sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 222 GEZEGEN YAYINLARI

     11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,

11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-18-gezegen-yayinlari

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

Destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız.

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 

DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.
.11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 222
.
.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 222 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla tiyatro toplumsal gelişimin vazgeçilmez bir gereği olarak görülmeye başlanmıştır. Bu anlayışla tiyatro siyasi, ekonomik ve düşünsel hareketliliğe karşı bir gelişim göstermiştir. 1927 yılında Darülbedayinin (İstanbul Şehir Tiyatrosu) başına getirilen Muhsin Ertuğrul’un öncülüğünde Batı dillerinden çevrilen çağdaş tiyatro eserleri Türk toplumuna sunulmuş; oyunculuk, sahneleme, dekor kullanımı gibi tiyatroya ait unsurlar Batı tarzı tiyatroya uygun hâle getirilmeye çalışılmıştır.

1934 yılında Musiki ve Temsil Akademisinin kurulması, 1936 yılında Devlet Konservatuarının açılması, 1940 yılında Ankara Konservatuarı Kanunu’nun çıkması Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatronun kurumsallaşmasını sağlamıştır. Yine 1949 yılında Devlet Tiyatro ve Operası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon ve Diyarbakır’da Devlet Tiyatroları kurulmuş, bu şehirlerin dışında kalan yerlere turneler düzenlenmiştir. Cumhuriyet’le birlikte Türk tarihinin kökenine yönelik ilgi ve araştırmalar yoğunlaşmıştır. Türk miletinin erdemleri, millî değerleri ve idealleri tarihteki kökleriyle buluşturularak yüceltilmiştir. Okuduğunuz metin, Millet olma bilincini tarihsel bir temele oturtmak amacıyla kaleme alınmıştır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Merhale, ezel, ebet, cevher” kelimelerinin anlamını metnin bağlamından hareket ederek tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

  • Cevap:

2. Metnin konu ve temasını belirleyiniz.

  • Cevap:

3. Metnin olay örgüsünü oluşturan olayları belirleyiniz.

  • Cevap:

4. Metnin olay örgüsü içinde yer alan birinci derecedeki kişileri belirleyerek bu kişilerin metinden yansıyan özelliklerini sıralayınız. Bu kişilerin olay örgüsündeki işlevlerini belirleyiniz.

  • Cevap:

5. Metnin yapısını oluşturan mekân ve zamanın özelliklerini metinden hareket ederek söyleyiniz. Metin yazarının düşünce ve kişilere yönelik bir anlatım tutumu tercih ettiğini söyleyebilir misiniz? Niçin?

  • Cevap:

6. Metinden yazara özgü hangi üslup özellikleri yansımaktadır?

  • Cevap:

7. Metnin içeriğinin doğal, toplumsal ya da bireysel gerçeklikle bir ilişkisi var mıdır? Niçin?

  • Cevap:

8. Metinden jest ve mimikle ilgili ifadelerle replikleri belirleyiniz.

  • Cevap:

9. 1950’lere gelinceye dek Türk tiyatrosunun usta yazarları Türk yurdunu ve milletini yüceltmek ve vatan sevgisini aşılamak amacıyla eserler yazarlar. Bu eserlerde efsane ve masalların yanı sıra tarihî gerçekliğe dayalı çeşitli kahramanlık hikâyelerine de yer verilir. Yaşar Nabi Nayır’ın “Mete”, Behçet Kemal Çağlar’ın “Çoban” ve “Atilla”, Necip Fazıl Kısakürek’in “Sabır Taşı” adlı eserleri aynı anlayışla yazılmıştır. Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Akın” adlı oyunu bunlardandır. Türk tarihinin gerçekliğiyle ilgili kahramanlık hikâyelerinin oyunlarda yoğunlukla işlenmesi dönemin hangi özelliğiyle ilgilidir?

  • Cevap:

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Tür

.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk