sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Evlerde kullanılan doğal gazın hacmi hangi sıcaklık ve basınç altında ölçülmektedir?

Evlerde kullanılan doğal gazın hacmi hangi sıcaklık ve basınç altında ölçülmektedir, Evlerde kullanılan doğal gazın hacmi, SORU-CEVAP, 

Evlerde kullanılan doğal gazın hacmi hangi sıcaklık ve basınç altında ölçülmektedir? Araştırınız.
Doğal gazın çıkarıldığı kaynaktan çok uzak tüketim noktalarına kadar sevki genellikle gaz formunda ve boru hatları vasıtasıyla gerçekleşir. Hatlardaki sürtünme kayıplarının aşılması, boru kesitinin küçültülmesi, birim zamandaki sevk miktarının arttırılması ve sevkiyat sürekliliğinin temini gibi nedenlerle iletim hatlarına yüksek basınç altında sunulur. Tüketim miktarı ve ihtiyaca uygun olarak basıncı düşürülerek kullanım sağlanır.
Rezervden çıkarılan doğal gaz temizleme, ayrıştırma ve kurutma işlemlerinin ardından kompresörlerle basınçlandırılır. Basınç düşürme ve ölçüm istasyonlarından geçirilerek çelik iletim hatlarına minimum 70 bar basınçla verilir.
Şehir girişlerindeki basınç düşürme ve ölçüm istasyonlarında dağıtım şirketi kontrolüne geçen doğalgazın basıncı 20 bar değerine çekilir, imalatı dağıtım şirketlerince gerçekleştirilen çelik dağıtım hatlarına aktarılır. Yüksek miktardaki endüstriyel tüketimler, bu hatlardan alınan kollara müşteri istasyonu yerleştirilerek karşılanır.
Konut tüketimleri için şehrin uygun noktalarına konumlandırılan basınç düşürme istasyonlarında 4 bar basınca indirilen doğal gaz polietilen hatlara verilir. Esnek polietilen hatlarla bina önlerine yerleştirilen servis kutularına kadar taşınır. Kutu içerisindeki servis regülatörlerinde uygun basınca (21 veya 300 mbar) ayarlanarak nihai tüketime sunulur.
Doğal gaz şirketleri evlere doğalgazın basıncını 21mbar değerinde verirler. Döşenen polietilen borular toprağın 75 cm altına döşenir. Yasaya göre doğalgaz evlere 15 0C’e gönderilir.
Size birkaç tartışma konusu;
Alilerin sayac giriş basıncı 21mbar
Velilerin sayaç giriş basıncı 18mbar
Ay sonunda Ali ile Veliye gelecek olan fatura aynımı olur? Tabi ki velinin ödeyeceği para daha fazla olur. Basınç ne kadar fazla ise o kadar sıkışır ve eve daha fazla gaz girmiş olur. Apartmanlarda girişteki regülatörden gelen basınç son kata gelene kadar az da olsa düşeceği için üst kattakiler daha fazla para öder.
Eğer evinizdeki doğal gaz faturasını düşürmek istiyorsanız konuta girişteki sayacı ve öncesini soğutun. Ya da sevmediğiniz bir komşunuzun sayacını ısıtın dikkat edin ama havaya uçmayın 🙂

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk