sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12. Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 69

       12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI, 12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları, Kitap Cevapları, 12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları,



derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için  12. Sınıf  Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları ANKA KUŞU YAYINEVİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI Sayfa 

 

.

12-15. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Gecenin karanlığı kasabanın üstüne bir zift gibi çökmüştür. Gök açıksa, bu ziftin saydamlığından, sayısız yıldızlar, kasabaya göz kırpmaktadır. Sokak aralarında köpekler havlamaktadır. Ellerinde denizci fenerleri, tek tük insanlar, gecenin içinde mağaralara benzeyen sokaklardan geçmektedir. Bir kapı gıcırtıyla açılıp kapanmakta, o fenerin ışığı o kapının önünde yitmektedir. Havuzlarından taşan pınarların suyu, küçücük dereciklerde hışırtıyla akmaktadır. Çarşı bomboştur. Köylülerin konakladığı kasabanın tek hanının büyük, demirli kapısı kapanmıştır. Kasabaya hiçbir yabancının beklenmediği saat gelmiştir. Kedilerle köpekler çarşı alanındaki çöp tenekelerini devirmektedir. Gözlerinden uyku taşan nöbetçi posta memuru, donuk ampul ışığında, maniplesinin yanında başını iki avucuna dayamış, kasabalıya ulaştırılacak bir haberi beklemektedir. Her gece bir memur, boşu boşuna bu haberi beklemektedir. Bütün kapılar birbirine örtüktür. Kimi pencerelerden, gaz lambalarının ışıkları sızmaktadır. Bu ışıklar, son soluğunu vermekte olan bir canlının, umutsuz güçsüzlüğü içindedir. Kasabada gece, bir çöl gecesi gibi hışırdamaktadır. Çöl yeli kumları süpürüyorsa, burada, yel, geceyi savurmaktadır.

Rasim ÖZDENÖREN, Aile


12. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri yukarıdaki metinden hareketle uygun ifadelerle doldurunuz.

  • Cevap:

a. Metnin ilk cümlesinde benzetme sanatı, ikinci cümlesinde kişileştirme sanatı yapılmıştır.
b. Metinde anlatıc üçüncü kişidir.
c. Metin hâkim bakış açısıyla yazılmıştır.

13. Yukarıdaki metinde modernizmin hangi özellikleri belirgin olarak görülmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Modernizmin özünde insan aklına güvenmek ve insan haklarına saygı vardır. Ayrıca bu metin gözleme dayalı olan modernist üretimlere de güzel bir örnek teşkil eder. Dil ve anlatımda yeniliği arayan bu tür metinlere de benzemektedir.

14. Metinden temel, yan ve mecaz anlamlı kelimelere örnekler bulunuz.

  • Cevap:

temel: Kasaba, gece, yel, saat, çarşı

yan: göz, baş, yan

mecaz: göz kırpma, son soluğunu vermek, yitmek, gözlerinden uyku taşması

15. Metinde kişileştirilen varlıkları belirleyiniz.

  • Cevap: Bu metinde özellikle ışıklar, son soluğunu vermekte olan bir canlının, umutsuz güçsüzlüğü içinde kişileştirilmiştir.

.


DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 



12. Sınıf  Edebiyat Kitap Cevapları ANKA YAYINLARI



DİĞER TÜM SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk