocukluk anılarını, çocukluğuna duyduğu özlemi, yıllar sonra döndüğü memleketinin coğrafyasını, vatanına bağlılığını, Azerbaycan’ın doğal güzelliklerini, Azerbaycan halkının gelenek ve göreneklerini dile getirmiştir. Türk dilini çok iyi kullandığı bu şiiriyle millî bilincin uyanmasını da sağlamıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Heyder Baba’ya Selam” şiirinde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

Yad eylemek 

  • Tahminim: Hatırlamak
  • Sözlük anlamı: Anmak, hatırlamak

ömür:

  • Tahminim: İnsanın yaşadığı hayat süresi
  • Sözlük anlamı: Doğumla ölüm ya da var oluşla yok oluş arasında geçen süre, yaşama ya da var olma süresi.

2. Şiirin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Şiir pastoral bir şiirdir. Şair bu şiirde Heyder Baba adlı dağın ve doğanın güzelliğini anlatmaktadır.

3. Şiirde ahengi sağlayan unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde ahengi sağlayan unsurlar olarak redif, kafiye ile beraber dize içi tekrarlanan kelimeler, ünlü ve ünsüz sesleri gösterebiliriz. Örneğin:

şahanda /ahanda/ bahanda: -ahanda sesleri zengin kafiyeyi oluşturur.

dağlasın / ağlasın /bağlasın:  -ağ sesleri tam kafiye iken -lasın ekleri ise rediftir.

4. Şiirde millî, manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz.

  • Cevap: “Heyder Baba’ya Selam’’ aslında Azerbaycan kültürünün bir köy senfonisidir. Şiirle beraber kendinizi birden bire Azerbaycan’ın renkli, canlı ve coşkun doğasının kucağında, “Heyder Baba” tepesinde gök yüzünün ışığı ve sağanak yağmuru altında, sel gibi akan suları arasında ama özellikle çocukluğunuzda buluverirsiniz.

5. Okuduğunuz şiir ve Şehriyar hakkında verilen bilgilerden hareketle şiir ile şair arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiire ismini veren Heyder Baba, Şehriyar’ın köyünün üstünde kurulu olduğu dağın adıdır. Şiirin önemli bir kısmını Şehriyar’ın çocukluk hatıraları ve o günlere duyduğu özlem oluşturur.

11. Sınıf Cem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 102


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Cem Yayınları

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk