sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Romantizm ve Realizm Karşılaştırılması,Benzerlikler,Farklılıklar

Romantizm ve Realizm Karşılaştırılması, Romantizm ve Realizm Karşılaştırılması, Benzerlikleri ,Farklılıkları
Romantizm ve Realizm Benzerlikler, Romantizm ve Realizm Farklılıklar, Romantizm ve Realizm Farkları


derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Romantizm ve Realizm Karşılaştırılması, Benzerlikleri ,Farklılıkları üzerine bir paylaşım yazacağız. 


CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



Romantizm ve Realizm, 


NEREDE /NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?
**Romantizm**
18.yy Almanya'da Klasizme tepki olarak doğdu

**Realizm**
19.yy'ın ikinci yarısında Fransa'da romantizme tepki olarak doğmuştur.



KURUCUSU/İLK ÖNEMLİ TEMSİLCİSİ
**Romantizm**
Victor Hugo

**Realizm**
Gustave Flaubert



TEMEL GÖRÜŞ:
Adından da anlayacağımız üzere romantizm duygulara dayalı ve realizm gerçeklere dayalıdır. Romantizm klasisizmin akılcılığına karşı çıkar ve duygı ile hayalleri önemser. Realizm de romantizme tepki olarak doğmuş ve duygu hayal yerine gerçekleri önemsemiştir.



DİL:
Romantizmin ağır ve süslü diline karşın realizmin dili oldukça sadedir. Romantizm anlaşılmaz olmayı seven bir akımdır. Realizm ise her şeyi açıkça ortaya koyar ve sade bir dil ile anlatım yapar.



KONU:
Romantizmin büyük yazarları, hem ülkemizde hem de dünyada dini konulara çok önem vermişler ve Tanrı sevgisini birçok eserlerinde belli etmişlerdir.Din-doğa-tarih-aşk en temel konulardır. Ancak realizme göre böyle bir durum söz konusu değildir. Realizm, Tanrı'dan daha uzak bir akımdır. Genelde toplumun içinde bulunduğu durum gözlemlenerek aktarılır



SANAT ANLAYIŞI
Romantizme göre sanat toplum içindir. Aslında bu görüşleri de anlaşılmaz bir dil kullanımının göstergesidir. Realizme göre işen sanat insan içindir. Bu nedenle realizm akımına yön veren yazarlar daha sade bir dil kullanırlar.(şiir söz konusu ise)

ROMAN TARZI:
Romantizmde zıt kutuplar bir eserde sıkça barınır. Karşıtlıkların hikayeleri bu tarz yapıtlarda oldukça ilgi çekici görülmüştür. Realizmle ise bunlar daha hayalperest karşılanmış ve konularda yer bulamamıştır.



YAZARIN TUTUMU:
Romantizmde göre sanat toplum içindir. Bu yüzden yazar kişiliğini gizlemez ve romana müdahale eder. Realizme göre işen sanat insan içindir. Bu yüzden yazar kişiliğini gizler ve romana müdahale etmez.



TEMSİLCİLER:
**Romantizm***
Voltaire, Shakespeare, Lord Byron, Goethe, Schiller, Jean Jacques Rousseau, Chateaubriand,Victor Hugo, Madame de Stael, Lamartine, Aleksandre Dumas Pere, Alfred de Musset, Alfred de Vigny, Aleksandre Puşkin.

N.Kemal-A.Mithat-R.M.Ekrem (şiirleriyle )-A.H.Tarhan


**Realizm**
Gustave Flaubert, Stendhal, Honore de Balzac, Daniel Defoe, Charles Dickens, Hemingway, Turgenyev, Çehov, Gorki, Gogol, Tolstoy, Dostoyevski.
Recaizade Mahmut Ekrem Samipaşazade Sezai, Mehmet Akif Ersoy, Halit Ziya Uşaklıgil, M. Rauf, Ö. Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Halide Edip Adıvar.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk