sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Sönmeyen Ateş Konusu ve Özeti,Teması,Dramatik Örgüsü,Kişileri

Sönmeyen Ateş Tiyatro Tahlili
Sönmeyen Ateş Konusu ve Özeti,Teması,Dramatik Örgüsü,Kişileri,Sönmeyen Ateş Konusu ve Özeti,Teması,Sönmeyen Ateş Dramatik Örgüsü,Sönmeyen Ateş Kişileri, Sönmeyen Ateş, Tiyatro Tahlilleri,

Sönmeyen Ateş Konusu ve Özeti,Teması,Dramatik Örgüsü,Kişileri




Sönmeyen Ateş Tiyatro Oyunu Hakkında Kısa Bilgi

Dram niteliği taşıyan Sönmeyen Ateş adlı oyunda Nahid Sırrı Örik, Millî Mücadele yıllarında yaşananları anlatmıştır. Milletin varlık-yokluk mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşı’nda gözlemlediği hırs, çıkarcılık, sadakat, fedakârlık gibi kişilik özelliklerini eleştirel bir anlatım tutumuyla yansıtmıştır:


Sönmeyen Ateş Tema konu kişiler AŞAĞIDA RESİMDE

Sönmeyen Ateş Tiyatro Oyunun Kısaca Özeti


Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı günlerde varlıklı ve nüfuzlu birkaç aile İstanbul’dan İtalya’ya kaçmıştır. Roma’da bir otelde kalan bu aileler, lüks yaşantılarını devam ettirebilmek için farklı iş ilişkileri peşindedir. Ailelerden biri (eski Paşa Seyfeddin Bey, kızı Neriman Hanım ve damadı Fuat Bey), Millî Mücadele’de ihtiyaç duyulan askerî mühimmatın tedarikinde İtalyanlarla Ankara Hükûmeti arasında komisyonculuk yapmaktadır. Fuat Bey millî hislerini bir ölçüde korumuştur. Ailenin millî hislerini bütünüyle yitirmiş diğer üyeleri ise Anadolu’nun içinde bulunduğu koşullardan azami derecede yararlanmak hevesiyle mühimmat için Ankara Hükûmeti’nden yüksek fiyat istemektedir.

Fuat; karısı ve kayınpederinin ısrarı sonucu mühimmat tedariki görüşmeleri için Ankara’ya gider. Amaç mühimmatın kendileri aracılığıyla tedarikini sağlayarak yüksek kazanç elde etmektir. Mustafa Kemal’in Meclis’teki bir konuşmasını dinleyen Fuat, bundan çok etkilenir ve Ankara’ya geliş amacından pişmanlık duyar.

Neriman, Fuat’a Millî Mücadele için büyük bir kârdan vazgeçmesini ve hastanedeki fedakârca çalışmasını kullanarak önemli bir makam elde etmesi hâlinde ondan ayrılmayabileceğini söyler. Fuat; Neriman’a büyük mahrumiyetlere katlanan halkın sırtından çıkacak bir parayı kabul edemeyeceğini, harap kalan memleketin bir kasabasından ötekine giderek mütevazı bir hayat süren bir doktorun karısı olmaya razı ise kendisiyle kalabileceğini söyler. Neriman bu şartlarda onunla kalamayacağını, ondan boşanacağını söyleyerek oradan ayrılır.
Mustafa Kemal’in hastaneye gelerek yaralıları ziyaret edeceği haberini alan Seyfeddin Bey’le Neriman, bu fırsatı kaçırmak istemez. Seyfeddin Bey, Mustafa Kemal’in gözüne girerse iyi bir makama atanacağını hesap etmektedir. Fakat Mustafa Kemal “Millî Mücadele’de ne yaptın?” derse ona cevap veremeyeceğini düşünerek oradan ayrılıp İstanbul’a doğru yola çıkar.



Sönmeyen Ateş Tema konu kişiler AŞAĞIDA RESİMDE


Sönmeyen Ateş  metnindeki dramatik örgü 
*Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı günlerde varlıklı ve nüfuzlu birkaç aile İstanbul’dan İtalya’ya kaçmıştır.(Ailelerden biri (eski Paşa Seyfeddin Bey, kızı Neriman Hanım ve damadı Fuat Bey)
*Bu aile askerî mühimmatın tedarikinde İtalyanlarla Ankara Hükûmeti arasında komisyonculuk yapmaktadır.
*Ankara Hükûmeti’nden yüksek fiyat istemektedir.
*Fuat; karısı ve kayınpederinin ısrarı sonucu mühimmat tedariki görüşmeleri için Ankara’ya gider.
*Mustafa Kemal’in Meclis’teki bir konuşmasını dinleyen Fuat, bundan çok etkilenir ve Ankara’ya geliş amacından pişmanlık duyar. 
*Fuat Bey millî hisleri yüksektir ve mühimmatı ucuza satar.
*Fuat; Neriman’a büyük mahrumiyetlere katlanan halkın sırtından çıkacak bir parayı kabul etmez.
*Fuat; Neriman’a mütevazı bir hayat süren bir doktorun karısı olmayı teklif eder Neriman kabul etmez ve ayrılır.
*Mustafa Kemal’in hastaneye gelerek yaralıları ziyaret edeceği haberi gelir.
*Fakat Mustafa Kemal “Millî Mücadele’de ne yaptın?” derse ona cevap veremeyeceğini düşünerek oradan ayrılır.





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk