sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Muhsin Ertuğrul Kimdir,Eserleri,Fikri Edebi Yönü Kişiliği

Muhsin Ertuğrul Kimdir,Eserleri,Fikri Edebi Yönü KişiliğiMuhsin Ertuğrul Kimdir,Muhsin Ertuğrul Eserleri,Muhsin Ertuğrul Fikri Edebi Yönü,Muhsin Ertuğrul Edebi Kişiliği,Muhsin Ertuğrul,

Toptaşı Rüştiyesi ve Mercan İdadisi'ni bitirdi, ardından Erenköy'de Burhaneddin Tepsi kumpanyasında sahne hayatına atıldı (1909). Ancak bununla yetinmedi, tiyatro öğrenimi için Paris'e gitti (1911-1912). Yurda dönünce ilk işi Hamlet'i sahneye koymak ve başrolü oynamak oldu. Sonra Ertuğrul Sineması'nı açtı (1913). Darülbedayi'ye (İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları) öğretmen olarak alındı (1914).

Tiyatroya katkı sağlayan birçok iş yaptı. Bunlardan bazıları: Beyoğlu Musiki Akademisi'ndeki mimik ve estetik dersleri hocalığı (1919), Tiyatro Meslek Okulu'nun açılmasına öncülük, Türk Tiyatrosu dergisini yayımlama (1930), İlk Çocuk Tiyatrosu'nu açma (1935), Bölge Tiyatroları'nı kurmayla günümüzün de en büyük tiyatrolarıları Küçük Tiyatro, Büyük Sahne, Üçüncü Tiyatro, Oda Tiyatrosu, Adana Şehir Tiyatrosu, İzmir Devlet Tiyatrosu, Bursa Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, Kadıköy Tiyatrosu, Fatih, Üsküdar, Zeytinburnu Tiyatroları, Rumelihisar Yazlık Tiyatrosu olmak üzere Türkiye'deki belli başlı tüm tiyatroların açılışına katkıda bulunma (1954-1964).

Muhsin Ertuğrul tiyatroya katkısını oyunculuk, yönetmenlik ve yöneticilik düzeyinde de sürdürdü.

Devlet Tiyatrosu ve Operası genel müdürü oldu (1954). Şehir Tiyatroları'nın genel sanat yönetmenliğine getirildi.

Yaşamı tiyatroyla geçen sayılı tiyatro adamlarımızdan olan Muhsin Ertuğrul'a tiyatroya büyük hizmetlerinden dolayı Almanlarca "Goethe" madalyası verildi (1931).

Çağdaş Türk tiyatrosunun kurucusu olan Muhsin Ertuğrul, tiyatroya yapılan katkının önemini vurgulamak için "Bir tiyatro açan yüz zindan kapatır" dedi.

Nazım Hikmet, Kafatası adlı oyununu Muhsin Ertuğrul'un oynaması için yazdı.

1969'da 60. Sanat Yılı kutlanan Ertuğrul'a "60. Sanat Yılında Muhsin Ertuğrul'a Saygı" adıyla bir kitap yayımlandı.

KISACA
MUHSİN ERTUĞRUL (1892-1979)
  • Darülbedayi'ye (İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları) öğretmen olarak atandı.
  • Türk tiyatrosunun en önemli şahsiyetlerindendir.
  • Batı tiyatrosunu Türkiye’de kurumsallaştırmıştır.
  • Sadece tiyatrocu değil bu alanda fikir yazıları yazmıştır.
Eserleri:
 Yasin Efendi, Renkli Fener, İnsan ve Tiyatro Üzerine Gördüklerim, Benden Sonra Tufan Olmasın

Muhsin Ertuğrul Kimdir,Muhsin Ertuğrul Eserleri,Muhsin Ertuğrul Fikri Edebi Yönü,Muhsin Ertuğrul Edebi Kişiliği,Muhsin Ertuğrul, ŞAİR VE YAZAR, 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk