sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 132

 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022-2023, 12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları  üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 



.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 132

Metin ve Tür ile İlgili Açıklamalar

İkinci Yeni şiirinden etkilenen 1980 sonrası Türk şiirinde şehirli kimliği öne çıkmıştır. Çocukluk teması üzerinden varoluş sorgusu yapılmıştır. Şiire şiir olmak dışında bir ödev yüklenmemiştir. Gelenekle barışılmış, ayrım yapmadan şiirin büyük ustalarına sahip çıkılmıştır. Türk edebiyatında şiir birikimi olduğu gibi kabullenilmiştir. Şiirin esasen bir araç olmayıp bir amaç olduğu savunulmuştur. Şiirin esas konusunun birey olduğu anlayışı benimsenmiştir. Şairler arasında ortak şiir hareketi oluşmamıştır. ferikten çok söyleyiş ve yapıya önem verilmiştir. Şiir politikadan, ideolojiden, mesajdan soyutlanarak kendi içine yönelmiştir. Şiir, düzyazıya yaklaşmıştır.
Hüseyin Atlansoy, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinde, 1980 sonrasının önemli şairlerinden biridir. Şiirlerinde daha çok aşk, ölüm, çocuk, ben, medeniyet ve Istanbul temalarını işlemiştir. “Göz, ayna, kedi, yağmur, muhacir” gibi imgeleri çokça kullanmıştır. Şair; yaptığı alıntılarda sevdiği bir şairin dizelerini, kutsal kitaplardan bazı sözleri, aklında kalan türkü sözlerini şiirine almıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Şiirin teması nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şair; yaptığı alıntılarda sevdiği bir şairin dizelerini, kutsal kitaplardan bazı sözleri, aklında kalan türkü sözlerini şiirine almıştır.

2. Şiirde Afrika ve Orta Doğu nasıl yorumlanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Şu şekilde anlatılmaktadır:

“Bir örnek giysili efendileri beklemekten yorgun fincan gibi turtularının gülümsemesi yani afrikalı artık kimseler gelmiyor; cezayir yabancı dil kursu”

3. Şiirin anahtar kavramlarından biri olan “balkon çıkmazı” hakkında düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Toplumların Batı ile Doğu arasındaki sıkışmışlığını balkon imgesi üzerinden anlatan bir şiirdir. Balkon çıkmazı insanın yönünü nereye çevirmesi gerektiği üzerinde durmaktadır.

4. Şiirdeki tezat sanatı ne üzerine kurulmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Doğu medeniyeti ile Batı medeniyeti arasındaki çatışma söz konusudur.

5. Şiirde kullanılan imgeleri bulunuz.

  • Cevap: “yağmursuz çöllerin oruca niyetli kum taneleri” / “sevgiyi orucuna bozmaya mahkûm bir derviş gibi” / “kekeme gülümsemelerin mahmur yüzü orta doğu” kullanılan imgelerden bazılarıdır.

6. bir hatırlatma kulağı küpeli şirpençe
kölemenlerin üstüne ara sıra bir kaç beyit

Yukarıdaki dizelerde hangi kişi ve tarihî olaya telmih yapılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Burada Yavuz Sultan Selim’in yazmış olduğu şiirin beytine bir gönderme yapılmaktadır. Selim’in sırtında şirpençe yani şark çıbanı çıkmıştır. Bu olaya gönderme yapılmıştır.

7. Şiire göre “efendi” kimdir ve nasıl biridir? Açıklayınız.

  • Cevap: Efendi zalimdir, istediği kanunlarla her yer yönetilsin ister kendisine karşı olan olursa idam ederek o kişiyi yok edecek kadar da kötüdür.

8. Okuduğunuz şiirin söyleyicisi, yazılış amacı ve hedef kitlesini açıklayınız.

  • Cevap: Söyleyicisi şairin kendisi, yazılış amacı Doğu-Batı kültürünün çatışmasını ortaya koymak, hedef kitlesi ise şiir sever okurların hepsidir.

9. Aşağıdaki sözcük gruplarını açıklayınız.

  • Cevap:

bir örnek giysili efendiler: Herkesin aynı elbiseyi giydiği kişilerden bahsedilmektedir.
kekeme gülümsemelerin mahmur yüzü: Bazen yarım kalmış duyguların insanda uyandırdığı tat.
yağmursuz çöllerin oruca niyetli kum taneleri: Zorunluluktan dolayı susuzluğa alışmış olan kum taneleri.

10. Şiirdeki açık ve örtük iletileri tespit ediniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Doğu ile Batı’nın çatışması
Örtük ileti: İnsanların manevi hayat yerine maddi kazançlar peşinde koşmaları.

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz “Balkon Çıkmazında Efendilik Tarihi” ile Sezai Karakoç’un “Balkon” şiirini karşılaştıran bir sunum hazırlayınız.

  • Cevap: İki şiirde Doğu Batı çatışması üzerine kurulmuştur. İki şiirde de şairlerin kendilerine has imgelem dünyaları açıkça belli olmaktadır.
.
.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk