sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti,Konusu,Teması,Olay Örgüsü,Zaman,Mekan,Kişiler Tahlili-İncelenmesi

Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti,Konusu,Teması,Olay Örgüsü,Zaman,Mekan,Kişiler Tahlili-İncelenmesi

Al Yazmalım Özeti,Al Yazmalım Konusu,Al Yazmalım Teması,Al Yazmalım Olay Örgüsü,Al Yazmalım Kişiler,Al Yazmalım Tahlili-İncelenmesi,Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti,Konusu,Teması,Olay Örgüsü,Zaman,Mekan,Kişiler Tahlili-İncelenmesi


Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti

Cengiz Aytmatov'un bu ölümsüz eseri yazarın gazetecilik yaptığı yıllarda Narın’dayken Frunze’ye geçmek istemesiyle başlıyor.Fakat Frunze’ye acele gitmek istediği için yoldan geçen bir kamyonete binmek istemektedir.İlyas’ın kamyonetine binmek ister fakat İlyas arabaya kimseyi alamayacağını söyler.Yazar nedenini merak etse de olayın üzerine fazla düşmez.


Yazar daha sonraki bir zamanda Oş’a trenle giderken,trende İlyas’a rastlar.Ve İlyas ile birbirlerini anımsarlar ve tanışırlar.İlyas yazara arabaya onu almayaşının sebebini anlatmaya başlar.

Bundan sonra Asyel ile İlyas’ın hikayesi başlar.İlyas askerden yeni dönmüştür ve arkadaşı olan Alibek’in yanında Tiyen-Şanlar’da bir ulaştırma merkezinde çalışmaya başlar.Daha sonra birgün bir köye iş için gider ve orada Asyel’i görür.Ve zamanla köye gel-git birbirlerini severler.Fakat Asyel evlenmek üzeredir.Bunun üzerine İlyas Asyel’i kaçırır.

Daha sonra Samet adında bir oğulları olur.Fakat daha sonra İlyas’ın hırsı ve ve gururu yüzünden Asel ile aralar açılır.İlyas daha önce yaptığı gibi kamyonuna römork bağlayarak Tiyen-Şan’lardan geçebileceğini kanıtlamak ister.Ve işyerindeki arkadaşlarıyla,en yakın arkadaşı Alibek ile bu olay yüzünden arası açılır.Ve yolu geçememesi nedeniyle iyice ipler kopar.İlyas evinden iyice uzaklaşır.Zamanını Kadiça adında işyerinde çalışan bir kadınla geçirmeye başlar.Asel bunu çok geçmeden öğrenir.Oğlunu da alarak İlyas’ı terk eder.

İlyas Asel’i arar fakat bulamaz. Kadiça ile yaşamaya başlar.Bu sırada Asel ise nereye gittiğini bilmeden yola çıkar.Yolculuk sırasında Baytemir adında bir adamla tanışır.Baytemir Asel’e yardım eder,ona kalacak yer sağlar,evinin kapılarını Asel’e açar.Baytemir Samet’i kendi çocuğu gibi sever.Asel’i de sevmektedir.

Bu sırada İlyas Kadiça ile birlikte Anarhay’a yerleşir ve orda yaşamaya başlar.Fakat daha sonra İlyas Asel’i bir türlü unutamaz ve Kadiça’yı da bir türlü sevememektedir.Ve Tiyen-Şanlar’a geri dönmeye karar verir.Eski işine geri döner. Bir gün yine alkollü olduğu bir sıra kaza yapar.Onu Baytemir kurtarır, evine getirir.Fakat Baytemir’in hiçbirşeyden haberi yoktur. Ama daha sonra anlar.Ama ne Asel’e ne de İlyas’a bir şey söyler.Onların kendi kararlarını kendilerinin vermesini ister.İlyas ise hergün oğlunu Asel’den ve Baytemir’den habersiz görmektedir. Samet’i kaçırmaya karar verir. Ama oğlunun baba olarak Baytemir’i bilmesi ve ondan ayrılmak istememesi,Asel’in de artık ona geri dönmeyeceğini bilmesi onu mahveder.Aşkına,Tiyen-Şan Dağlarına ,Işık Göl’e veda ederek Pamirler’e yeni bir hayata gider.Fakat aşkını hiçbir zaman unutamayacağını bilmektedir.

Selvi Boylum Al Yazmalım Kişiler 
İlyas, Asel, Samet, Baytemir, Kadiça, Alibek, Asel’in annesi, Asel’in kardeşi, Cantay‘dır.

İLYAS: Genç ve esmerdir. Bitişik gür kaşları vardır. Hikayenin sonuna doğru yüzünün zayıfladığından, alnında kırışıklıklar oluştuğundan bahsedilmektedir. İnatçı ve hırslıdır. Fakat bu hırsları zaman zaman onun başına dert açmaktadır. Sorumsuz, günü gününe yaşayan bir insandır.
ASEL: Uzun ince bir kızdır. Dalgalı ince saçları vardır. Sert bakışlı, tatlı yüzlü bir kızdır. İlyas ile ilk karşılaştığında ayaklarında lastik çizmeler, sırtında da babasının ceketi vardır. Hikayede pasif bir karakter olarak geçiyor. Vefalı, kendisine yapılan iyiliğin değerini bilen bir kızdır. Güzel şeylerin emekle oluşacağını bilmektedir.
CANTAY: Cimri, kötü niyetli bir insandır. Evli değildir, hikaye de bir sevgilisi olduğundan bahsediliyor. Ama bu sevgiliden ayrıntılı bir şekilde bahsedilmemiştir. Hikayede İlyas’ı kıskanmaktadır.
KADİÇA: Hırçın bir kadındır. Kolay kolay erkeleri yanına yaklaştırmayan sert karakterli bir insandır. Fakat İlyas’a karşı bir zaafı vardır, ona karşı yumuşak bir tutum sergiler.
BAYTEMİR: Yol bakım ustasıdır. Ailesine, evine bağlı bir erkektir. İyi niyetli bir insandır. Ailesinin ölmesinden sonra hayata küsmüştür. Daha sonra Asel ve Samet ile tekrar hayata dönmüştür. Bütün hayatı onlar olmuştur.
ALİBEK: Alibek de İlyas gibi aynı ulaştırma merkezinde şöfördür. Kitapta yaşı küçük olmasına rağmen, daha yaşlı bir insan karakteri çizmektedir. Olgun bir insandır. Arkadaş canlısı, yardımsever bir insandır. Mantıklı, bir şey yapmadan önce tartıp, düşünen sonra karar veren bir insandır. Fazla heyecanı, macerayı ve riski seven bir insan değildir.
ASEL’İN ANNESİ: Geleneklerine göreneklerine bağlı, tutucu bir insandır.

Selvi Boylum Al Yazmalım Zaman
ZAMAN: Hikaye 1950’li yılların sonu 1960’lı yılların başında geçmektedir. Çünkü hikayeden olayın ikinci dünya savaşı sonrası bir zamanda geçtiği anlaşılmaktadır. Hikaye de zaten 1961 yılında yazılmıştır.

Selvi Boylum Al Yazmalım Mekan
MEKAN: Somut bir mekan kavramı vardır. Mekan oldukça geniş sayılabilir. Hikayede Narın’dan Furunze’ye, Tiyen-Şan’lardan Anarha’ya uzanan bir mekan kavramı vardır.

Selvi Boylum Al Yazmalım Konu: Hikayede ilk olarak algılanan hiç düşünülmeden yapılmış bir aldatmadır. Fakat olayın arka planında yatan sevginin emeksiz olamayacağıdır.

OKUYUCU GÖRÜŞLERİ: Aytmatov’un en önemli özelliği olan romanlarında kullandığı folklorik malzeme unsurunu bu eserde de
görüyoruz. Hakla ait olan herşeyden, kültüründen, coğrafyasından, insanından haberdar olması Aytmatov’un diğer bir yanıdır. Bunu da bu eserde açıkça görebiliyoruz.
Gamze Bingöl

Selvi Boylum Al Yazmalım Kullanılan Anlatım Biçimleri
Öyküleyici, Betimleyici anlatım


Selvi Boylum Al Yazmalım Kullanılan Anlatım Teknikleri
Gösterme, anlatma, diyalog, iç çözümşleme, geriye dönüş
Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti,Konusu,Teması,Olay Örgüsü,Zaman,Mekan,Kişiler Tahlili-İncelenmesi


Selvi Boylum Al Yazmalım Özeti,Selvi Boylum Al Yazmalım Konusu Teması,Selvi Boylum Al Yazmalım Olay Örgüsü,Selvi Boylum Al Yazmalım Tahlili, ROMAN TAHLİLLERİ,

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk