sponsorlu reklam Admatic -sponsor

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 64

   9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI 2021 2022

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI, 9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 9. Sınıf Öğün Yayınları Edebiyat Kitap Cevapları,


 derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI  üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 

.DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI Sayfa 64
Metne Hazırlık

1. “Eski Türklerde yaylak ve kışlak hayatı önemli yer tutardı.” cümlesinden hareketle “yayla” kelimesinin sizde neler çağrıştırdığını anlatınız.

  • Cevap: Yayla kelimesi bende dağlık, yüksek yerlerde, kışları yaşam koşulları zor olduğu için genellikle boş kalan, yazları havası serin ve güzel, suyu, otu bol olduğu için geçici olarak bir süre oturulan yer gibi anlamları çağrıştırmaktadır.

2. Yayla hayatı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Yaylalara genellikle yazları sıcak havalardan bunalan insanlar ya da hayvanlarını daha iyi şekilde beslemek onlara daha iyi bakmak isteyen kişiler çıkarlar. Onlar oranın serin havasını, güzel suyunu taze yemişlerini yiyerek daha sağlıklı bir yaşamı tatmış olurlar.

3. “Çıkan yangında duman her yeri kaplamıştı.” ve “Yaylaya çıkarken duman giderek artıyordu.” cümlelerinde geçen “duman” sözcükleri sizce aynı kavramı mı ifade etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayır aynı anlamı ifade etmemektedir. Çünkü ilk cümlede duman kelimesi gerçek anlamıyla kullanılsa da ikinci cümlede bulut kelimesi yerine benzerlik ilgisinden dolayı kullanılmıştır.

4. Aşağıdaki şiirlerin biçim yönünden farklılıkları nelerdir? Açıklayınız.

Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı
Felekler yandı âhımdan murâdım şem’î yanmaz mı

Fuzûlî, Fuzûlî Dîvânı

Ne bağımda gülüm var
Ne dalda bülbülüm var
Artık ne aşkım ne de
Aşka tahammülüm var

Orhan Seyfi Orhon, Bütün Şiirleri

Ekmek dizimde
Yıldızlar uzakta, tâ uzakta.
Ekmek yiyorum yıldızlara bakarak.
Öyle dalmışım ki sormayın,
Bazan şaşırıp ekmek yerine
Yıldız yiyorum.

Oktay Rifat Horozcu, Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler

  • Cevap: Öncelikle Fuzuli’nin şiirinden alınan iki dize aslında beyittir. Yani o dönemde Divan edebiyatında kullanılan bir nazım şeklidir. Oysa diğer iki şiirde nazım şekli benttir. Yani serbest nazım örnekleridirler. Bunun yanında yine Fuzuli’den alınan kısımlarda dize sonlarında redif kullanılırken diğer iki metinde redif kullanılmamıştır. Fuzuli’den alınan beyitte aruz ölçüsü kullanılırken Orhon Seyfi Orhon’dan alınan şiirin ölçüsü 7’li hece ölçüsü iken Oktay Rıfat’tan alınan şiirde ise ölçü serbest ölçüdür.
.

9. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ÖĞÜN YAYINLARI


1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk