sponsorlu reklam Admatic -sponsor

OTOBİYOGRAFİ İLE ANI YAZILARININ BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARI

OTOBİYOGRAFİ İLE ANI YAZILARININ BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARI

OTOBİYOGRAFİ İLE ANI YAZILARININ BENZERLİKLERİ VE FARKLILIKLARI, OTOBİYOGRAFİ İLE ANI KARŞILAŞTIRMA, otobiyografi ile anı arasındaki benzerlikler, 


Benzerlikleri

Her iki yazın türü de öğretici metindir.
Her iki tür de kişisel hayatı konu alır.
Her iki tür de kişinin başından geçenleri anlatır
Her iki yazı türünde olayın merkezinde ben vardır ve anlatıcı 1.tekil kişidir.
Her iki yazın türünde de ortak anlatım türleri kullanılır. Öyküleyici-Açıklayıcı ve Betimleyici
Her iki yazın türünde de dil göndergesel işlevde kullanılır


Farklılıkları:

-anı yazan kişinin hayatında önemli bir yere sahip olan olay ve durumları ele alır. Yani hayatın bir kesiti vardır.
* Otobiyografi ise kişinin hayatını kronolojik şekilde ele alması vardır.
*Anının merkezi yaşanmış ve etkisinde kalınmış bir olay ve  durumdur.
*Otobiyografinin merkezinde ise kişinin hayat serüveni vardır.


Otobiyografi Örneği:
Merhaba,

Ben Duygu.1997 yılında İzmir'de doğdum. Şu anda 13 yaşındayım. Boyum 1.50 kilom 35 kg'dır. Annemin adı Aylin, babamın adı ise Oğuz'dur. Annem holding müdürü, babam ise mühendistir. Peyami Safa İlköğretim Okulu'nun 6/G sınıfında okuyorum.

Fotoğraf çekmeyi, kitap okumayı ve müzik dinlemeyi çok seviyorum. En çok sevdiğim yemekler pizza ve hamburgerdir. Hobilerim; bisiklet sürmek, yüzmek, ders çalışmak, alışveriş yapmak, buz pateni yapmak ve kayak yapmaktır. Fobilerim ise böcekler ve hırsızlardır.



Benim 2 tane kaplumbağam vardır.1.si Yumurcak, 2.si Şirin'dir. İkisi de 3 aylık. En çok sevdiğim hayvan köpektir. En sevdiğim şarkıcı Hadise'dir. Pop tarzı müzik dinlerim. En çok sevdiğim arkadaşım Alev ve Ayça'dır.


ANI ÖRNEĞİ
Yıllar önceydi. Onunla tanıştığım günü hatırlıyorum. 9. Sınıfları bir yatakhaneye vermişlerdi. Bana ranzanın üst kısmı ona alt kısmı düştü. Ben düşme korkusu yaşadığım için rica ettim Yıldırım da beni hiç kırmadı. O gün kanım ısındı. Hangi köyden geldiğini sordum. Akçakışlalı olduğunu söyledi. Böyle başladı gece boyunca devam eden sohbet. Sonrası üç koca yıl… Tüm haylazlıkları beraber yaptık. Okulu astık, yurttan kaçtık, gizli gizli çatı katında sigara içtik, sevdik, ayrıldık, güldük, ağladık. En çok da kavga ettik ülkümüze laf edenlerle. Özetle en yakın arkadaşımdı uzun boylu, zayıf, sarı saçlı, mavi gözlü yiğit. Ülkü uğruna kavga ederdik ve ülkü uğruna askerde şehit oldu can arkadaşım. Aynı yatakhaneden Oğuz Balıkçı kardeşim gibi. Vatan sana minnettar kardeşim. Bir ömür aklımda kalacaksın can arkadaşım Yıldırım KUZUCULAR.
Mustafa ŞAHİN / SİVAS 2012
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk