sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 183 GEZEGEN YAYINLARI

     11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI 2021 2022

11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI, 11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 11. Sınıf Gezegen Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,

11-sinif-edebiyat-kitap-cevaplari-sayfa-18-gezegen-yayinlari

derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları GEZEGEN YAYINLARI üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum
Destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız.
11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 

DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.
.11. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları GEZEGEN YAYINLARI Sayfa 183
.
.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Millî Edebiyat Dönemi’nin romancıları Cumhuriyet Dönemi’nin de ilk romancılarıdır. Halide Edip, Yakup Kadri, Reşat Nuri bunların en önde gelenleridir. Bunlar Millî Edebiyat anlayışına uygun eserler vermekle birlikte Cumhuriyet’in ideallerini de eserlerine konu edinmişlerdir. 1930 ile 1940 yılları arasında özellikle Sadri Ertem ve Sabahattin Ali, toplumcu gerçekçiliği savunan bir çizgi izlemişlerdir. Bu yazarları izleyerek ilk romanlarını İkinci Dünya Savaşı yıllarında vermeye başlayan yazarlarda toplumsal kaygının ağırlık kazanmaya başladığı, dolayısı ile toplumsal konuların bu dönemde yazılmış romanlarda yoğunluk kazandığı dikkat çeker.
“Yaban”da Yakup Kadri yüzyıllardır ihmal edilmiş Türk köylüsü ile Türk aydını arasındaki kopukluğu ortaya koyar. Yazar bu durumu ilk kez bir aydın gözüyle gözler önüne sermiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Sevr Muahedesi esas itibarıyla kabul edilmiş.”
“Türk halkına bu hıyaneti reva görmesinin sebebi ne? Niçin, bir yaşlı Şaman heyetine girip bu arık topraklarda dolaşarak milletin ıstırabını terennüm etmiyor?
“Taşın, toprağın ne bitmez bir sabır ve mukavemet hazinesidir! İnsan, senin göğsünde ya destanî bir kahramanlığa erer ya da en ilâhî mizaçlı velilerin feragat ve mahviyet derecesine varır. ”  “Yaptığım iyiliklerin hiçbiri, hiçbiri onu bana meylettirmiyor!”

 muahedesi: barış
 reva görmesinin: uygun görme
 terennüm etmiyor: konuşmuyor
 mukavemet: karşı koyma
 feragat: vazgeçiş
 mahviyet: alçakgönüllülük
 meylettirmiyor: eğmek

2. Köylülerin Ahmet Celâl’e meyletmemelerinin ve onu “yaban” olarak nitelemelerinin sebebi nedir? Bu duruma neden olanlar kimlerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:  Çünkü köylüler kendinden olmayana, garip davranana dışarıdan gelene yabancı, kendinden olmayan anlamına gelen yaban kelimesini kullanırlar. Onlara göre Ahmet Cemil yabanın biridir.
.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk