sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 192

 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022-2023, 12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları  üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 


.
.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 192

Dil Bilgisi

1. “Şahin Efendi bu kasabayı nasıl tasavvur ediyorsa hemen öyle buldu. Sonbaharın ismi gibi sararttığı çıplak bir ovanın nihayetinde bir dağ yamacına tırmanmış eski bir kasaba… Etrafını ova tarafından ince bir dere, öteki yanlarını sık serviler kuşatmış. Servilerin daha yukarısında bir eski kale harabesi…”

Reşat Nuri Güntekin, Yeşil Gece

a. Metinden hareketle üç noktanın (…) kullanım amacını belirtiniz.

  • Cevap: Üç nokta bitmemiş ifadelerin sonuna konulmuştur. Ayıca açıklama cümlelerinin sonuna konulmuştur.

b. Metinde hâkim olan anlatım tekniği hangisidir? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde betimleme anlatım tekniğinden faydalanılmıştır. Çünkü kasaba okura sunulmak istenmektedir.

2. ‘Evet, Teşvikiye Karakolu tarafında yol kapalı’ dedi şoför, Galip’in sorusu üzerine… ‘Gene birisini vurmuşlar. ’ dedi. Galip taksiden inip Emlak Caddesi’ni Teşvikiye Caddesi’ne bağlayan dar ve kısa sokağa girdi, Sokağın caddeyle birleştiği yerde park etmiş polis araçlarının yanıp sönen mavi ışıkları soluk ve acıklı bir neon rengiyle ıslak asfaltta yansıyordu.

“Kara Kitap” romanından alınan bu metindeki noktalama yanlışlarını tespit ederek doğru şeklini aşağıya yazınız.

  • Cevap: ‘Evet “Teşvikiye Karakolu tarafında yol kapalı.” dedi şoför, Galip’in sorusu üzerine… “Gene birisini vurmuşlar.” dedi. Galip taksiden inip Emlak Caddesi’ni Teşvikiye Caddesi’ne bağlayan dar ve kısa sokağa girdi. Sokağın caddeyle birleştiği yerde park etmiş polis araçlarının yanıp sönen mavi ışıkları soluk ve acıklı bir neon rengiyle ıslak asfaltta yansıyordu.

3. Kişilerin tek başlarına bir güçleri yoktur; çabalarının sonucu, dünyanın genel tablosu içinde pek fark edilmez. Hayatta işler, genel bir iş bölümüne göre yürütülür. Bu iş bölümünde tek adamın payı bir yağmur damlası kadardır. Gene de her damla taşkını artırır, her el insanlığın mutluluğuna ya da sefaletine bir şeyler katar.”

Yukarıdaki paragrafın ana fikri nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Toplum içinde bireyleri çabaları değil toplumun genelinin kendi üzerlerine düşen işleri sorumluluklarının yerine getirilmesinin öneminden bahsedilmektedir

4. Muhtar iyice köşeye sıkıştığını anlayınca evine Bayram’ı çağırır. Bayram’la pazarlığa tutuşur. Mahkemeye vermezse bütün zararlarının karşılanacağını söyler. Muhtara çaldıkları kuzunun ve evinde yediği dayağın hesabını soran Bayram, düşen çocuğunun da bir daha geri gelmeyeceğini söyler. Çok uğraşmalarına rağmen yine de mahkeme kararından vazgeçiremezler. Bunun üzerine Muhtar( ) ( )Ne yaparsan yap!( ) diyerek çıkışır Bayram’a( ) Bayram eve gelen Sıhhiyeci Şakir’in söyledikleriyle yumuşamıştır biraz( ) Şakir hiçbir şey elde edemeyeceğini( ) mahkeme için çok para harcayacağını söyleyerek muhtarı köşeye sıkıştırmışken bütün zararlarını karşılatırsa kendisinin daha kârlı çıkacağını söyler. Irazca’nın komşusunu yılan sokmuştur. Tüm köylü eve toplanır. Sıhhiyeci Şakir ilk yardımı yapar. Irazca ise “Yılanlar yılanken öcünü alıyor, vazgeçmeyin davanızdan; siz de alın, hesap sorun muhtardan!” diyerek bağırır” (Yılanların Öcü).

a. Altı çizilmiş ifadenin metne kattığı anlam nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Güçlüler ellerine fırsat geçtiğinde güçsüzleri çok kolayca ezebilmektedir. Oysa güçsüzler daha kırılgandır. Bu olayda ise kırılgan olunmamalı fırsat varken gereği yapılmalıdır inancı var.

b. Metinde öyküleme tekniği kullanılmıştır. Metinden örneklerle bu tekniğin unsurlarını belirtiniz.

  • Cevap: Öyküleyici anlatım aynı zamanda bir durumu, olayı hikaye etme durumudur. Olaylar, ana karakter ağzından anlatılabileceği gibi ilahi bir bakış açısıyla da anlatılabilmektedir. Öyküleyici anlatımda bir olay döngüsü vardır. Burada yazar, duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini ve hislerini hikayeleştirerek anlatır.

c. Metinde yay ayraçla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 192

.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-
12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk