sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 190

 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023,KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022-2023, 12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları Ders Kitabı Cevapları  üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 


.
.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 190

…manlar yazılmıştır: Gülten Dayıoğlu, “Işın Çağı Çocukları”; Çetin Altan, “2027 Yılının Anıları”; Buket Uzuner, “iki Yeşil Su Samuru Anneleri Babaları Sevgilileri ve Diğerleri”, “Kumral Ada ve Mavi Tuna”; Alev Alatlı, “Schrödinger’in Kedisi” bu tarz romanlardan bazılarıdır.
Hayvan Çiftliği (orijinal adıyla Animal Farm), George Orwell’in fabl türünde, “kara mizah” tarzında bir romanıdır. Roman, hayvanlar âlemini anlatıyormuş gibi gözükerek insanları, devletleri, çeşitli devlet adamlarını, devrimleri, yasaları kısaca insana ve topluma dair pek çok şeyi eleştirir. Roman ilk olarak 1945’te yayımlanır fakat asıl ününe 1950’lerde kavuşur.

George Orwell, daha çok “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” adlı kitabıyla tanınmış ve eserleri sayesinde Nobel Ödülü de almıştır. Hayvan Çiftliği adlı eseri, çağdaş klasikler arasına girmiş bir eserdir. Eser “sosyalizm”e getirdiği kara mizah eleştirisi ile dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

Okuduğunuz metinde bir çiftlik dolusu hayvanın, sahiplerinin zorbalıklarına dayanamayarak isyan etmesi ve hayvanların birleşerek insanlara karşı çıkması konu edilir. Hayvan Çiftliği’nde yönetim el değiştirdikten sonra çiftlik hayvanları müşterek bir hayat sürer. Ancak kurulan yeni düzen baskıcı bir hâl alır. Bozulan sistem en sonunda bir grubun eline geçer ve çiftlikte yeni bir mücadele başlar. Romanda hayvanların sembolize edilerek anlatılması dikkat çeker. Yönetime geçen grup beraber hareket ettikleri arkadaşlarını kendi çıkarlarına alet etmeye başlar.
Sade dili ve masalımsı anlatımıyla romanda, “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört”e göre daha basit bir konu üzerinden politik eleştiri yapılır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Hayvan Çiftliği” adlı romanda geçen “yüz tutmak, göz ucuyla görmek, bayram etmek” sözcük gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi “TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”nden kontrol ediniz.

  • Cevap:

yüz tutmak tahminim: İnsanın samimi bir ortamda kendini bulması.
yüz tutmak TDK karşılığı
: Yüz tutmak deyimi yönelmek, bir şey, olmak üzere bulunmak, giderek biçim ve renk değiştirmek anlamlarına gelir.


göz ucuyla görmek tahminim: Çok ayrıntılı değil de yüzeysel görmek.
göz ucuyla görmek TDK karşılığı
: (tam görememekle birlikte) görmek. Çok sevinmek, sevinçten gününü bayram olarak kutlamak anlamlarına gelen bir deyimdir.

bayram etmek tahminim: Çok aşırı mutlu olmak
bayram etmek TDK karşılığı
:

2. Yazar neden hayvanları kullanarak sembolik bir roman kaleme almıştır? Tartışınız.

  • Cevap: Kitapta hayvanlar “Eşitlik” kavramını kendilerine yol olarak belirleseler de, eşitlikten yoksun bir hayat sürmüşlerdir. İktidarda olma isteği, farklı insan tipleri eşitliğe engel oluşturmuştur. Orwell, sistemin ve karakterlerin adını vermeden keskin bir anlatımla kolayca okuyucuya bu tipleri yansıtmayı başarmıştır.

3. Aşağıdaki boşluklara “Hayvan Çiftliği” romanından uygun karakterleri getiriniz.

 Koca Reis: hayvanlara mutluluk ve barış dolu bir dünya vaat eder ve insanların çiftlikten kovulmasını ister.

• Napoleon: ateşli bir ideolog olarak animalizm öğretisini tüm dünyaya yaymak için canla başla didinir, hayvanlara okumayı öğretir, bir değirmen yapılması taraftarıdır.
• Snowball: köpekleri eğitir ve onları bir polis gücü haline getirir, Kartopu’nu çiftlikten kovar, insanlarınkinden daha baskıcı bir yönetim mekânizması oluşturur.
• Bay Jonas : çiftliğin eski sahibidir.
• Bay Frederick: düzenli bir şekilde bakılan komşu çiftliğin sahibidir.

4. Ahırın kapısına asılan buyrukları yorumlayınız. Çiftlikteki kuralların değişmesini hayvanlar nasıl karşılamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Oldukça büyük bir çiftlikte çok ağır şartlarda çalıştırılan hayvanların, emeklerinin karşılığını almak bir yana çiftlik sahibi ve yanında çalışanlar tarafından sürekli olarak eziyet görmeleri çiftlik yönetimini ele geçirmek için darbe yapmaya mecbur bırakmıştır.

5. “Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha fazla eşittir.” sözünde nasıl bir eleştiri vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bazı hayvanların ayrıcalıklı olmalarını anlatmaktadır. Toplum içinde herkesin eşit olduğu ama bazılarının ne yazık ki ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu vurgulanmaktadır.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 190 

.
.12.sinif-edebiyat-kitabi-cevaplari-ordinat-yayinlari-sayfa-
12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları 2022 2023

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk