sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Testi Hikayesi Konu, Tema, Olay Örgüsü, Zaman, Mekan, Kişi Tahlili

Refik Halit Karay Testi Hikayesi Konu, Testi Hikayesi Tema, Testi Hikayesi Zaman, Testi Hikayesi Mekan, Testi Hikayesi Kişi Tahlili, HİKAYE TAHLİLLERİ,




derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Refik Halit Karay Testi Hikayesi Konu, Tema, Zaman, Mekan, Kişi Tahlili  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız



Refik Halit Karay Testi Hikayesi Konu, Tema, Zaman, Mekan, Kişi Tahlili 

TESTİ HİKAYESİ TEMA:
Hikayenin teması son kısımdaki paragraftan çıkarılabilir.
"Fakat, tuhafı, akşamüzeri aynı köyden ve aynı kahvenin önünden yüreğim atarak neşesiz eve dönerken baktım, sabahleyin ölüsünü taşıdığımız yaşta bir genç, toprak testisini havaya kaldırmış, ağzını bir karış açmış. “Lık lık! Lık lık!” keyifle, korkusuz, düşüncesiz su içiyor."

Buradan hareketle tema: İnsanların olumsuzluklar karşısında ders çıkarmamaları. 


TESTİ ÖYKÜSÜNÜN KONUSU
 Ömer adlı bir Türk Lübnan’da şoförlük yaparken testiden su içen bir adamın ağzını eşek arısı sokması nedeni öldüğüne şahit olur. Bu ibretlik hadise Ömer için ilginç bir ders olmuştur. 

TESTİ HİKAYESİNDE KİŞİLER:
Ömer :başkahraman
Lübnanlı genç: olayda önemli karakter.
Yolcular: Ömer'le birlikte arabada yolculuk yapan kişiler.
Köylüler: Lübnanlı gencin apar topar arabaya binmesini sağlayan yerel halk, bedeviler. 

TESTİ HİKAYESİNDE ZAMAN
Hikayenin mekanı son kısımdaki paragraftan çıkarılabilir.
"Fakat, tuhafı, akşamüzeri aynı köyden ve aynı kahvenin önünden yüreğim atarak neşesiz eve dönerken baktım, sabahleyin ölüsünü taşıdığımız yaşta bir genç, toprak testisini havaya kaldırmış, ağzını bir karış açmış. “Lık lık! Lık lık!” keyifle, korkusuz, düşüncesiz su içiyor."
Buradan hareketle zaman herhangi bir günün tamamı. Sabahtan akşama kadar geçen gün.


TESTİ HİKAYESİNDE MEKAN:
"Oturduğum yayla Akdeniz'e bakan yüksek bir sırtta idi; kenarı fıstık çamlarıyla süslenmiş bir ufacık, akçıl, kayalık Lübnan köyü..."
Yukarıdaki alınan parçadan hareketle bir Lübnan Köyü

TESTİ HİKAYESİNDE ANLATICI
Anlatım 1. kişi ağzından yapılmıştır.

TESTİ HİKAYESİNDE BAKIŞ AÇISI
Hikayede kahraman bakış açısı kullanılmıştır.

TESTİ ÖYKÜSÜ DİL VE ANLATIMI
Metin sade ve açık bir anlatımla yazılmıştır. Refik Halit Karay eserlerinde sade bir dil kullanmasıyla birlikte tasvir ve tahliller bakımından zengin bir anlatıma sahiptir. Konuşma dilini tüm canlılığıyla yansıtır. Kıvrak ve sürükleyici bir anlatımı vardır.

TESTİ HİKAYESİNDE KULLANILAN ANLATIM BİÇİMLERİ-TEKNİKLERİ
Metinde betimleme, öyküleme, iç monolog ve diyalog gibi anlatım biçimleri ve teknikleri kullanılmıştır. Bu teknikler, olayları ve karakterlerin iç düşüncelerini ve duygularını aktarmada kullanılmıştır


TESTİ HİKAYESİNDE AÇIK ve ÖRTÜK İLETİLER
Açık ileti:
→ Arkada boş kalan yere, ortaya, iki eliyle gırtlağını tutan bir genç adam bindirdiler.
→ Yol üstü, büyükçe bir köyde, bir doktor tabelasına rastlayınca durduk.
→ İşte otomobile bindirdikleri genç, anlattığım şekilde su içerken, testinin içine girmiş olan kocaman bir eşek arısı, tazyikle emziğin dar ağzından fırlamış, gelip gırtlağa, belki de gırtlağın son boğmağına yapışmış.


Örtük İleti:
→ Bu koyu nefti, terütaze, cilalı ve tombul fıstıklar, dağların çıplak, sıcak karnı altında -siyah, hür ve kabarık- nü tablolardaki bir tutam gölge kadar göz alır, göze batar, kuytuluk tesiri yapardı.
→ Bir dam altında, bir yolun yolcusu oldukları halde, gene birbirlerine ne kadar uzaktırlar…



TESTİ ÖYKÜSÜ OLAY ÖRGÜSÜ
→ Yazarı, uğradığı ikinci köyün pınarlı kahvesinde bir kalabalığın karşılaması.
→ Arabaya gırtlağını tutan bir Lübnan gencinin bindirilmesi.
→ Arabaya bindirilen Lübnan gencinin boğazını tutması ve konuşamaması.
→ Arabaya bindirilen gencin su içerken, testinin içine girmiş olan bir eşek arısının, genci gırtlağından soktuğunun öğrenilmesi.
→ Lübnan gencinin hastaneye yetiştirilmek istenmesi.
→ Yol üstü, büyükçe bir köyde, doktor tabelasına rastlanması, arabanın durdurulması.
→ Köyün girişinde bir papazın görülmesi, doktorun nerde olduğunun sorulması fakat arabadaki gencin ölmüş olması.
→ Yazarın bunu gördükten sonra çok derinden üzülmesi ve gencin toprağa verilmesi.


TESTİ ÖYKÜSÜ ÖZETİ :
Ömer adında Türk asıllı bir genç Lübnan'da şoförlük yapmaktadır. Bir akşam telaşla üç bedevi gelmiş ve arabasına binmişler çok acil olarak kendilerini hemen bir doktora götürmelerini istemişlerdir.  Bu üç adamdan birisi nefes almakta çok zorlanmakta adam çok perişan gözükmektedir. Ömer, arabasına binen adamlara bu halin nedenini sorar. Bedevilerden en yaşlı olanı hadiseyi anlatır. Lübnan'da insanlar suyu, testi ile içmektedir. Fakat testideki su ağza değdirmeden içilmelidir. Çünkü testilerin içine su içmeye giren böcekler ve arılar olabilmekte eğer, ağız değdirilerek içilirse bu böcekler ve arılar ağza girebilmektedir. Bu nedenle bedeviler ağızlarını havaya açar ve suyu ağızdan birkaç parmak yukarıdan akıtarak gırtlaklarına dökerek içerlermiş. Fakat bu bedevi testiyi ağzına dayayarak içmiş ve testi içindeki eşek arısı da adamın azına girip bu adamın boğazını sokmuştur. Lübnan halkı hastalık bulaşır korkusuyla bardak kullanmayıp suyu testi ile içmekte ama testi ile içince de bu defa böylesi tehlikeler oluşmaktadır. Bu arada adam git gide nefes alamaz hale gelir. Arının soktuğu boğaz şiştikçe adam kötülemektedir. Ömer doktor yazılı bir yerde durur ve adamı içeri taşırlar. Fakat doktor birkaç saat önce ölmüştür. Bu nedenle ağzını arı sokan bedevi de kurtulamaz ve ölür. 

Testi Hikayesi Konu, Tema, Zaman, Mekan, Kişi Tahlili


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk