sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Hüseyin Rahmi Gürpınar Şık Romanı Özeti,Konusu,Teması,Kişileri Tahlili

ŞIK ROMANI ÖZETİ-TEMA-KONU-KİŞİLER-MEKAN-ZAMAN TAHLİLİ, 
Hüseyin Rahmi Gürpınar Şık romanının özeti, Hüseyin Rahmi Gürpınar Şık romanı, ŞIK ROMAN ÖZETİ, ROMAN TAHLİLLERİ, ŞIK ROMANI TEMA KONU KİŞİLER MEKAN ZAMAN TAHLİLİ, 
ŞIK ROMANI ÖZETİ-TEMA-KONU-KİŞİLER-MEKAN-ZAMAN TAHLİLİ, 
ROMAN : ŞIK
YAZAR: HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR
TÜRÜ: Sosyal roman
ÖNEMİ: Hüseyin Rahmi’nin 18 yaşında kaleme aldığı ilk eseri olması bakımından önem arz eden roman, Felatun Bey ve Rakım Efendi’nin etkisiyle yazılmıştır.
KONUSU: Gösteriş düşkünü, alafrangalığa tutkun olan, “şık” giyimli Şatırzâde Şöhret Bey’in sonu hüsranla biten yaşamı anlatılmıştır.
ŞAHIS KADROSU:
Şatırzâde Şöhret Bey: Romanın asıl kahramanıdır. Dış görünüşe önem veren, asilzade olduğunu düşünen, alafrangalık düşkünü bir tiptir.
Madam Potiş: Şöhret Bey’in sevgilisi ve metresi olan kadın aslen Fransızdır. Bayağı bir kadın olan Potiş, kadınlığını kullanarak Şöhret Bey’i avucunun içine almıştır.
Maşuk Bey: Şöhret Bey’in yakın arkadaşıdır. Kendisi gibi alafrangalık özentisi içinde olan bir adamdır.
Madam Adel: Maşuk Bey’in sevgilisidir. Yabancı bir kadındır. Ahlaklıdır ve hayatını el emeğiyle kazanmaya çalışır.

ÖZET:
Gösteriş düşkünü, alafrangılığa tutkun olan, “şık” giyimli Şatırzâde Şöhret Bey, Madam Potiş adlı bir kadınla ilişki yaşar. Ancak metresine para dayandırmadığı için annesinin elmaslarını çalar. Şöhret Bey, metresi ve Drol adlı köpekleriyle ile sokaklarda dolaşır. Sokaktan bulduğu köpeği Drol, bir lokantada tabaklara saldırıp etrafı dağıtmasıyla Şöhret Bey lokantada dayak yer ve metresi tarafından da terk edilir. Şöhret Bey ise yakın arkadaşı Müştak Bey’in evine sığınır. Bu evde gece düzenlenen bir eğlence sırasında çeşitli olaylar meydana gelir. Şöhret Bey, genç sandığı yaşlı bir kadına yaklaşmaya çalışır. Kadın, gece olunca Şöhret Bey’in odasına gelir ve ortalığı velveleye verir. Şöhret Bey bunun üzerine sokağa atılır. Ancak evdeki kişilerin bazı eşyalarının kaybolduğu görülünce ertesi gün Şöhret Bey ve bu olanlara sebebiyet verdiği düşünülen metresi Potiş tutuklanır

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk