sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir

2020 YKS AYT EDEBİYAT Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir


AYT EDEBİYAT Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir,YKS AYT EDEBİYAT Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir,TYT-AYT,TYT-YKS,GÜNCEL,eğitim haberleri,Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir



derskonum.com'un değerli öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile sizlerin yanınızdayız..




Bu sayfamızda 2020 YKS AYT EDEBİYAT Hikemi Tarzın Kurucusu Kimdir.  üzerine bir yazı yazacağız. 


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..
destek olmak için lütfen paylaşınız


DOĞRU KONUM =derskonum

27.06.2020 YKS SINAVI SONA ERDİ..
ŞU AN HERKES SORULARI TARTIŞMAKTA..
CEVAPLARINI MERAK ETTİKLERİ SORULARI ARAŞTIRMAKTA...
derskonum olarak biz de bu sayfada yorumlarla tartışmak istedik...

Serv-i Hıraman Ne Demek Edebi Sanatı,Serv-i Hıraman Hangi Edebi Sanat Kullanılmıştır.




serv-i hiraman / serv-i hirâmân

  •  Nazlı sallanan selvi.

serv-i hıraman / serv-i hırâmân / سرو خرامان


  •  Salınarak yürüyen sevgili.


YKS-AYT EDEBİYATTAKİ SORU ŞU İDİ

Hikemi Şiir: İslami düşünce sisteminde daha çok felsefe karşılığı kullanılmış olan "Hikmet", gizli düşünce, bilinmeyen neden; özellikle varlıkların ve olayların oluşunda Allah'ın insanlarca anlaşılamayan gizli amacı, bilgelik, sağduyu, atasözü, özdeyiş vb. anlamlara gelen Arapça bir kelimedir.

Edebiyattaki anlamı açısından ise kısaca, yaşam terübesine dayalı dünya görüşü, insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik düşünce, görüş olarak tanımlanabilir. Burada dünya görüşüyle söylenmek istenen, toplumun ortak düşünce ve değerler sistemidir. "

"Hikemi Şiir" ya da "Hakimane Şiir" ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildiren didaktik içerikli şiire denir.

Düşünce ağırlıklı ve okuyucuyu uyarma, yol gösterme amaçlı şiirin örneklerine ilk yazılı ürünlerimizden itibaren rastlanmakla birlikte bu şiir tarzının edebiyatımızda bir edebi akım olarak varlığı 17. yüzyılın ikinci yarısında görülür.

Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle "Hakimane Şiir" akımı "Nabi Ekolü" olarak da bilinir.

 Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izieyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir. Ziya Paşa ve Namık Kemal'in bazı eserlerindeki hikemi edaya bakarak, Nabi'nin etkisinin Tanzimat Edebiyatı'nda de sürdüğü söylenebilir. Ancak, Nabi'den sonra gelenler arasında "Hikemi Şiir" tarzının en başarılı temsilcisi Koca Ragıp Paşa'dır.




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk