sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Anıt Ağaç Nedir Türkiye'de anıt ağaç özelliği taşıyan ağaçlar

Anıt Ağaç: Yaş, çap ve boy itibarıyla kendi türünün alışılagelmiş ölçüleri üzerinde boyutlara ulaşan; yöre tarihi, kültür ve folklorunda özel yeri bulunan; geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip ağaçlara denir. 





Dünya’nın Bilinen En Yaşlı 5 Ağacından Biri Ülkemizde
Dünya’nın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan ve aynı zamanda ülkemizin de en yaşlı ağacı olma özelliği taşıyan porsuk ağacı için harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu ağacın bulunduğu alanı tabiat anıtı ilan edecek. 4112 yaşındaki porsuk ağacı, Anadolu’da en yaşlı anıt ağaçlarının yer aldığı Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Gümeli ormanlarında bulunuyor. Ayrıca bu alanda ortalama yaşları 300 ile 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı bulunuyor.


1) DÜNYACA ÜNLÜ: İNKAYA ÇINARI / BURSA
Uludağ’a giderken karşınıza çıkan 600 yaşındaki çınarın boyu 35 metre, çapı 10 metreye yakın. Turistik bir bölgede yer alması nedeniyle yaz-kış yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Bu yüzden dünyaca ünlü. Uludağ. 

2) TÜRKİYE’NİN EN YAŞLISI: AMBAR KATRAN / ANTALYA


Adını, halk arasında ona ‘ambar gibi ağaç’ denmesinden alıyor. Prof. Dr. Musa Genç bu sedir ağacı için “Türkiye’nin en yaşlı ağacı” diyor. 2331 yaşındaki ağacın ‘dünyanın en yaşlı sediri’ olduğu da iddia ediliyor. Karacaören Köyü.

3) 2000’LİK ZEYTİN: TEOS ZEYTİN AĞACI / İZMİR


Teos Antik Kenti’nde yer alan 2000 yaşındaki zeytin ağacı mutlaka görülmeli çünkü Anadolu’da ‘ölmez ağaç’ diye bilinen zeytin ağaçlarının ve zeytine verilen değerin en güzel örneklerinden. Seferihisar. 

4) ATATÜRK’ÜN HASSASİYETİ: YÜRÜYEN KÖŞK AĞACI / YALOVA


Ağacın hikâyesi ilginç; Atatürk, Yalova’dan geçerken bu çınarı beğenip yanına köşk yaptırıyor. 1930’da dallarının köşkün çatısına zarar vermesi üzerine kesilmelerini önerenleri reddederek köşkü tren rayları üzerinde ileriye taşıtıyor. Millet Çiftliği.

5) HEYBETLİ SEDİR: KOCA KATRAN / ANTALYA


Dik bir yamaç üzerinde tüm heybetiyle duran bu sedir ağacı zamana meydan okuyor. 1995’te, 2000 yaşında olduğu tespit edilip koruma altına alınmış. Boyu 25 metre, çevresiyse 8.5 metre. Elmalı. 

6) EN YAŞLI MEŞE AĞACI: MAMATLAR MEŞE AĞACI / BOLU


Mamatlar Yaylası’nda yer alan meşe ağacı 1000 yaşında ve üç metre çapa sahip. Türkiye’nin en yaşlı ve en kalın meşe ağacı olduğu söyleniyor. Kalın dallarından biri, arı yuvası olduğundan bilinçsizce kesilmiş. Mengen. 

7) CAMİ AVLUSUNDA: ZİNCİRLİ SERVİ / İSTANBUL


Sümbül Efendi Camii’nin avlusunda yer alıyor. Hz. Hüseyin’in iki kızının buraya defnedildikleri söyleniyor. 1400 yaşında olduğu tahmin edilen ağacın yıkılması halinde kıyametin kopacağına inanılıyor. Kocamustafapaşa.

8) UYUYAN AĞAÇ: AHTAPOT ÇINAR / İSTANBUL

 İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Ormanı’nda yer alan bu anıt ağaç, görünümüyle diğerlerinden ayrılıyor. Çınar, ahtapotu andıran, alabildiğince uzun kollara sahip. ‘Uyuyan çınar’ olarak da bilinen ağaç 600 yaşında. Bahçeköy.

9) TESADÜFEN BULUNDU: ASLAN KAVAK / İZMİR

‘Doğanın Sırları’ belgeselini çeken TRT ekibi henüz belgelenmemiş çok sayıda anıt ağacı ortaya çıkardı. Bunların en önemlisi olan bu çınar 
22 metrelik dip çevresiyle Türkiye’nin gövdesi en büyük ağacı olarak kayıtlara geçti. Bayındır.

10) ACABA HANGİSİ: EYÜP SULTAN ÇINARI / İSTANBUL
Eyüp Sultan Camii ve türbesi arasında iki, türbe çıkışında iki, civarda dört çınar var. Hangi iki olduğu bilinmese de İstanbul kuşatmasında Akşemsettin’in, Eyüp Sultan’ın kabrinin baş ve ayakucuna diktiği çınarların bunlar olduğu düşünülüyor. Eyüp.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk