sponsorlu reklam Admatic -sponsor

KARBON DÖNGÜSÜ NASIL GERÇEKLEŞMEKTEDİR, KISACA AÇIKLAYINIZ ?

SORU CEVAP : Karbon döngüsü nasıl gerçekleşmektedir?



KARBON DÖNGÜSÜ NASIL GERÇEKLEŞMEKTEDİR, KARBON DÖNGÜSÜ NASIL GERÇEKLEŞMEKTEDİR KISACA AÇIKLAYINIZ, SORU-CEVAP, KARBON DÖNGÜSÜ KISACA,
Karbon döngüsü canlılar için önemli temel ihtiyaçlardan birisidir. Atmosferde bulunan karbon dioksitler fotosentez hava olayı ile bitkiler tarafınca alınır oksijen olarak tekrar geri verilir. Hayvan ölüleri, artıkları, kömür, petrol gibi yakıtlardan oluşan CO2 atmosfere karışır ve bu şekilde bir döngü oluşmaktadır.

Kısaca Karbon Döngüsü Hakkında

Karbon döngüsü, ekosistemdeki canlıların yapısını oluşturan en önemli elementlerden biri karbondur. Karbon, canlılardaki bütün organik bileşiklerin yapısında bulunur.

  • Yeryüzündeki önemli depoları ise;
  • Atmosferde CO2
  • Sularda CO2 ve HCO3-
  • Karada genellikle kömür, petrol ve kireçtaşının yapısındadır.



Havadaki CO2 bitkiler tarafından fotosentezde kullanılarak O2ve organik bileşiklere dönüşür. Organik besinin yapısına katılan CO2 yapısındaki karbon bütün canlılar tarafından enerji ve yapı hammaddesi olarak kullanılır. Solunum olayında tekrar CO2 olarak atmosfere döner. Karbonun bir kısmı ise mineral olarak yer katmanında birikir ya da ölü bitki ve hayvanların organik atıkları halinde toprağa geçer. Burada saprofit canlılar tarafından ayrıştırılır veya kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanımı ile tekrar atmosfere geçer. Ancak fosil yakıtların aşırı kullanımı atmosferde aşırı CO2 sera etkisi meydana getireceğinden dünyada iklimin değişmesi, sıcaklığın birkaç derece artışı ve bunun sonucunda kutuplardaki buzulların erime tehlikesini doğurmaktadır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk